Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Den märkligaste bilden av treenigheten

Treenigheten

Treenigheten

Igår fick jag se den här bilden av treenigheten från något medeltida bokverk och den är nog den märkligaste bilden jag sett, märkligare än den här till och med.

I mitten ser vi treihopsittande personer varav en är Gud som blivit människa som trängs i samma kungakrona. Från deras gemenskap strålar kärlek (? hjärtan) och helig Ande (duvor?) ut på något sätt så att de fyra evangelisterna kan beskriva Gud för oss.

Bilden är inte direkt vacker att se på men den fascinerar mig ändå på något sätt. Vad tänker du när du ser den? Skriv en kommentar eller diskutera i smågrupper.

Kommentarer

8 svar till ”Den märkligaste bilden av treenigheten”

  1. Profilbild för Torsten Lundborg
    Torsten Lundborg

    Jo den är märklig. Kan tänka mig att det är svårt att beskriva treenigheten i en bild. Vi är ju skapta till guds avbild och har himlen inom oss. Är det då så att vi också har treenigheten inom oss som olika personligheter? Känns enklare att förstå att vi har en gud då. Liksom vi människor har gud olika sidor. Eller tänker jag fel nu?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det brukar hamna i hårklyverier om formuleringar och exakt vad man menar med dem. Jag tycker det är en sympatisk tanke att vi ju faktiskt också är ganska mångbottnade och komplexa och att det kanske bottnar i nån sorts gudslikhet.

  2. Profilbild för Simon
    Simon

    Det sägs att när anglikanska kyrkan ska pröva prästkandidater är en av frågorna vilken bild kandidaten vill använda för att beskriva treenigheten. Alla som gör ett försök att besvara frågan blir underkända.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Aha, var det om anglikanerna det sades så. Då kan jag bättra på mina anekdoter med det i framtiden 🙂

  3. Profilbild för Piedra

    Jag hade så otroligt svårt att ta till mig treenigheten förr, och det var kanske för att jag såg det lite som den där bilden visar upp treenigheten. Påminner om gamla tiders gudar som hade två ansikte. Janusansikte typ.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Har det blivit lättare med treenigheten med tiden?

  4. Profilbild för Peter T
    Peter T

    Jag läser Den Ortodoxa Tron av Johannes Damaskenos just nu och är mitt inne i avdelningen om Jesu två naturer och treenighetens hypostaser och alla resonemang runt det. Mitt i alltihop slänger han in det för mig nya begreppet accidenser också!
    Man säger ju att en bild säger mer än tusen ord, men i det här fallet blir den nog för svårt med bilder.
    Det krävdes ju fyra stora koncilier för reda ut begreppen och idag är de teologiska samtalen sällan lika djupsinniga som då.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är nog som du säger med koncilierna. Som jag förstått det är grejen med accidenser att det är yttre egenskaper till skillnad från essenser som handlar om varat. Roligt att du hittat till bloggen Peter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.