Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Ville stora rådet rädda Jesu liv?

Tempelriddare som spelar schack. Tänk om spelet kring Jesu död såg lite annorlunda ut än vi tror?

Tempelriddare som spelar schack. Tänk om spelet kring Jesu död såg lite annorlunda ut än vi tror?

När Jesus blivit gripen i Getsamane trädgård fördes han enligt evangelierna inför ”stora rådet” där han blir förhörd. Det står att de framförde olika falska anklagelser som inte höll måttet men då Jesus hädiskt (om det nu inte var sant) sade sig vara Guds Son förde de honom vidare till Pontius Pilatus för att denne skulle korsfästa honom.

Morton Narrowe hade intressanta tankar kring detta.

I talmud på 300-400talet framgår det att en judisk rättegång egentligen inte kan ha ägt rum på påsken. Dessutom måste en sådan mötas en heldag (och det hade ingen tid med på påsken). Ett möte mitt i natten i all hast stred mot alla regler om dessa regler gällde redan på Jesu tid några århundraden tidigare. Vilket inte är otroligt.

Antingen var det alltså så att de där styrande prästerna var genomkorrupta och inte följde reglerna (det är ju utan vidare så det framstår i och med talet om falska anklagelser och våld) eller så låg något annat bakom.

Narrowe hänvisar till ett bud i Toran: 3 mos 18:15 där det står:.

”Håll mina bud och stadgar, ty den som gör det skall leva genom dem. Jag är Herren.”

Detta är ett mycket centralt budord som tolkats som att detta med att rädda liv går före alla andra bud (det har för övrigt bäring på en del av Jesu konflikter kring sabbaten med fariséerna).
Om det gällde att rädda liv kunde man till exempel bryta mot reglerna och snabbsammankalla ett rådsmöte mitt i natten mot all praxis.
Tänk om stora rådet var oroliga över den stigande spänningen i staden och rädda för en blodigt nedslagen revolt? De kanske i själva verket ville tala Jesus tillrätta och rädda hans och många andras liv genom att få honom att ta tillbaka det han sagt?

I evangelierna framstår det mycket riktigt som att det är oro för revolt och i värsta fall att romarna skulle förstöra templet som driver översteprästernas grupp till det de gör. Nu skulle knappast romarna avrätta Jesus för hädiska uttalanden, sånt brydde de sig nog inte om ett dugg, men de kanske ville stoppa ett blodbad om Jesu följare gick för långt?

Narrowe var också tveksam till stället där det står att Pilatus tvådde sina händer från skulden till Jesu död. Han hade redan mängder med blod på händerna så det bekom honom nog inte med lite till. Kanske står det så för att visa på att detta med Jesu död egentligen är en inomjudisk fråga.

Med detta i tankarna framstår det onekligen som att Jesus själv spelade en väldigt stor roll till sin egen död. Han kunde ha dragit sig ur och tagit tillbaka det han sagt men han mer eller mindre tvingade rådet att fortsätta rättsprocessen med honom. Speciellt i Johannesevangeliet framstår det också som att Jesus hela tiden vet vad han gör. Även de mäktiga Pilatus och Herodes spelar bara biroller och gör vad de känner sig tvingade till.

Skriv gärna en kommentar med tankar om detta!

Kommentarer

4 svar till ”Ville stora rådet rädda Jesu liv?”

  1. Profilbild för Torsten Lundborg
    Torsten Lundborg

    Allt var ju förutspått

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det var nog bara Jesus som förstod på vilket sätt det var tänkt. Då kan man ju fundera vidare på om rådet handlade rätt utifrån det du kunde veta.

  2. Profilbild för Tyche Magnus
    Tyche Magnus

    Tag bort den här artikeln. Narrowe är författare och rabbin, inte forskare. Vad som här sägs har inget stöd i de fyra evangelierna och följer inte normal akademisk textkritik. Sanhedrins agerande är otvetydigt och Pilatus försök att undkomma ansvaret likaså.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Detta är vad Narrowe sa och jag tror det framgår rätt tydligt vad han har för position i det hela. Jag ger inte heller uttryck för att det är mer än en intressant möjlig tanke och vi får genom den lära känna det judiska tänkandet lite mer. Så tänker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.