Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Har Pilatus makten?

Jesus inför Pontius Pilatus

Jesus inför Pontius Pilatus

Idag är det skärtorsdag. Om någon undrar så var det mycket riktigt första april igår. Vandra Vägen kommer inte alls bli träningsblogg framöver. Skönt för både er och mig tror jag.

Idag får vi ägna en liten stund åt att titta på den här bilden. Den föreställer Jesus, gripen och förd inför Pontius Pilatus.

Pilatus står i solskenet. Hans kläder och hållning vittnar om den självsäkerhet som kommer av att ha världens största militärmakt i ryggen. Makt över liv och död.

Jesus står i skuggan. Han har på sig törnekrona och något som ska föreställa en kungamantel. Han är hånad och bespottad.

Det ser så uppenbart ut vem det är som har makten. Men vi ser fel.

Det var imperiet som dömde Jesus till döden. Det var många andra också som medverkade till det förstås. Både eliten i Jerusalem och människorna i folkmassan, de som ropade ”korsfäst”. Ändå var det bara Rom som hade makten att verkställa domen.

Denna påsk funderar jag mycket på detta som ligger mitt framför ögonen men som vi kanske missar av olika skäl: det var inte en vred Gud som dödade Jesus. Det var människorna som dödade Gud. Det system av våld och förtryck som imperiet symboliserar har vi alla del av. Jesu fiende finns i oss alla.

Jag ska inte gå längre än så just nu. Det är bra att inte ta ut påsken i förtid. Idag är det skärtorsdag och det mörknar alltmer kring mannen som säger att han är kung.

Kommentarer

4 svar till ”Har Pilatus makten?”

  1. Profilbild för Kraka

    Men gör han verkligen det? Säger att han är kung? När Pilatus säger ”Du är judarnas kung?” svarar han väl ”du säger det själv”. Är inte det ett av de grundläggande röda trådarna i hela storyn att Jesus låter andra konstatera vem han är? Så ser och tolkar jag det.
    Önskar dig en fin påskhelg och en glad påsk på påskdagen. Tyvärr verkar det inte finnas någon gudstjänst för mig här, inte på danska, och jag förstår inte kalaalit. Men grönländare i allmänhet är ett mycket kyrkligt folk så det är gott om gudstjänster.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Oj, påsk på Grönland, det var inte illa! Dit skulle det vara roligt att komma en dag. Jo du har rätt förstås. Jesus säger att ”du säger det” eller något liknande i Johannesevangeliet. Jag har alltid tyckt att det är väldigt kryptiskt för det har väl Pilatus strängt taget inte sagt? Fast poängen går fram skapligt ändå.

    2. Profilbild för Simon
      Simon

      Johannes 10:24-25
      Då omringade judarna honom och sade: ”Hur länge skall du hålla oss i ovisshet? Om du är Messias, så säg det öppet.” Jesus svarade: ”Jag har sagt er det, men ni tror det inte. Gärningarna som jag gör i min faders namn vittnar om mig.

      Messias = Kung.

      Så Jesus säger att han är kung, men han är inte öppen med det. Typ. 🙂

      1. Profilbild för Tomas Jarvid

        En annan grej är att Pilatus faktiskt åtminstone säger att Jesus är kung sedan på plakatet över korset (som han vägrar ändra på).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.