Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Gissa bilden del XLV!

 

Vad föreställer bilden?

Stefan, Anders och Simon (och jag tror jag fått in något rätt svar till?) visste att denna målning av Caravaggio föreställer hur Judit hugger huvudet av Holofernes (med sin tjänstekvinna som kompanjon). Här är ännu en bild:

Samma motiv

Samma motiv

Jag rekommenderar verkligen att läsa Judits bok. Den hör hemma bland gamla testamentets apokryfer så om den hör till bibeln eller inte är en definitionsfråga. Judit finns hur som helst med hos de flesta som har bibel 2000. Judit är en modig kvinna som beger sig till fiendernas läger (jo folkets existens var hotat som vanligt) och låter befälhavaren Holofernes bli betagen i henne. Sedan när han ställt till med fest för att förföra henne men sedan dricker sig stupfull händer följande:

När nu alla hade gått sin väg och ingen, vare sig hög eller låg, fanns kvar i sovgemaket ställde sig Judit vid Holofernes säng och bad tyst: ”Herre, all krafts Gud, ge i denna stund ditt stöd till det mina händer skall göra, så att Jerusalem blir förhärligat.  Ty nu är ögonblicket inne att komma ditt eget folk till hjälp och att låta mitt ingripande bli ett förkrossande slag för fienderna, som har angripit oss.”  Sedan gick hon fram till sängstolpen vid Holofernes huvud och tog ner hans svärd från den. Hon gick tätt intill sängen, tog tag i hans hår och sade: ”Herre, Israels Gud, gör mig nu stark!”  Så högg hon till av all kraft mot hans hals två gånger och skilde huvudet från kroppen.Hon rullade ner liket från bädden och lossade sängomhänget från stolparna. Strax därefter gick hon ut och gav Holofernes huvud åt sin slavinna,  som stoppade det i matpåsen. De båda kvinnorna gav sig sedan i väg tillsammans som de brukade när de skulle be, men när de hade gått igenom lägret tog de en omväg runt ravinen, gick uppför berget mot Baityloua och kom fram till stadsporten. (Judit 13:4-10)

 

Så har vi fått lära känna en av Bibelns kvinnliga hjältar idag. Inte illa använd tid alltså.

Här är bildgåta nummer 45. Den kan vara svår men den här gången behöver man inte leta i några apokryfer i alla fall. Vad föreställer den här bilden?

Vad föreställer bilden?

Vad föreställer bilden?

Kommentarer

11 svar till ”Gissa bilden del XLV!”

  1. Profilbild för Rosa
    Rosa

    jag ven, jag vet jag vet. Daniel 5:1-30

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för ditt svar Rosa!

  2. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Mene mene tekel ufarsim (med reservation för stavningen), skriften på väggen i Babylon: Vägd och befunnen för lätt. Som Göran Lambertz. En nåd att stila be om : När Lambertz tystnar…

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för ditt svar Thorsten!

  3. Profilbild för Rebella undrar

    Enkelt gång för lägga sen fick jag för mig att Skriften på väggen var något bibliskt, och frågade den släkting som vid denna tid gick Livets ords bibelskola. Det kände släktingen inte till. Jag, som trodde att på en bibelskola lär man sig Bibeln, blev förvånad.

    De läste nog inte GT annat än i små axplock.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tja, bibeln är en ganska tjock bok med mycket i så det tar ett tag att ta in allt…

      1. Profilbild för Rebella undrar

        Tror jag avstår från vidare utvikning om vad undervisningen i den bibelskolan gick ut på, men det var nog inte att läsa Bibeln från pärm till pärm.

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Åhå. Det är med bibeln som med kosten. Bäst att ha med hela kostcirkeln.

  4. Profilbild för Simon
    Simon

    Ett så kallat ”menetekel”.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Är det ett uttryck?

      1. Profilbild för Tomas Jarvid

        typ som tohuwabohu?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.