Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Vad betyder ”frälst”?

IMG_6090

Jag ble väldigt glad när jag fick tag i dessa bilder för de föreställer ett föremål som faktiskt är viktigare än man kan tro i den kristna symboliken. Bilderna föreställer en slavkrage. På mosaikbilden ovan ser vi en slav med krage om halsen servera vin till sin ägare. Undertill ser vi mer kanske en mer grovhuggen modell:

IMG_6089

Enligt uppgift är denna krage från 300-500talet och inskriftens innebörd är ungefär att ”om du hittar den här slaven så måste han ha rymt, lämna tillbaka honom till mig är du snäll”.

Jag har hört sägas många gånger att ordet ”frälst” ska ha med detta föremål att göra och har sin betydelse från ordet ”fri-halsa”. Frälst är alltså den som blir frigiven och blir av med såväl den jobbiga slavkragen som ofriheten som ägodel.

Många av den första kristna var slavar (och det är ofta i motsvarande grupper som kristen tro sprider sig även idag, till exempel bland ”kastlösa” i Indien). Det måste ha varit ett fantastiskt budskap att även om man till det yttre var slav så var man något helt annat i Guds ögon, Guds älskade barn. Inte mindre värd än någon annan. Fri från destruktiva krafter till att tillhöra Gud.

Som kuriosa så är det också så att slavkragen är ursprunget till den prästkrage jag har på skjortan var och varannan dag, fast då är det liksom bara en liten bit av kragen som sticker  ut och syns, som ett litet vitt frimärke på halsen. Prästkragen ska påminna om att den som bär den tillhör Kristus och är hans tjänare. Men med Jesus är det som bekant så att han är den ende Herre som också är en god herde.

Kommentarer

21 svar till ”Vad betyder ”frälst”?”

  1. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Påminner lite om halsbandet man sätter på en katt…:(

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Inte så kul att ha på sig direkt.

  2. Profilbild för Torsten Lundborg
    Torsten Lundborg

    Frälsarkrans är alltså en ”räddande slavkrage”☺

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Kanske det, fast det där handlar väl om räddningsbojen antar jag.

  3. Profilbild för Lena P

    Tackar för ett eller intressant inlägg!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack själv, det här tyckte jag var riktigt roliga bilder att hitta.

  4. Profilbild för Kerstin Gross
    Kerstin Gross

    Frågan som väl måste ställas är varför man ska finna sig i att vara slav till det yttre?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Absolut. Det tog ju ett tag för den poletten att trilla ner här och där men i förlängningen är det omöjligt att tänka sig annat än att slaveri är oförenligt med kristen tro.

      1. Profilbild för Kerstin Gross
        Kerstin Gross

        Kristendom idag beskrivs sällan som samhällsomstörtande men jag har förstått att den nog var det under tiden som nya testamentet skrevs. Man levde kanske farligt nog ändå, att uppmana till slavuppror vore att utmana ytterligare?

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Det är allt dåligt med det samhällsomstörtande på många håll idag. Jag tänker mig att det är sånt som bäst görs underifrån och från början hade ju kristen tro ingen som helst samhällsställning. Har man makt vill man försvara den och så vidare.

  5. Profilbild för Rebella

    Prästkrage som slavkrage. Kul tanke, kanske särskilt för oss som inte är präster, men har du på fötterna där undrar jag. Prästen har ju haft alla möjliga typer av kragar inkl sådana som gett blomman prästkrage sitt namn. Används fortfarande i Danmark. Elvan är en fin herres krage, domare bar väl liknande och det fanns alla möjliga typer av stela obekväma kragar för fina herrar – stärkkragar, s.k. fadermördare. Hur gammal är rundkragen?

    1. Profilbild för Rebella

      Enligt engelska Wikipedia rör det sig om ett allmänt mode (hos mer välsituerade personer) som sedan blivit kvar i prästdräkten. Samma med kaftanen, antar jag.

      1. Profilbild för Tomas Jarvid

        Jag vet faktiskt inte så noga hur bra jag har på förtenna i detta. Källkritiken är mer på nivån ”det har jag hört” men rundkragen (som frimärkskragen är en variant på) ser onekligen ut som en halskrage och liknar kanske inte så mycket annat? ”Elvan” har som jag förstått det utvecklats ur någon sorts krage där man knöt ihop två band för att hålla ihop rocken eller så.

        1. Profilbild för Rebella

          Nog mest en myt baserad på ytlig likhet. Ändå lite intressant om den myten slagit rot – saker som präster tror om sina kläder!

          Min konfirmationspräst sade att prästkläder är svarta för att svart var den billigaste färgen och prästen skulle vara enkel, inte lyxig. Allra billigast borde väl helt ofärgat vara, men det var förstås inte tänkbart… av ståndsmässiga kläder var svart minst pråligt, det köper jag. Undrar förresten hur länge svart varit prästfärgen men det kanske jag får fråga någon annan.

          1. Profilbild för Tomas Jarvid

            Det där med det svarta har jag stött på nånstans. Tror det går tillbaka till slutet av medeltiden eller nåt sånt.

        2. Profilbild för Rebella

          Om elvan, kolla ”preacher tabs” på Wikipedia!

  6. Profilbild för Alma-Lena

    kristendomen är samhällsomstörtande fortfarande även om vi som nu lever i ett samhälle som till stor del är byggt på kristen etik inte märker det så tydligt. De du nämner; daliterna i Indien, får ju en helt annan ställning pga kristendomen tex. På vissa håll är kristendomen så anstötlig tex pga kvinnans ställning i kristendomen, att kristna förföljs och dödas i ex.vis Pakistan. Så nog finns jäskraften kvar i evangeliet än idag.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Nej helt förlorad kan den nog aldrig gå eftersom den är djupt nedlagd i evangeliet självt

  7. Profilbild för Alma-Lena

    Apropå prästens kläder så är kragen just ett plagg som bars av ämbetsmän och advokater, syns fortfarande i Brittiska domstolar. Nuvarande prästmode härstammar just från Storbritannien så sent som på 1900-talet kom det hit. Prästrocken, kaftanen är medeltida/renässansklädsel.

    Den liturgiska prästklädseln är av äldre ursprung från tunikan och stolan i Romarriket. Tunikan var mansplagget och stolan kvinnoplagget som tjänade som förkläde numera är stolan blott ett stiliserat förkläde i form av en lång ”halsduk”. Jag gillar verkligen detta att en präst har både mans- och kvinnokläder på sig vid altartjänsten.

    Verbum har gett ut en bok om prästens kläder och kyrkliga textilier (min mamma är lite av en expert på området och åker runt till församlingar för att lära vaktmästarna att ta hand om dem, därav denna nördkunskap) : http://books.google.se/books/about/Pr%C3%A4stens_kl%C3%A4der_och_kyrkans_textilier.html?id=56XzNAAACAAJ&redir_esc=y

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för den kunskapen! ”Frimärket” är väl antagligen en minimalistisk elva?

      Att stolan var kvinnlig var intressant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.