Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Sanning bakom undren i nya testamentet?

Har någon förvandlat hästarna till zebror? En zebravagn måste kunna få åskådarna att tolka vad de ser olika, men det bygger ändå på en verklig och märklig erfarenhet de haft?

Har någon förvandlat hästarna till zebror? En zebravagn måste kunna få åskådarna att tolka vad de ser olika, men det bygger ändå på en verklig och märklig erfarenhet de haft?

När jag var student var jag en gång på ett riktigt tungviktarmöte av teologer. Det var professorer och andra lärda inom bibelvetenskap (”exegetik” som det heter) som talade om olika saker och jag satt där i ett hörn och försökte hänga med i vad de menade egentligen.

Som jag minns det pratade de historiciteten i de bibliska berättelserna. Inom den akademiska bibelvetenskapen sysslar man gärna med att fundera på vad som kan ha stått i en viss text från början och vad som kan ha utvecklats genom senare tillägg. Man funderar också på vad som kan ha skett i muntlig tradition så att en berättelse kan ha förändrats innan den skrevs ner i bibeln. Det är sånt som det tar ett tag att vänja sig vid som vanlig bibelläsare men som sällan behöver vara något allvarligt problem för tron när det kommer till kritan. Men det beror förstås på just vilka texter man blir tveksam till.

Hur som helst tror jag att de var inne på en tanke som såg ut ungefär såhär, i alla fall är det min tanke efter det som sades:

1, Det kan mycket väl vara så att en del berättelser i bibeln har ”vuxit” och bättrats på när de berättats från mun till mun. Varje historieberättare vet att man ofta vinklar historier för att få fram sina poänger. Sånt ser man hela tiden exempel på till exempel genom att jämföra samma händelse i olika evangelier.

2, Men för att det ska bli någon historia att sprida från mun till mun från första början krävs det att det hänt något tillräckligt intressant för att man ska tycka det är värt att berätta om.

3, Det får en del konsekvenser för hur vi ser på sånt som är osannolika händelser. Som undren Jesus gör i nya testamentet. Är det mer sannolikt att det kommer en osannolik berättelse ur något väldigt odramatiskt, eller att den har sin grund i något avvikande och osannolikt som de första åskådarna reagerade starkt på?

Det är inte direkt någon liten grej i evangelierna att Jesus botar sjuka, gör underverk och för den delen gör helt vanliga men chockerande saker. Det måste varit den bild hans samtid hade av honom. För mig framstår det som alltför magstarkt att säga att Jesu rykte var helt och hållet påhittat. Någon slags märkliga händelser måste ha hänt runt honom, och dessutom sådana att lärjungarna sedan tyckte det var rimligt att berätta dem vidare på det sätt de gjorde.

Jo, jag förstår att det inte är gångbart i vilka fall som helst att argumentera utifrån ett rykte till att det måste finnas en sanning bakom. Det gör det kanske inte alltid. Men varje rykte uppstår i alla fall ur någons uppfattning av något eller någon? Inte ens Jesu motståndare verkar ha förnekat att Jesus botade sjuka utan hävdade istället att han gjorde det med onda krafter.

Ungefär så tänker jag. Hur tänker du?

Paradfrågan är förstås Jesu uppståndelse från de döda. Jag har mycket svårt att se varifrån ryktet om Jesu uppståndelse skulle komma från om det inte finns en verklig händelse bortom. Det är också så att en del av de andra undren Jesus gör berättas på ett sådant sätt att de vill belysa uppståndelsen på olika sätt.

Kommentarer

13 svar till ”Sanning bakom undren i nya testamentet?”

  1. […] Jarvid skriver på Vandra vägen om sanningen bakom undren i Nya testamentet. Jag får svårt att hålla min kommentar tillräckligt kort för att passa i hans kommentarsfält, […]

  2. Profilbild för Kraka

    Jag tror att Jesus var en mycket karismatisk person som inspirerade människor. Min favortiberättelse, den om de fem bröden och två fiskarna, kan mycket väl gått till så att när pojken ger sin matsäck till Jesus blir många inspirerade att också dela med sig. Alla som varit på knytkalas vet ju hur mycket mat det blir över trots att var och en bara haft lite med sig.
    När det gäller Jesu uppståndelse är det en fråga om tro, många mötte honom strax efter och många möter honom idag. Det skulle inte ske om han inte var Guds son.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag ser också olika lager av betydelse i mirakelberättelserna. Det är förstås också så att evangelisterna vill förmedla ett budskap långt utöver att ”det här hände”. Man behöver nog dock inte ställa det mot varandra, något kan både ha hänt och ha en viktig betydelse.

