Vad händer när vi ber?


Hur stora likheter är det mellan att hänga vid snabbkorvmaskinen och att be?
Hur stora likheter är det mellan att hänga vid snabbkorvmaskinen och att be?

”Be ständigt” står det i ett av nya testamentets brev. Jesus uppmuntrar också till att vi ska be om vad det än är för situation vi står i eller behov vi har. Det finns liknelser där Jesus till och med uppmanar till att tjata på Gud tills det händer något.

Vad säger det oss om bönen? Gerard Hughes skriver att Gud förvisso svarar på bön precis efter sin egen vilja men att det ändå inte är meningslöst att be om allt. Det är inte ens meningslöst att be barnsliga böner, eller kanske till och med böner om saker som inte är bra för oss själva.

Dels är det så just för att Gud ändå svarar på böner på sätt som är bra för oss men det finns en annan aspekt också. En som gör att man skulle kunna säga att vi alltid får svar på våra böner.

Hughes skriver att när vi ber, när vi släpper fram orden med våra önskningar, så händer något med oss själva. Vi blir tydliga inför Gud och oss själva med var vi står, vad vi längtar efter. Det är av mycket stor vikt för självkännedomen. Man kanske till och med skulle kunna se det som att om vi ber enfaldiga och barnsliga böner så har vi i alla fall tillgång till våra verkliga känslor, även om de inte alltid är så smickrande och vackra att visa upp i ljuset. Om vår relation med Gud och oss själva ska komma någonstans så måste vi träda fram på ett ärligt sätt sådana vi verkligen är.

Sedan får tiden utvisa vilka behov som verkligen visar sig vara viktiga för oss i längden. Vi kanske också lägger märke till vad vi INTE ber om och kan dra slutsatser om det. Jag kanske tänker att jag bryr mig mycket om min nästa men om hon aldrig är i mina tankar så kanske det avslöjar något annat? Här finns det mycket att fundera på.

Vad säger du om detta med att be om allt? Skriv en kommentar!

6 kommentarer

Thorsten Schütte säger
20 maj 2015 – 04:15

Jag ber aldrig om vädret. Finns alltid en bonde som ber emot :-)

Tomas Jarvid svarar
26 april 2019 – 04:02

Det brukar jag inte heller göra, vet inte riktigt varför. Känns inte som att jag har med det att göra riktigt.

Markus säger
20 maj 2015 – 05:05

Jag ber Gud aldrig om pengar.

Tomas Jarvid svarar
26 april 2019 – 04:02

Roligt att se dig kommentera igen Markus!

Lena P säger
20 maj 2015 – 05:07

Tack! Du har gett mig en ny aspekt på bönen som jag inte har tänkt på. Har definitivt aldrig bett om småsaker - knappt om stora saker heller. Och det säger kanske en hel den om hur jag ser på mitt egenvärde.

Tomas Jarvid svarar
26 april 2019 – 04:02

Så kan det förstås vara. Man kanske bara ber om sådant man kan tycka är tillräckligt viktigt för att man ska ha rätt att begära det.

Markus säger
20 maj 2015 – 05:10

Och jag viskar inte ut I etern for att andra manniskor ska lyssna till mina boner. (Kollektivt medvetande, telepati)

Rebella undrar säger
20 maj 2015 – 07:49

Mitt problem, om det nu är ett problem, är att det här väl borde kunna ge god utdelning helt utan någon form av gudomlig närvaro. Det gäller även alla böneformer som man skulle kunna kalla för meditationer, jesuiternas ignatianska övningar etc.

Tomas Jarvid svarar
26 april 2019 – 04:02

Det är en helt given och rimlig invändning. Frågan är väl just om det är ett problem.

Simon säger
21 maj 2015 – 09:30

Och när vi får de små, enfaldiga, obetydliga saker vi bett om så visar det att Gud bryr sig om även småsaker. Gud älskar in i minsta detalj.

Tomas Jarvid svarar
26 april 2019 – 04:02

Amen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.