Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Ölsremma kyrka i bild

DSC_1017

För första gången är det dags att ägna en fotobloggpost åt en av kyrkorna i min nya församling. Nämligen den vackra träkyrkan i Ölsremma. Först en stämningsbild ovan.

DSC_1001

På takåsen mot öster sitter en stilig tupp. Den verkar sitta lite snett men formen är det inget fel på. Den ser ut att vara i full färd med att väcka syndare.

 

DSC_1010

 

Här ser ni vaktmästaren Helena i klockstapeln. I en av de andra luckorna satt det ett stort getingbo.

 

 

DSC_0987

Altaruppsatsen är väldigt fin. Denna bild är tagen vid ett dop så då var påskljuset framme som ni ser. Vi går lite närmare och tittar på bilderna där framme.

 

DSC_0990

I centrum har vi förstås Jesus, i en ”mandorla”, en helkroppsgloria. Över honom ser vi treenighetssymbolen. Och runt honom…

DSC_0991

…ser vi hur evangeliet spridits. Till vänster ser vi en munk som förkunnar vite Krist för nordborna i Västergötland.

DSC_0992

Till höger ser vi Johannes döparen peka på Jesus för sina samtida åhörare.

 

DSC_0994

På väggen i kyrkan hänger dessa symboler som utgjorde den gamla altaruppsatsen, i mer stram stil med några få symboler för de eviga tingen. Det var helt klart inte bättre förr. Så här såg det för övrigt ut förr i Ölsremma kyrka då allt detta var på plats:

 

DSC_1000

Dels kan man lägga märke till korset men så tänker man förstås också på vedspisen till vänster i bild. Det var förstås ett stort steg mot bättre komfort att det fanns någon uppvärmning alls i kyrkorna. Jag tror att det kom an på klockaren eller så att se till att det var varmt i kyrkan på söndagen. Någon fick gå upp tidigt och elda. Notera även julgranen.

 

DSC_0993

På altaret ser vi Kristus, världens konung. I hans korsgloria runt huvudet kan man få en försmak av Svenska Kyrkans nuvarande grafiska profil…

 

DSC_0997

I sakristians tak finns det en stor och imponerande (men svårfotograferad) bild av hur Gud skapar Eva från Adams revben.

 

DSC_0998

På väggen finns denna vackra ”piscina”, som man kan hälla ut dopvatten eller överblivet nattvardsvin i så att det hamnar nere i kyrkgrunden. Piscina betyder typ fiskdamm och kan också syfta på dopfunten. En kyrkofader har sagt att ”fiskar föds i vattnet och de måste stanna i vattnet för att andas och leva”. En bra bild om att leva kvar i sina doplöften hela livet. Det kan man tänka på när man ser dessa fina fiskar.

 

DSC_1002Slutligen en exteriörbild till. Hoppas vi ses vid tillfälle på någon gudstjänst här.

 

Kommentarer

4 svar till ”Ölsremma kyrka i bild”

  1. Profilbild för Piedra

    Åh, vilken vacker träkyrka!

  2. Profilbild för Simon
    Simon

    Mycket vackert!
    (Men jag kan inte undgå att tycka att lampkronan är lite olyckligt placerad på takmålningen.)
    Jag har ofta förknippad ”mandorlan” med Jesu uppståndelse – att han stiger fram i härlighet. Att han är den förstfödde från de döda. Finns det såna kopplingar, eller har jag associerat helt fritt?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det kanske stämmer att det har med uppståndelsen att göra. Jag kan nog tycka han ser rätt uppstånden ut men jag får kolla nogrannare en annan gång efter sårmärken i händerna och fötterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.