Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Olyckligt kär i Gud

En som gömmer sig, då går det sådär med utbytet av varandra?

En som gömmer sig, då går det sådär med utbytet av varandra?

Jag skrev ju här igår om huruvida det finns villkorslös kärlek eller inte och menade att frågan är felställd: kärlek längtar alltid efter gensvar och att bli älskad tillbaka.

Det finns förstås en flodhäst i rummet i den frågan som det kan göra lite ont att beröra. Jag har inga färdiga svar här utan är mest intresserad av hur du tänker, kära läsare.

Om det nu är så att kärlek längtar efter ömsesidighet så blir ”olycklig kärlek” förstås den utan gensvar. Också det är en väldigt aktuell fråga för den kristne. För det berör nog också vår relation till Gud.

Å ena sidan står det klart att om det är så med Guds kärlek till oss som med annan kärlek så är den i mycket en olycklig kärlek. Om Gud vill ha en relation med alla och många människor inte vill så måste det vara smärtsamt för Gud på något för oss obegripligt sätt.

Å andra sidan får vi fundera på hur det är med vår kärlek till Gud (de som har en). Hur ska man tänka när det inte känns som att man får något gensvar alls på lång tid. Vad innebär den där ömsesidigheten egentligen från Guds håll? Min gissning är att det finns många som på sätt och vis kan tycka att de lider av olycklig kärlek till Gud. Betyder det bara att man letar efter fel sorts kärleksbevis eller är det ett större problem än så? Vad tror du?

Skriv nu väldigt gärna en rad med dina tankar om det här för jag är mycket intresserad av hur du tänker!

Kommentarer

4 svar till ”Olyckligt kär i Gud”

  1. Profilbild för Simon
    Simon

    Väldigt intressant fråga! Har inget direkt svar själv heller.
    Den som lider av detta lägger nog ofta skulden på sig själv, eftersom ”det kan inte vara något fel på Gud”.
    Vi lär oss också att vi bör be både själva och i grupp, läsa Bibeln och gärna någon andlig uppbyggelselitteratur, för att relationen med Gud ska vara riktigt, riktigt sund. Ändå går det nog inte att göra en direkt korrelation mellan att be eller läsa Bibeln mycket och att ha en stark, glad och frimodig relation med Gud. Det finns nog fler än en som gör allt rätt och ändå upplever Gud som frånvarande.

    Jag har nog oftast funnit en tröst i att Gud alltid är en pålitlig besvarad kärlek, oavsett hur livet eller känslorna är.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag brukar inte själv tycka det är något problem heller och som teolog är man kanske van att tänka på de objektiva sidorna av vad Gud gjort och gör men som predikant tänker jag ofta på att det här kan vara ett stort problem.

  2. Profilbild för Bodil
    Bodil

    Tycker du att Villkorslös är det samma som oegennyttig?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag är ledsen att jag dröjt med svaret Bodil. Välkommen till Vandra Vägen förresten, hoppas du ska trivas!
      Som jag tänker betyder villkorslös just villkorslös, det vill säga oberoende av omständigheterna. Jag skulle nog mer eller mindre se det som en synonym till oegennyttig men det kanske är att göra det lätt för sig. Gud skapar ju människan för att han vill det vill ha ett gensvar. Jag tänker att villkorslös är ett mindre bra ord att använda just för att det låter som att det kvittar Gud lika med gensvaret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.