Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Läs bibeln som en serietidning

 

En man som säljer sin själ till djävulen, i något som ser ut lite som en serie?

En man som säljer sin själ till djävulen, i något som ser ut lite som en serie?

Idag får ni ta bloggposten för vad den är. Det här är ett perspektiv av många man kan ha på bibelläsande. En del behöver ta till sig det mer än andra men jag vet ju att du som läser är van att tänka själv och värdera det som står.

Dagens tanke är att det inte är fel att läsa bibeln som en serietidning, eller kanske som en actionfilm. Inte för att innehållet alltid är särskilt likt men för att det helt uppenbart är så att det händer väldigt många osannolika saker både i bibeltexter och i serier.

När man ser en actionfilm eller läser en serietidning så får man på något sätt köpa storyn som den är. Visst har barn (och även äldre) i alla tider bråkat om det rimliga i att Stålmannen har skottsäker kropp på grund av den gula solens strålning eller att man blir stark av att bli biten av en radioaktiv spindel men det leder sällan någonstans.

Jag hade ett bibelstudium för ett tag sedan som handlade om Hagar i gamla testamentet och nästan genast hamnade samtalet i frågan om hur det var möjligt för Abraham och Sara att få barn när de var så gamla och hur gammal Abraham blev egentligen och om man kunde tro på det.

Nu är det förstås så att det där är viktiga frågor att ställa: Vad var det som hände egentligen? Hur förhåller sig det som står i bibeln till faktiska historiska händelser? Går det att förklara det som står med naturliga orsaker? Det finns många sådana frågor att klura på men det blir fort ganska tradigt om vi inte också kan lägga undan de frågorna och verkligen fundera på vad texterna säger.

Om vi får en bibeltext framför oss och frågan ”hur är det här möjlig?” börjar blinka i huvudet på oss så kan vi med fördel notera det men sedan släppa det för en stund. Fundera istället ”vad handlar det här om?” Vad vill den som skrivit det förmedla?” Så kanske vi märker att vi hittar mycket som vi annars lätt missar?

Så läs bibeln som en serietidning, börja med att ”köpa” de orimliga saker som händer och fundera istället på vad de betyder. Sen kan du ta med de kritiska glasögonen i nästa vända.

Vad tror du om det? Skriv en kommentar!

Kommentarer

9 svar till ”Läs bibeln som en serietidning”

  1. Profilbild för Rebella undrar

    Har du testat det här klyket på dina konfirmander. Vad säger de isåf?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det här var en ny bild jag kom på häromdagen men i grund och botten är det ju så här vi gör. När vi använder bibelberättelser för att prata om något i livet (vänskap, bön, budorden, rättvisa eller vad det kan vara) så är det bäst att prata utifrån en berättelse som den är om man ska kunna tolka sitt liv utifrån den. Sen är det bra om konfirmanderna får lära sig lite om bibelns tillkomst och grejer också förstås.

      Är du skeptisk till om de skulle köpa det?

      1. Profilbild för Rebella undrar

        Mer nyfiken på resktionerna än skeptisk. Du får återkomma om en konfirmandkull?

        Nya testamentet är då en smula mer komplicerat då de flesta menar att det finns någon typ av historicitet i botten. Uppståndelsen är iofs värdig en Marvel-hjälte (hur fick han de superkrafterna? Biten av en radioaktiv skorpion? Nänä, här har vi tillgång till tyngsta artilleriet: jungfrufödsel)

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Jag tror ju själv att det finns väldigt mycket historicitet i botten men det är ju inte det som är frågan den här gången. Jag tror inte heller man ska tänka sig Jesus som särskilt lik någon superhjälte annars (trots den lilla sången jag postade häromsistens), Jesus är fullt ut mänsklig men också fullt ut ledd av den heliga Anden.

          1. Profilbild för Rebella undrar

            Jag lyckas inte alls uttrycka mig här. Återkommer möjligen senare.

  2. Profilbild för Lena P

    Håller absolut med dig! Man måste lägga det logiska tänkandet åt sidan om bibeltexterna ska kunna tala till en. Jag gick i en samtalsgrupp en gång i kyrkan, där vi läste lite texter ut Bibeln och diskuterade. Och diskussionerna har nog kunnat vara otroligt intressanta om det inte varit för att två av damerna i gruppen var extremt konkreta och inte kunde komma förbi det där tänkandet om ”hur är det möjligt”?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Känner igen det där.

  3. Profilbild för Ingegerd Granat
    Ingegerd Granat

    Jag har inte så svårt att tro att osannolika saker kan hända.
    Har själv fått uppleva så mycket av bönens verktyg.
    På Långfredag 1990 sa läkarna på sjukhuset att min dotter inte hade många timmar kvar. Påskafton hade läget stabiliserats men ovissheten hängde kvar. På påskdagen var krisen över. Många hade bett för oss.
    Många av dem lever inte idag.
    Min dotter lever däremot och ger oss glädje varje dag.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för det du delat Ingegerd, det var härlig och uppbyggande läsning! Och roligt att du hittat till bloggen, vare sig det är länge sedan eller nyligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.