”Jag älskar dig, på mitt sätt”


Här är det inte fråga om att göra något alls på sitt eget sätt. Rätt tråkigt blir det.
Här är det inte fråga om att göra något alls på sitt eget sätt. Rätt tråkigt blir det.

Jag läser om och tänker en hel del på kärlek nu (och spelar och sjunger på en musikgudstjänst i kväll utifrån Höga visan ihop med min fru). Idag vill jag dela en tanke med dig.

”Jag älskar dig, på mitt sätt”.

Man skulle kunna tolka dem orden som att det inte är fråga om ”riktig kärlek” men tänk om det tvärtom är just det det betyder? Det är ju omöjligt att älska någon på något annat sätt än sitt eget. Det ät bara det att vi har så mycket föreställningar om kärleken. Hur den ska vara och hur den ska kännas. Många gånger går det åt mängder av möda åt att försöka avgöra om man kan säga ett äkta ”jag älskar dig”. Mycket kärlek kan gå tillspillo i den tvekan.

Tänk om vi istället kunde säga att vi älskar på vårt sätt. Att jag själv bestämmer att det här är kärlek. När det gäller kärlek sitter nog otroligt mycket i hur vi tänker eller vad säger du?

Att älska på sitt sätt. Att älska utifrån det man själv är, vill och behöver och inte utifrån idealbilderna. Att älska den andre med nyfikenhet över vem den är och inte för andra syften.

Så låt oss öva oss i att tänka så. Jag älskar dig på mitt sätt.

Som en bonus idag kan vi fortsätta att fundera på om detsamma gäller tror? ”Jag tror på mitt sätt” -vad betyder det?

Nu är jag nyfiken på vad du tänker om det här!

2 kommentarer

Simon säger
30 juli 2015 – 11:15

Du kanske egentligen skriver om något annat, men:
Det låter rätt mycket som en sorts undanflykt. "Om du inte upplever att jag älskar dig, så ska du veta att jag ändå älskar dig på mitt sätt." Som jag förstått det så menar många som begår övergrepp på närstående att de ändå älskar den de förgriper sig på. Jag har också hört att många diktatorer inte kan förstå varför folket ville avsätta dem – de älskade uppriktigt deras gemensamma land och trodde verkligen att de verkade för det bästa.
Handlar inte kärlek om att sätta sig in i den andres situation och göra gott mot den utifrån det?

"Jag tror på mitt sätt" låter mest som en undanflykt för att inte fira gudstjänst, vara medlem i någon kyrka eller ö.h.t. lyssna på någon annans tankar om livet med Gud.

Tomas Jarvid svarar
30 juli 2019 – 11:15

Jag förstår hur du menar men det är nog som du skriver att jag försöker skriva något annat här. Jag känner egentligen också ”älska på mitt sätt” och ”tro på mitt sätt” som ganska dåliga förhållningssätt för det kan innebära det du skriver men nu har jag vridit lite på dem. Kärlek klarar sig bättre om man inte tror att det måste vara som på film, och tro kanske också klarar sig bättre om den inte måste leva upp till bilden av hur jag tror det borde kännas och så vidare.

Lena P säger
30 juli 2015 – 07:18

Jag tänker att tro fungerar på samma sätt som kärlek. Precis som jag bara kan älska på mitt sätt så kan jag bara tro på mitt sätt. De flesta som blir påprackade någon annans tro värjer sig med händer och fötter, och de som inte gör de har ingen tro som håller i praktiken. De har en teoretisk tro, och ofta kan de citera Bibeln, men det är ingen verklig tro som de kan falla tillbaka på när livet stormar. Tro är en relation, och vad är relation om inte kärlek?

Tomas Jarvid svarar
30 juli 2019 – 11:15

Amen 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.