Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Bildbloggpost från Emmausvägen

13 APPARITION AUX DISCIPLES SUR LA ROUTE

På många av bilderna jag tittat på ser lärjungarna mer eller mindre ut som pilgrimer med stav och sånt. Det gillar jag.

Nu när jag skriver detta är jag rätt trött men glad efter påsknattsmässa och påskdagsgudstjänst (och dessutom var jag med om det roliga att #kristusäruppstånden trendade i år igen på twitter). Jag har en del färdiga bloggposter som ligger på lager för användning men jag använder inte gärna dem på stora helgdagar, det känns bättre om bloggen får leva med i kyrkoåret. Vad gör man då om man inte riktigt orkar tänka ihop något klokt? Jo man gör en fotobloggpost förstås. Med vackra bilder till en berättelse som brukar läsas på annandag påsk, den om hur två lärjungar på väg mot Emmaus mötte Jesus och talade med honom men inte förstod att det var den uppståndne. Förrän han bröt bröd med dem.

16 BRONZINO JESUS APPARAIT EN JARDINIER PARIS LOU

På den här bilden kan man inte säga att Jesus är särskilt diskret när han slå följe med dem. ”Hej, titta på mig!”

20 SAUSSURE LES PELERINS D EMMAUS

 

Den här bilden tycker jag också om. Vet inte varför. Kanske för hur byn på berget ser ut. Inom kort kommer lärjungarna bli som staden på berget som ingen kan dölja.

17 REMBRANDT SUPPER AT EMMAUS

Rembrant bjuder på dagens vackraste bild. Jesus förklarar skrifterna och det som skett för de sorgsna lärjungarna. Kanske håller han på att bryta brödet här?

emmauskristus

 

Den här bilden ligger mig extra nära hjärtat. Den är målad av en filippinsk konstnär. Flickan i rött är en sällskapsflicka som arbetar på nåt uteställe med att konversera gäster. Ett jobb med dåligt anseende som du förstår. Tittar man nära ser man att hon har hål i händerna. De andra på bilden har just känt igen att det är Jesus de är tillsammans med och för att ta udden av genansen brister de i skratt. Här finns mycket att tänka på. Jesus säger ju själv att vi möter honom i de minsta och minst ansedda. En bra bild av Emmausberättelsen utifrån den kontextuella teologin.

Slutligen får vi ta en psalm också. Lärjungarna bad Jesus att stanna hos dem för det var sent. Här är de orden i en älskad psalm.

 

Kommentarer

2 svar till ”Bildbloggpost från Emmausvägen”

  1. Profilbild för Torsten Lundborg
    Torsten Lundborg

    Bliv kvar hos mig är en psalm där både musiken och orden rör mig djupt

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      En av de bästa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.