• Vandra Vägen
  • ”Ve er ni kristna” -om Jesus och fariséerna
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

”Ve er ni kristna” -om Jesus och fariséerna

 

Fiender i kamp på liv och död. Så var det kanske ändå inte med Jesus och fariséerna?

Fiender i kamp på liv och död. Så var det kanske ändå inte med Jesus och fariséerna?

Det är dags att fortsätta skriva om Jesus i sin judiska miljö. Den minnesgoda läsaren vet att jag var på prästkurs nyligen med det som tema.

Biskop Åke Bonnier och överrabbin emeritus Morton Narrowe talade en del om Jesus konfrontationer med fariséerna. Det går emellanåt mycket hett till. Som här:

”Ve er, skriftlärda och fariseer, ni hycklare som far över land och hav för att vinna en enda proselyt, och när någon har blivit det gör ni honom till ett helvetets barn, dubbelt värre än ni själva.” (Matt 23:15)

Bilden vi får är förstås att Jesus och fariséerna var varandras totala motpoler. Allt de gjorde var dåligt och allt Jesus gjorde var bra. Tänker man vidare så märker man emellertid fort att Jesus verkar träffa på de där fariséerna rätt ofta. Det är till och med så att om man tittar riktigt nära på Jesus duster med fariséerna så rör det sig oftast (alltid?) om inlägg i den inomjudiska debatten (och där gick säkert debattvågorna betydligt högre än i vårt mystrevliga land). Det mesta hade de nog gemensamt men där de skilde sig åt uppstod dusterna.

Biskop Åke Bonnier kommenterade det här med att det ju oftast är de man står nära man vågar ta ut svängarna med i diskussioner. Man är på något sätt ofta hårdast i kritiken mot de man står nära. Värsta grälen är de i den egna familjen. Jesus kanske i själva verket stod fariséerna väldigt nära? Det var heller inte fariséerna som var Jesu fiender på så sätt att det var de som fick Jesus dödad. Den politiska makten fanns snarare i kretsen som skötte templet.

Morton Narrowe bidrog med ett scoop till när han hänvisade till ett ställe i andra judiska skrifter (jag hoppas att jag förstod det här rätt) där fariséer kallar andra fariséer fula saker på tema ”ve er fariséer”. De gör där precis likadant mot varandra som Jesus gör mot dem.

Kanske kommer vi ganska nära Jesu mening med citatet ovan om vi byter ut ”fariséer” mot ”kristna” och ser hur det blir. Det kan nog vara ganska tankeväckande:

”Ve er, ni kristna, ni hycklare som far över land och hav för att vinna en enda proselyt, och när någon har blivit det gör ni honom till ett helvetets barn, dubbelt värre än ni själva.”

Enligt Narrowe är det alltid så att judar bråkar med judar om texttolkning men det är å andra sidan ok, för man bedömer inte vem som får och inte får vara en del av folket efter vilka teologiska ställningstaganden man gör. Det hänger på förbundet med Gud. Där har vi kristna också något att lära av.

 

Kommentarer

4 svar till ””Ve er ni kristna” -om Jesus och fariséerna”

  1. Profilbild för Lena P

    Det där är riktigt intressant. Jag hamnar ibland i dispyter med kristna som påstår att de sitter inne med den enda sanna tolkningen av Guds ord. Det hade, som du säger, varit enklare om vi varit judar, för då är man ändå liksom jude av födsel och ohejdad vana. Trots att vi däremot döps in i den kristna tron uppfattar många att den kristna tron är mer av ett ställningstagande, och det är det kanske. Men jag är definitivt kristen, och jag är aktiv i kyrkan. Trots det får jag då och då höra från en del människor (mest i diskussioner på Facebook i olika kristna grupper) att jag har ”fel” tro. Hur kan man ha fel tro? Och det bara för att jag inte tolkar Bibelorden på samma sätt som den personen – som i sin tur bara tolkar det som han/hon har blivit tillsagd att tolka det. Jag tänker att tro är som en relation till Gud, och måste jag ha min egen relation till Gud; jag måste tolka hans ord på ett sätt som blir relevant för mig här och nu. Jag tänker att det ju faktiskt är Gud som ska döma oss en dag; det är inte upp till oss människor att döma varandra och kalla varandra ”fel”. Temat för söndagens predikan förresten…

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Med såna vänner behöver inte Jesus några fiender…

  2. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Här finns det paralleller till den akademiska världen när den är som bäst. I seminarier ska man göra allt, men hederligt och med blanka vapen för att ta ner en presentation/forskningsrapport i syftet med att det som klarar ekluten sedan visar sig hålla.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Precis. Och om inte ens salighet står på spel så blir det nog inte så låst heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.