Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Kristen tro är historieätarna fast tvärtom

Folk som dricker te. Förr.

Folk som dricker te. Förr.

 

Jag har alltid varit entusiastisk över svts program ”historieätarna”. Hade jag varit bra på att fånga upp aktuella saker så hade jag väl sett till att få den här bloggposten skriven innan programmet slutade sändas. Men, men, det har inte blivit av förrän nu.

Vad är då grejen med historieätarna?

Det är förstås väldigt roligt (eller förfärande) att se all märklig mat som svenskar ätit genom århundradena. Det är också en stor del av behållningen att programledarna är roliga och charmiga. Sen tror jag också att just iscensättandet med kläder och allt är ett oerhört starkt sätt att förmedla en annan tid.

 

Helheten ger tittaren en rätt unik chans att leva sig in i livet i en annan tid eftersom. När de håller på där och historieäter konstig mat i märkliga kläder och kanske sitter nere i en mörk gruva med barn som föreställer barnarbetare så förstår man på något sätt att så här var livet verkligen där och då. Att man tagit en nutidsmänniska och rent bokstavligt satt i deras kläder gör det enkelt för oss att identifiera oss.

Det finns en stark rörelse med människor som iscensätter historiska händelser. Det kallas då ”reenactment”. Folk syr otroligt detaljerade uniformer och låtsas sedan att de är med i tyska armén på väg mot Moskva. Som ett sätt att leva ut historien och känna på den.

Är kristen tro historia?

Man skulle kunna tro att det här är ganska likt mycket som har med kristen tro att göra. Mycket som sker i kyrkan kan verka gammalmodigt och i värsta fall bara som rester av en annan tid man vill hålla kvar?

Som jag tänker det så bör det egentligen vara precis tvärtom. Kristen tro handlar inte om att hålla kvar det förgångna utan om att försöka gestalta framtiden i förväg. I en psalm sjunger vi:

”Vi smakar den framtid de fattiga hoppas, tid då murar ska falla”

Det är förstås en omöjlig uppgift på egen hand men tillsammans med varandra och med kraft från den heliga Anden består den kristnes uppgift i att gestalta den nya värld som kommer i förlängningen av Jesu uppståndelse. Så här skriver Tom Wright:

”Men den nya skapelsen har redan börjat. Solen har börjat gå upp. Som kristna är vi kallade att lämna allting bakom oss, i Jesu Kristi grav: allt som hör till den här världens trasighet och ofullkomlighet. Det har blivit dags för oss att i Andens kraft ta på oss vår sanna roll, vår fullödigt mänskliga roll som redskap, budbärare och tjänare för den nya dag som gryr. Det är helt enkelt detta det innebär att vara kristen, att följa Jesus Kristus in i den nya världen, Guds nya värld, som han har slagit upp dörren till framför ögonen på oss.” (Helt enkelt kristen av Tom Wright)

Det är utmanande tankar. De kan kännas svåra att förena med våra vanliga vardagstrivialiteter men det är också en härlig och inspirerande vision att leva med.

Vad tänker du om detta? Skriv en kommentar!

Kommentarer

2 svar till ”Kristen tro är historieätarna fast tvärtom”

  1. Profilbild för Kraka

    Att vara mitt i händelserna med kläder och scenarier tror jag ger ett mervärde. Jag hoppas, och planerar, att resa till Oberammergau 2020. Jag har aldrig lyckats komma iväg till passionsspelen tidigare men nu är det hög tid att göra slag i saken. Chansen kommer ju bara vart tionde år. Har du varit där? I såfall, vad var ditt intryck?

    I somras var jag i Stikelstad och såg St Olavspelen och sedan i Trondheim. Det var mäktigt med den fullsatta Nidarosdomen. 🙂

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Mina föräldrar har varit i Oberammergau och det gjorde stort intryck på dem. Själv har jag inte hunnit komma varken dit eller till Stiklestad men någon gång ska det väl kunna ske 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.