Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Gissa bilden del XLVII

IMG_6116

Så var det dags för ännu en bildgåta på Vandra Vägen. Jag trodde att det här var en riktig luring men jag fick snabbt in rätt svar från Rosa, Caroline och Urban så det var nog inte svårare än vanligt åtminstone.

Rätt svar är att bilden föreställer Kain och Abel, Adam och Evas söner. Så här står det i första mosebok 4:2-7:

Abel var herde och Kain brukade jorden.  En gång frambar Kain en offergåva till Herren av markens gröda.  Abel frambar också en gåva och offrade de fetaste delarna av de förstfödda djuren i sin hjord. Herren såg med välvilja på Abel och hans gåva  men inte på Kain och hans gåva. Då blev Kain vred, och han sänkte blicken.  Herren sade till Kain: ”Varför är du vred, och varför sänker du blicken?  Om du handlar rätt vågar du ju lyfta blicken, men om du inte handlar rätt ligger synden vid dörren. Dig skall den åtrå, men du skall råda över den.”

Sedan går det illa och Kain dödar sin bror. I svartsjuka får man säga. Avund är ju enligt många kristna tänkare själva ursynden som leder till allt möjligt annat ont.

På bilden kan vi se hur Gud (som ju ser ut precis som Jesus, hur skulle Gud annars se ut?)  ser vänligt på Abels offer men inte på Kains. Riktigt varför Gud skulle tycka bättre om Abels offer vet jag inte någon anledning till. Om du som läser har ett bra svar får du gärna skriva det i en kommentar! På andra bilder av samma motiv brukar samma sak avbildas som att röken från Abels offer stiger upp till skyn medan Kains rök ligger kvar nere kring marken.

En intressant aspekt med Kain och Abel som jag skrivit om tidigare är att man kanske kan se dem som företrädare för konkurrerande boskapsuppfödande nomader respektive bofasta lantbrukare i historiens gryning. I så fall kan man ju komma ihåg att de bofasta alltid vann över nomaderna i längden. Kanske Gud är på de svagas sida här fast det inte ser ut så?

Nu tar vi en ny bildgåta. Den här ska väl i alla fall vara riktigt knepig? Eller? Vad föreställer bilden nedan? Skriv en kommentar här eller på något valfritt sätt i sociala medier eller flaskpost!

Vad föreställer bilden?

Vad föreställer bilden?

 

Kommentarer

6 svar till ”Gissa bilden del XLVII”

  1. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Nåt från uppenbarelseboken?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för ditt svar Rosa!

  2. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Kan det vara en ängel som visar Johannes (som han bär) på den babyloniska skökan i Uppenbarelsen? Den första associationen var dock drottningen av Saba, ridande på en gepard, men den förkastade jag. Hon borde varit mörkare i hyn då.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för ditt svar Thorsten!

  3. Profilbild för Simon
    Simon

    Upp 17:1-6

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för ditt svar Simon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.