Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Gör som Gud, lek!

Leka för livet av Lars H Gustafsson

Leka för livet av Lars H Gustafsson

Nu är det ett tag sedan jag läste den här boken (”Leka för livet” av Lars H Gustafsson) och nu vill jag fundera på den med dig.

Lars H Gustafsson är känd som en barnläkare med stort samhällsengagemang. Han har skrivit många böcker i olika ämnen. Nu har han skrivit en mycket personlig bok om lek. I boken intervjuar han olika människor, funderar på sin egen barndom med mera och försöker ringa in vad lek är egentligen.

En återkommande punkt i hans arbete med boken var att han frågade olika människor

”När leker du?”

eller

”Leker du när du arbetar”?

Han tänker sig nämligen att leken är något som följer oss genom livet. Det är inte heller så att leken ”bara är på lek”, nej lek är på sätt och vis väldigt mycket på allvar. Leker gör man helhjärtat och från botten i sig själv.

Det är kanske inte så svårt att se att en konstnär på sätt och vis leker. Lite mer oväntat kan det vara att tänka att forskaren också leker. Provar nya tankesätt, testar hur saker fungerar, utforskar världen.

Själv tror jag att jag leker en hel del. När jag bloggar till exempel, då leker jag ganska fritt med tankar och ord för att försöka uttrycka det jag vill uttrycka. När jag funderar på bibeltexter ser jag det som något ganska lekfullt och kreativt, att hitta mönster och utforska hur saker hänger ihop. Jag brukar tänka att präst är ett ganska kreativt yrke även om jag förstår att få kanske uppfattar det så utåt.

När leker du? Vad finns det för lekfulla inslag i din vardag? Vad betyder lek för dig? Skriv gärna en kommentar så får vi tänka vidare tillsammans.

Jag tänkte försöka återkomma med ett bibliskt perspektiv på lek framöver men tills vidare kan vi ju funderar på om det är så att Jesus menar leken när han säger att vi ska vara som barn? Och om det är så att Gud själv leker?

Kommentarer

9 svar till ”Gör som Gud, lek!”

  1. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Å enkelt. När jag fotar och ritar.
    odlar.
    Men mest när jag fotar för det finns oväntat många konstiga detaljer där ute.
    https://www.flickr.com/photos/ros-marie_johansson

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Fint att du leker. Hade i och för sig inte väntat mig något annat.

  2. Profilbild för Lena P

    Gud är ju en skapande Gud, och i skapandet, i kreativiteten ligger nyfikenhet och lekfullhet, och jag tror att det är själva livsgnistan, ja kanske själva livet, i sig. Så jag tänker att det Jesus menar när han säger att vi ska vara som barn är att vi ska försöka hitta tillbaka till nyfiken heter, upptäckargläden och lekfullheten. Till glädjen, oskuldsfullheteb och icke-dömandet.

    1. Profilbild för Lena P

      Min mobil skriver som den har förstånd till. Det ska naturligtvis stå: nyfikenheten resp oskuldsfullheten.

      1. Profilbild för Tomas Jarvid

        Det är fint att tänka sig att en skapande Gud också är en lekande och lekfull Gud. Det borde vara till hjälp för oss mot många sunkiga gudsbilder. Instämmer i allt du skriver.

  3. Profilbild för Alma-Lena

    Jag leker på jobbet för jag är lärare, dessutom språklärare. Härligt och krävande!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Lärarjobb måste väl innehålla ett rätt stort moment av kreativitet för att försöka få polletter att trilla ner i eleverna på bästa sätt. Jag tror det borde vara ungefär på samma sätt som jag känner inför mitt jobb.

  4. Profilbild för Simon
    Simon

    Hörde när du pratade om det här i lördags.
    Tänkte att det vore roligare att skriva predikan om jag tog mig ordentlig tid att leka med texterna och tankarna.
    Heh… ”tog mig tid”… tiden, ja…

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tidsbristen är nog inte så bra för leken är jag rädd. Fast inte bara det. Det ska finnas mentalt utrymme till att leka lite, då behöver vi trygghet och sånt. Sen är det väl en läggningssak också vad man tycker är lekfullt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.