Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En dagsaktuell ikon

Äldre damer beväpnade bara med sina ikoner.

Äldre damer beväpnade bara med sina ikoner. En annan värld är möjlig.

Jag har tänkt en del på ikoner. Jag brukar skriva om ikoner på Vandra Vägen men i takt med att jag betat av de viktigaste motiven blir det alltmer sällan. Jag tänkte i alla fall dela en enkel tanke som slagit mig då jag fått se ikonen längre ner i bloggposten i dagarna.

Ikoner ger ett stiliserat intryck. De föreställer bibliska motiv eller helgon men med en mycket utstuderad komposition som i princip är identisk från ikon till ikon.

Det är många gånger påtagligt att ikonerna inte är särskilt realistiska. Så som det ser ut kan det omöjligt ha sett ut när händelsen inträffade. Jesus ser stark och konungslig ut även på korset till exempel. Många händelser måste varit mycket oansenliga när de inträffade men på ikonerna är dt mycket vackert skildrat.

Tanken bakom det är att ikoner ska visa den himmelska verkligheten bakom. Människor visas i ”förhärligat skick”, så som de kommer se ut när de fulländats. Händelser visas inte som det såg ut när det hände utan på det sätt som bäst uttrycker den sanna innebörden i det som hände. Jesus på korset var enligt ikonmålarna också där en kung och en segrare och då ska han också avbildas så.

Nu till den starkaste bild jag sett på länge. En dagsaktuell ikon.

21 koptiska martyrer, dödade av IS i Libyen.

21 koptiska martyrer, dödade av IS i Libyen.

Bilden föreställer de 21 koptiska kristna som nyligen blev avrättade av IS i Libyen och nu fått status som martyrer i den ortodoxa kyrkan. Man ser dem i sin förnedrande fångdräkt men Kristus hälsar dem och änglarna kröner dem med gyllene kronor.

De ser vid första anblicken alla ut som Jesus. Tittar man närmare så ser man individuella personlighetsdrag på kvinnor och män. Innebörden är förstås dels att de lidit för sin tro på Kristus, dels att Kristus är med alla som lider. Det innebär också att när vi når det himmelska målet så kommer vi att vara lika Jesus som Guds döttrar och söner. Förhärligade.

Men bilden påminner också om så ohyggligt mycket lidande som martyrerna fått genomlida. Ett väldigt högt pris. Det kan verka som en snabb religiös tröst -”men sen kom de till himlen så det gör inget” men så ser jag det inte. Samtidigt tror jag att det är som på alla ikoner, här får vi se något djupt verkligt som också döljer sig under ytan i det vi ser på nyheterna.

Bilden högst upp med de gamla kvinnorna i Ukraina som står upp med sina ikoner och protesterar mot maktens övergrepp är också otroligt stark för mig. De håller fram en annan, sannare, verklighet än det de möter just nu. De håller fast vid den djupa sanning de tror på om att Guds rike en dag ska bli allt överallt. Bara att det inte ser ut så just nu.

Kommentarer

2 svar till ”En dagsaktuell ikon”

  1. Profilbild för Franciskus Johannes
    Franciskus Johannes

    Tack för att du delade med dig av detta Fader. Idag börjar min fasta, har valt att i år följa den ortodoxa.

    En annan värld är möjlig, inte genom våld och hat. Utan genom nåd och kärlek.
    Älska era fiender, det uppmanar Jesus oss till.. I första hand kan det låta omöjligt, till och med helt fel.

    I Nordkoreas dödsläger går våra bröder och systrar till giljotinen, sjungandes lovsång. Bedjandes om att Herren ska förlåta…

    Om dom kan, i den stunden..

    Varför kan inte vi!

    En välsignad fasta önskar jag dig och de dina.

    Med vänlig hälsning,
    Franciskus Johannes

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Gud välsigne dig Franciskus. Hur än din fasta ser ut så önskar jag dig att Gud ska vara nära.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.