Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Leif GW, Luther och ondskan

Insnärjd i sig själv som denna elefant av den luriga basilisken?

Insnärjd i sig själv som denna elefant av den luriga basilisken?

Nu har jag hört Erik Schült intervjua Leif GW Persson i sin pod ”60 minuter”. Bland annat talade de om vad ondska är. Leif, som tänkt mycket på saken, berättade om alla rättegångar där mördare och andra försvarade sig och vände allt till att det egentligen var mest synd om dem själva, istället för att se sitt eget ansvar verkade de helt frånkopplade från att se hur andra drabbades av deras gärningar. Det menade Leif var den stora ondskan.

Sen fortsatte han att tala om att straff fungerade rätt bra på de som aldrig gjorde något dumt. då kunde straff avskräcka. Men däremot fungerade straff sämst på de som det vore viktigast att det fungerade på.

Luther beskriver människans problem som att hon är inkrökt i sig själv. Det stämmer väldigt bra på GWs beskrivning av ondskan. En del är såklart tydligare exempel än andra men jag tror vi alla har det i oss. Vad tror du?

Kommentarer

4 svar till ”Leif GW, Luther och ondskan”

  1. Profilbild för Torsten Lundborg
    Torsten Lundborg

    Jag tror också att alla ”dödssynder” har vi inom oss det gäller bara att stå emot så gott det går

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Kämpa på för att hålla nolläget skapligt…

  2. Profilbild för Lena P

    Det ligger kanske en del i Leif G W Perssons definition av ondskan, även om den inte alls stämmer överens med Ann Heberleins. Jag har nog tänkt som Heberlein förut men lutar mer och mer över år Perssons definition. I alla fall är det så att den som inte förstår hur det hen gör påverkar andra, den kommer att göra andra illa. Det är bara att konstatera. Frågan är ju bara om det ska eller inte ska definieras som ondska.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Nu kommer jag inte ihåg riktigt hur Heberlein definierar. Vad är skillnaden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.