Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Gissa bilden del XLI!

IMG_5770

Jag får erkänna att jag var lite osäker på hur man skriver 41 med romerska siffror men det ska alltså stå XLI (-10+50+1). Förra bildgåtan såg ut som ovan och flera har kommit in med det rätta svaret. Rosa, Lena, Torsten och Simon har svarat att det är Johannes döparens huvud vi ser där på fatet. Såhär står det i Matt 14:3.12 (bibel 2000):

”Det var så att Herodes hade låtit gripa Johannes och slå honom i bojor och sätta honom i fängelse. Anledningen var Herodias, hans bror Filippos hustru.  Johannes hade nämligen sagt till honom: ”Det är inte tillåtet för dig att leva ihop med henne.”  Herodes ville döda honom men vågade inte för folket, som menade att Johannes var en profet.

 

Men när Herodes firade sin födelsedag dansade Herodias dotter inför sällskapet och gjorde honom så förtjust  att han med ed lovade att ge henne vad hon än begärde.  På uppmaning av sin mor sade hon: ”Låt mig genast få Johannes döparens huvud på ett fat.” Kungen blev bedrövad, men för edens och gästernas skull befallde han att hon skulle få det,  och han lät halshugga Johannes i fängelset.  Man bar in huvudet på ett fat och gav det till flickan, och hon bar det till sin mor.  Johannes lärjungar kom dit och hämtade hans döda kropp och begravde den. Sedan gick de och berättade för Jesus vad som hade hänt.”

 

Här är ännu en bild på samma händelse. Mycket otäck historia.

Johannes huvud igen.

Johannes huvud igen.

 

Nu tar vi då bildgåta 41. Den här gången vill jag be om ursäkt för att bilden är ganska osedlig men den beskriver faktiskt en bibelberättelse och framställer händelsen precis som det står. Vad föreställer den här bilden?

Vad föreställer bilden?

Vad föreställer bilden?

Kommentarer

11 svar till ”Gissa bilden del XLI!”

  1. Profilbild för Marcus H
    Marcus H

    Den vinrusige Noa ligger naken i sitt tält. 1 Moseboken 9:20-29!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag noterar både Noa och Boa som svar för säkerhets skull 😉

  2. Profilbild för Marcus H
    Marcus H

    Den vinrusige Boa ligger naken i sitt tält efter syndafloden, 1 Moseboken 9 20-29.

  3. Profilbild för Rebella

    Konstnären har lyssnat på Bellman. Själva scenen finns iofs inte med i Gubben Noak, men självklart var det var Carl Michael tänkte på när han skaldade det vi betraktar som en barnvisa men en gång förmådde Lunds Domkapitel att försöka samla in alla tryckta exemplar av texten för att bränna.

    http://bellman.net/texter/sang.php?nr=35
    http://www.bellman.net/texter/komm_fs35.html

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för ditt svar!

  4. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Hmm en historia jag inte riktigt förstått moralen i förutom att man inte ska dricka sig full. Noa har drukit sig full, två av hans söner blundar och den tredje hånar honom….Den tredje får nåt straff…

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för ditt svar!

    2. Profilbild för Rebella

      Hams söner, Kanaans folk, blev därmed dömda att vara slavar åt de övriga tvås. När man sett behov av att rättfärdiga negerslaveriet har man tolkat det som så att Hams söner blev svarta; sålunda är det naturligt och bibliskt rätt att negrer hålls som slavar. I know it’s true, because the Bible tells me so.

      Bibeln nämner förvisso ingenting om hudfärg i sammanhanget Däremot verkar det rimligt att historien en gång använts för att rättfärdiga invasionskrig av Kanaan och förslavande av de erövrade.

  5. Profilbild för Lena P

    Noa hade druckit för mycket av sitt vin, och låg ixh exponerade sig. Hans söner såg det och täckte över honom.

  6. Profilbild för Simon
    Simon

    Ex 4:2-4

  7. Profilbild för Tomas Jarvid

    Tack för alla svar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.