Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Härska över världen som en bonde

En vit man med dominant förhållningssätt till skapelsen. Men har han läst bibeln rätt?

En vit man med dominant förhållningssätt till skapelsen. Men har han läst bibeln rätt?

I en föreläsning från Bjärka Säby hörde jag en teolog tala om kristen tro och den ekologiska krisen.

Det påstås ibland att den ekologiska krisen är en direkt följd av den kristna tron. Man menar då att den kristna tron gjorde att man kunde skilja på Gud och världen på ett nytt sätt och att jorden kunde bli en ”sak” som människan kunde göra vad hon ville med. Det står ju till och med att Gud säger:

”Var fruktsamma och föröka er, uppfyll jorden och lägg den under er. Härska över havets fiskar och himlens fåglar och över alla djur som myllrar på jorden.” (1 mos 1:28)

 

Den sorgliga sanningen är väl att det kan ligga en del i den anklagelsen mot kristen tro. Det är säkert så att det är en sekulariserad form av kristet tänkande som kommer till uttryck i det dominanta förhållningssättet till skapelsen.

MEN

Det är i så fall en missuppfattning, en dålig bibeltolkning. Kristet tänkande utan Gud med i bilden blir förstås konstigt i förlängningen. I samma texter är det klart och tydligt att människan ska älska skapelsen och ta hand om den på samma sätt som Gud gör.

En annan sak som gör att tankarna kan hamna fel för oss samtida när vi läser orden i skapelseberättelsen är att det är först vid vår tid i historien som människan kan ha så här enormt stor påverkan på sin omvärld. Antikens människor kunde det inte. Eller för att uttrycka det så elegant som föreläsaren gjorde:

”Vad innebär det att härska över jorden om man är en bonde?”

Bonden kan visserligen plöja och röja åkrar och gräva kanaler men bonden lever knappast i föreställningen att han är avskild och oberoende av marken han brukar. Tvärtom är det obönhörligt tydligt just hur beroende han är av jorden. Hur djupt de hör ihop.

Om vi ska förstå bibelns berättelser är det alltid viktigt att fundera på det sammanhang de kom till i. Sedan får vi förstås försöka översätta till våra omständigheter men vi kan inte hoppa över det första steget.

Att härska över jorden KAN inte betyda det som vi gör mot skapelsen idag.

 

Kommentarer

4 svar till ”Härska över världen som en bonde”

  1. Profilbild för Lena P

    Jag tänker att ”härska” i det här sammanhanget mer betyder ”förvalta”, d v s att vi ska ta hand om den åt Gud. Att vi har misslyckats med det har knappast med kristen tro att göra utan med människan oändliga girighet.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Man kan ju säga ”råda över” istället för härska om man vill, det får lite bättre klang i mina öron.

      1. Profilbild för Kerstin Gross
        Kerstin Gross

        Bönder vill i allmänhet ha nytta av sin mark. Det vill nog vi också, vi är många som ska leva av den. Men är det alltid bara nyttan som ger värdet, eller finns det ett eget värde i t. ex att en art finns? Vilka arter, i så fall?

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Jag tänkte mer att bönder ofta lever i ett ganska ödmjukt samspel med naturen, inte att nyttan ska avgöra allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.