Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Gissa bilden del XLII

IMG_5913

Jag trodde att den här bildgåtan (som möjligen är lite för mycket för någon läsare, i så fall ber jag om ursäkt) skulle vara svår men jag har fått in många rätta svar. Marcus, Lena, Rosa och Rebells svarade snabbt och rätt. Simon svarade också men med en fräck anspelning så han är får skämmas istället.

Bilden föreställer hur som helst Noa och hans tre söner Sem, Ham och Jafet. Jag har skrivit om Noa en del på bloggen och då i berömmande ordalag men sen när arken väl kommit på fast mark igen och djuren lämnat den står det så här i 1 mos 9:

Noas söner, de som gick ut ur arken, var Sem, Ham och Jafet. Ham var far till Kanaan.  Dessa tre var Noas söner, och från dem härstammar alla människor på hela jorden.

Noa var åkerbrukare, han var den förste som anlade en vingård.När han drack av vinet blev han berusad och låg naken i sitt tält.  Och Ham, Kanaans far, såg sin far ligga där blottad och gick ut och berättade det för sina bröder.  Då tog Sem och Jafet en mantel, lade den på sina axlar och gick baklänges in och höljde över sin far; de vände bort ansiktet, så att de inte skulle se sin far blottad. När Noa sedan vaknade upp ur ruset och fick veta vad hans yngste son hade gjort honom  sade han:

Förbannad skall Kanaan vara 
och den uslaste slav åt sina bröder.”

Och han sade:

”Lovad vare Herren, Sems Gud!
Kanaan skall vara deras slav.
Må Gud låta Jafet växa
och bo tillsammans med Sem.
Kanaan skall vara deras slav.”

 

Efter floden levde Noa 350 år.  Noas hela livstid blev 950 år; sedan dog han. (1 mos 9:18-29)

 

Så står det. Ham är inte tillräckligt respektfull mot sin far och får en förbannelse över sig. Rättare sagt är förbannelsen över hans son Kanaan. Detta har sedan fått stora konsekvenser i förlängningen av den ofta märkliga bibeltolkningshistorien.

Kanaan ses som anfadern till folket i kanaans land, det som Israels folk kom in i. Sem som anfader till semiterna där judarna ingår och Ham som förfader till ett annat folkslag i trakten. Vet man det blir det lite mer obehagligt för då kan man använda den här berättelsen till att motivera att kananéer ska vara slavar åt de andra. Ännu längre bort i förlängningen användes det här bibelordet till att rättfärdiga slaveriet i Nordamerika på 1800-talet. De svarta sågs nämligen också som ättlingar till Ham och ”förtjänade” på det sättet att vara slavar. Så illa kan det gå i bibeltolkningarnas värld.

Jag känner tyvärr inte till någon mer uppbygglig tolkning av berättelsen men om du gör det så skriv gärna en kommentar nedan. Nu kommer den nya bildgåtan!

Vad föreställer den här bilden?

 

Vad föreställer bilden?

Vad föreställer bilden?

Ham

Kommentarer

6 svar till ”Gissa bilden del XLII”

  1. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Elias eller nån annan person i GT som åker i en vagn av eld.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för svaret Rosa!

  2. Profilbild för Stefan N
    Stefan N

    Elia är det som sitter i eldsvagnen och Elisha plockar upp hans mantel. Fanns det verkligen blå kameler?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för svaret Stefan!

  3. Profilbild för Simon
    Simon

    2 Kung 2:1-18
    Inga snuskiga gissningar den här gången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.