Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Gissa bilden del 40!

IMG_5804

Sedär, då var det dags för bildgåta nummer 40. Jämnt och snyggt. Det har gått ett tag sedan sist men nu har Marcus H gett mig en spark i baken och frågat om det inte är dags snart. Jo. Nu är det dags.

Förra bildgåtan ser ut som ovan. Rätt svar har kommit från Simon och även från Rosa, Torsten och Marcus. Simon fick stå först för de andras svar var visserligen inte fel men de kan stämma in på flera händelser. Det finns fler tillfällen då Jesus botar folk på Sabbaten, och det finns en berättelse under andra omständigheter där Jesus uppmanar en lam att ta sin bädd och gå (han som firas ner genom taket du vet).

Snyggt jobbat hur som helst. Här är bibeltexten som illustreras. Jag fetmarkerar lite viktiga delar och kommenterar även lite i texten:

Sedan inföll en av judarnas högtider, och Jesus gick upp till Jerusalem.  Vid fårdammen i Jerusalem finns ett bad med det hebreiska namnet Betesda. Det har fem pelargångar,  och i dem låg en mängd sjuka, blinda, lama och lytta.

 

Där fanns en man som hade varit sjuk i trettioåtta år.  Då Jesus såg honom ligga där och fick veta att han varit sjuk länge frågade han honom: ”Vill du bli frisk?”  Den sjuke svarade: ”Herre, jag har ingen som kan hjälpa mig ner i bassängen när vattnet börjar svalla. Medan jag försöker ta mig dit hinner någon annan ner före mig.” (min kommentar: de trodde alltså att om vattnet började svalla så skulle den som först hann ner i det bli helas)  Jesus sade till honom: ”Stig upp, ta din bädd och gå.”  Genast blev mannen frisk och tog sin bädd och gick.

 

Men det var sabbat den dagen,  och judarna sade till honom som hade blivit botad: ”Det är sabbat. Du får inte bära på din bädd.”  Han svarade: ”Den som gjorde mig frisk sade åt mig att ta min bädd och gå.”  (Joh 5:1-18)

 

Lite personlig kuriosa om detta är att det här var den första text jag predikat över offentligt. Det skedde i EFS-kyrkan i Askersund under första studieåret i teologi. Jag tror det gick bra men jag fick höra efteråt att man kunde tolka det jag sa framgångsteologiskt så det kanske det inte var ändå.

Hur som helst är det väldigt gripande och märkligt att Jesus ändå frågar mannen om han vill bli frisk. Jesus verkar aldrig tvinga sig på. Jag har ruvat på en bloggpost om det i bortåt tre år nu så rätt som det är kanske den kommer.

Sådär. Nu kommer alltså den fyrtionde bildgåtan!

Vad föreställer bilden?

Vad föreställer bilden?

Vad föreställer bilden?

Kommentarer

6 svar till ”Gissa bilden del 40!”

  1. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Herodes nåning som dansar med döparen Johannes huvud.
    Hemsk historia…

  2. Profilbild för Torsten Lundborg
    Torsten Lundborg

    Var det inte Kleopatra som fick Johannes döparens huvud på ett silverfat?

  3. Profilbild för Torsten Lundborg
    Torsten Lundborg

    Nä nu kom jag på, de var Salome, blandar ihop tanterna

  4. Profilbild för Tomas Jarvid

    Tack för era svar!

  5. Profilbild för Simon
    Simon

    Matt 14:11

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Och tack för ditt svar Simon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.