”Kristen” är inget betyg


Typ såhär?
Typ såhär?

För första gången sedan tonåren läser jag nu om C.S. Lewis bok ”kan man vara kristen”.

Redan i förordet stötte jag på något tänkvärt. Lewis har tydligen fått en del kritik för hur han använder ordet ”kristen”. Folk hade reagerat på hans i deras ögon grovhuggna definition (ungefär -”den som tror enligt den kristna tron”) och menade att det inte sa så mycket om vilka som var ”riktiga” kristna. Det är väl inte så lätt att dra gränsen? En del som kallas kristna är ju riktiga rötägg och en del är praktiskt taget helgon men har svårt att stämma in i trosbekännelsen.

Lewis menar att ett sådant sätt att tänka i själva verket tömmer ordet kristen på innehåll. Det måste svara mot något konkret om det ska kunna vara en beskrivning av verkligheten. Annars betyder ordet till slut inte mer än ”någon som jag tycker är kristen”, eller i värsta fall ”någon jag tycker är en bra människa”.

Vi får vara rädda om ordet kristen. Att vara kristen är trots allt inte ett betyg. Tvärtom är ju alla kristna samtidigt syndare. Man kan vara en bättre eller sämre kristen men det är inte samma sak som att man slutar vara kristen om man är en alltför dålig människa.

"Alexandros tillber sin Gud", klotter från det gamla rom med en korsfäst åsna. Då var kristen ett öknamn.
”Alexandros tillber sin Gud”, klotter från det gamla rom med en korsfäst åsna. Då var kristen ett öknamn.

Det här är nog tyvärr aktuella frågor i vår samtid också. Mycket spaltutrymme går åt till att bestämma vem som ska få kallas vad och det är många gånger väldigt hårt klimat mot den som får en dålig stämpel på sig. Då sitter människovärdet löst samtidigt.

4 kommentarer

Lena P säger
17 februari 2015 – 08:58

Ja, och människovärdet måste vi vara rädda om!

Tomas Jarvid svarar
26 april 2019 – 04:09

Jag vill ju förtvivlat gärna ha kvar mitt så det gäller nog fler.

Staffan Wadström säger
17 februari 2015 – 02:35

Bra och tänkvärt skrivet.
Tror att CS Lewis definition är rätt bra, vi människor kan ju aldrig kunna värdera eller klassificera vem som utöver tron är en "riktig" kristen

Tomas Jarvid svarar
26 april 2019 – 04:09

Jag tror jag kan komma på flera andra ställen där Lewis skriver om att inte fundera alltför mycket på andras tro utan på sin egen vandring med Gud. Viktiga och tydligen svåra saker att hålla sig till. Roligt att du hittat till bloggen Staffan!

Marie Fredin säger
17 februari 2015 – 05:37

Som Luther lär: "Jag kallas kristen för att jag är döpt och med församlingen tror och bekänner Kristus, som min frälsare, så enkelt och så svårt.

Alma-Lena säger
17 februari 2015 – 06:16

Ja, Luther han kunde förenkla när det var nödvändigt.

Tomas Jarvid svarar
26 april 2019 – 04:09

En stor poäng med Luthers tankar är ju det här med att hålla sig till objektiva fakta när det gäller tron. Det är väldigt skönt tycker jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.