Rolig som en präst


Våga stå upp av Karin Adelsköld.
Våga stå upp av Karin Adelsköld.

Jag har läst en bok igen. En om humor den här gången. ”Våga stå upp” av Karin Adelsköld. Jag tänkte att en bok om stand up comedy kunde vara bra för en predikant. Det är ju snarlika grejer, nästan.

Så här efter läsningen så kan jag ändå konstatera att det fanns några olika saker för prästen att lära sig av ståupparen.

En sak är att humor (givetvis) inte har något med huruvida man talar om allvarliga saker eller inte att göra. Det är bara dumt att dra upp en skarp linje mellan när det ska vara humor och när det ska vara allvar. Adelsköld skriver att

”humor är grundtillståndet men att vara helt allvarlig är onaturligt” (ungefärligt citat)

Även som föredragshållare kan man med fördel åtminstone ha några skämt i sitt tal. Det här gäller förstås också predikanter även om det är rätt ovanligt i vår kyrka. Vilket är synd.

Jag brukar själv försöka skämta en del men tänker nu att jag nog ändå har en hel del att slipa på. Inte minst tror jag att jag drar på långa, långa uppladdningar som leder till ganska enkla lustigheter. Nu har jag lärt mig att ju längre man bygger upp mot ett skämt, desto roligare måste det vara för att leva upp till förväntningarna. Det är därför riktiga komiker slipar på formuleringarna så noga. Här finns det att träna på.

Över huvud taget finns det en hel del tips och tricks och dyrköpta erfarenheter andra gjort att lära sig från boken. Vilket är en stor behållning med den.

En annan tanke jag fått med mig är att det ofta är väldigt bra att driva med sig själv. Det är nog inte heller så svårt att göra om man är präst eftersom det finns så mycket konstiga föreställningar om både kristna och präster.

Det kan vara roligt att driva med andra också men då gäller det att man samtidigt driver med sig själv, annars blir man bara dryg. Här finns också en verklig nöt att knäcka som kyrklig företrädare. Det är nämligen så att det bara är roligt att driva med andra om man slår från underläge. Att driva med såna som är under en själv är, återigen, bara översitteri. Det knepiga är att prästen kan ha väldigt skilda föreställningar än åhöraren om vilken status man egentligen har till varandra. Prästen har nog sedan länge slutat tänka på sig själv som en auktoritetsperson men det kanske inte åhöraren har. Säkrast att bara driva med sig själv, tror jag.

Det retliga med såna här böcker är att många småtips lätt försvinner ut i glömskan men ett och annat fastar förhoppningsvis.

Hur rolig ska en präst vara tycker du. Svara i kommentarsfältet med en skala mellan minus 10 och plus 10:

3 kommentarer

Rosa säger
25 februari 2015 – 09:09

Då sätter jag 0. :)

Det finns en präst som är helt fantastisk på att blanda humor och allvar och det är en präst i Göteborgs domkyrka som alltid håller i " jul i city" . Kan gå från skratt till allvar på 1 sek.

Tomas Jarvid svarar
26 april 2019 – 04:22

0 alltså. Undrar vad det betyder. Lurig skala det där, har aldrig fattat den.

Kraka säger
26 februari 2015 – 01:47

Ska en präst vara rolig? Både ja och nej. En präst ska vara sig själv framför allt. Hen ska vara ärlig i det som sägs, verkligen mena det.
Personligen föredrar jag predikningar där bibeltexten tolkas utifrån nutidskontexten. Jag tycker en präst ska vara samhällskritisk, politisk (precis som Jesus var) och våga. Jag blir galen på predikningar där hela predikan är förlagd på Jesu tid, jag tycker man missar målet då, att tala till människor idag. Det finns uppslag till predikotexter i varenda dagstidning, i varje nyhetssändning och i livet runt omkring oss.

Du vill ju ha en siffra, mellan 1 och 10 var det väl. jag sätter 5, för det beror ju på sammanhanget. Flamsighet är ofta direkt opassande medan självdistans och humor är bra i rätt sammanhang.

Tomas Jarvid svarar
26 april 2019 – 04:22

En 5a alltså. Det låter rimligt 🙂 Roligt att du hittat till bloggen Kraka. Hoppas du ska trivas här!

Kraka säger
26 februari 2015 – 03:09

Jag missade det där med minusskalan. Då är väl 0 det neutrala, men humor är ofta något som fångar så jag lägger ändå lite på plussidan. Plus 3 kanske. :-)

Tomas Jarvid svarar
26 april 2019 – 04:22

Oavsett är det ju roligare att vara på plus än på minus på en skala…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.