Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Gissa bilden del LIII!

ptGR7ktPEhi52i5AoGTWxC5GiEI8tqYrskuE8PgO8Ac

 

Det är nu riktigt länge sedan förra bildgåtan på Vandra Vägen. Det har kryllat av tunga bloggposter om Jesus med judiska ögon och sånt istället. Nu kan det dock vara dags att ta itu med bildgåta nummer 53(!).

Stefan, Rosa, Bo och Torsten kunde svaret på förra (och jag tror Urban också gjorde det?). Jag tror inte det var någon vidare svår gåta eftersom den är från evangelierna och lärjungarnas möten med den uppståndne Kristus vilket ju är såna ställen som blir ofta lästa.

Bilden föreställer i alla fall hur lärjungen Tomas får känna på Jesu sår i händer, fötter och sida och se att det är samma person som dött på korset han har framför sig (jag har skrivit om Tomas en massa gånger på Vandra Vägen eftersom vi delar namn. Till exempel här). Han utbrister då i en mäktig trosbekännelse och utropar ”Min Herre och min Gud!” Det hela finns återgivet i johannesevangeliets 20e kapitel. Läs om du inte redan har det.

Här kommer nu nästa bildgåta. Jag tror att svårighetsgraden är ungefär som på den förra? Skriv en rad när du vet vad bilden föreställer så kan du bli ärad i nästa bildgåtebloggpost om du svarat rätt! Vad föreställer bilden?

bild (63)

Kommentarer

12 svar till ”Gissa bilden del LIII!”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Sannolikt när templets elit förklarar för Pilatus varför det vii ha Jesus korsfäst. Men vad är ”spökfigurerna” ner till vänster?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för svaret Thorsten. De har jag inte lagt märke till innan.

  2. Profilbild för Rosa
    Rosa

    När merparten av folket i Jerusalem vill ha Jesus korsfäst. Jag tolkar skuggfigurerna som lärjungarna och de som följt Jesus som nu inte vågar träda fram när alla skriker korsfäst…

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för ditt svar Rosa!

  3. Profilbild för Bo Rydén
    Bo Rydén

    Är det inte en liten ”pratbubbla” från en av personerna bakom Jesus. Pilatus som säger ”Ecce homo”? Jag kan knte riktigt lösa texten. Även en av skuggfigurerna nedtill t.v. verkar säga något, men jag kan inte se vad.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för ditt svar Bo!

  4. Profilbild för Stefan N
    Stefan N

    Det är tavlan ”Ecce Homo” av Hieronymus Bosch. Skuggfigurerna till vänster är donatorerna som av någon anledning blivit övermålade.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för ditt svar Stefan!

  5. Profilbild för Simon
    Simon

    Upp 8:9

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för ditt svar Simon!

  6. Profilbild för Falken
    Falken

    Överstepräster i ottomanska huvudbonader, soldater i pickelhuva och en tysk/holländska medeltida stadsmiljö. Här finns chans till olika tolkningar. En rejäl anakronism med udd mot turkarna eller en bild av att Jesus blir hånad i alla tider och alla sammanhang?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för ditt svar Falken och välkommen till kommentarsfältet. Det verkar onekligen som att du vet vad du talar om här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.