  3. Profilbild för Lena P

    Jag håller det nog rätt öppet. Vill inte gå in och tolka i detalj, men jag är absolut öppen för att det inte skedde exakt så som det står i Bibeln. Jag är allt annat än bokstavstrogen. Det står mycket intressant i ”Fallet Jesus”, inte minst om uppståndelsen, att det anses för troligt att Jesus verkligen uppstod ifrån de döda. Annars hade det som hände inte haft en sådan slagkraft att folk riskerade livet för att resa runt och berätta om Jesus.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jo just kristendomens framväxt är också en sån sak som behöver en bra förklaring, för utan uppståndelse är det verkligen inte sannolikt. Jag var i bibelsamtal häromdagen och det kom in på åldern på Abraham och Sara och att det allt är ganska märkligt. Jag märkte då att de frågorna nog framförallt inte känns så avgörande längre för min del. Så är det nog också med undren.

      1. Profilbild för Rebella

        De bör ha trott på vad de gjorde, däri är vi överens. Å andra sidan har många andra religioner också haft människor som brunnit för sin tro, och offrat mycket för den. Det är ett dåligt sanningskriterium, IMHO.

        ”Vad är sanning”
        /sign. Pontius P.

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Att någon tror på något och att det därför är sant håller förstås inte. När jag skrivit färdigt bloggposten så var det just det här jag kände mig tveksam över, att dra slutsatser utifrån rykten är allt lite skumt. Det är väl återigen som med alla ”bevis” att de kan vara stöd för tron men knappast räcka till för att avvisa varje invändning. Situationen kring lärjungarna efter uppståndelsen är annars rätt speciell eftersom det är svårt att se några som helst skäl för dem att handla som de gjorde, de borde drypt iväg hem till Galileen och gömt sig under en sten istället för att stå och proklamera i templet.

          1. Profilbild för Rebella

            Just därför! Försvarsmekanism. I så fall har vi att göra med en djupt obehaglig liten sektgrupp. (Såna hädiska saker brukar jag skriva ”hemma hos mig”, sällan hos andra. Här blev det dock logiskt i sammanhanget. Endera, som jag ser det.)

            Någon bör ha upplevt något men vad detta något var vet vi inte. De som inte är så pigga på det där med fysisk uppståndelse kallar det för ”kristushändelsen” har jag förstått.

          2. Profilbild för Tomas Jarvid

            Sen är det också så att om kristus är uppstånden så lever han nu och vi kan möta honom och komma i relation till honom. Allt hänger inte på de första vittnena till uppståndelsen utan utifrån den kristna trons sätt att tänka kan även en nutida människa vara ett vittne till att Jesus lever.

            Inte trodde jag att du var så orolig för att uttrycka dig hädiskt här;) Det är i alla fall inget jag tycker du borde tänka för mycket på.

          3. Profilbild för Rebella

            Mera så att man inte ska uppsöka bloggare med motsatt åsikt för att propagera för det egna. Det gör man isåf ”hemma hos sig”.

          4. Profilbild för Tomas Jarvid

            Det låter i och för sig schysst. Bra tanke.

  4. Profilbild för Tony Malmqvist

    Nu är det ju också så, framförallt är det så att, kristendomen står inte och faller huruvida om man som troende kan om dess riktighet genom bevisföring visa att den i alla avseende vara sann. Det finns ingen stans i Bibeln där det står. Om detta måste ni bevisa för att på så vis göra er förtroendeingivande att lyssna till. Ingenstans står det om det. Därför säger jag som Paulus. Jag tror, därför talar jag. Allt utöver det leder bara till meningslösa diskussioner.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Välkommen till bloggen Tony!
      Du har många viktiga poänger i det du skriver!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.