Vad har googles algoritmer med vår serie om Luthers liv att göra?
Den som hängt med lite i hur det fungerar med googlesökningar vet att du och jag inte får upp samma sökresultat när vi söker på samma ord. Det är för att google försöker vara tjänstvilliga och visa oss sånt som allra mest intresserar oss. Av den anledningen, och för att kunna pracka på oss personligt anpassad reklam, så har de gjort väldigt avancerade ”algoritmer” som baserat på tidigare nätbeteende rankar vad som är extra intressant för just dig och mig.
Här finns det en del likheter med en av Luthers kända sentenser. Han menade att människan är ”inkrökt i sig själv” (incurvatus in se, vilket bilden ovan ska försöka illustrera). Den kristne är visserligen gjort rättfärdig genom Jesu försoningsverk men hon är ändå en syndare (hon är samtidigt rättfärdig och syndare -simil justus et peccator) på så sätt att hon dras till att göra det onda resten av livet.
Människans inkrökthet i sig själv är alltså detta att hon dras med sin egoistiska natur, hon kommer inte ifrån att tänka utifrån mig och mitt. Och det leder i sin tur till att hon begår nya synder av olika slag. Likheten med googles algoritmer är som jag ser det detta att precis som vi till slut bara får vår världsbild bekräftad och får läsa precis vad vi helst vill se så är vi som människor fast i vårt eget inskränkta perspektiv där det gäller att sätta sig själv främst. Det är de glasögon vi ser på våra liv genom. Bara när vi ser på Jesus kan vi få en klar bild av hur livet egentligen är tänkt att vara men vi halkar hela tiden tillbaka i oss själva igen.
Ibland är det extra svårt att skriva om teologi på ett fräscht och lättillgängligt sätt och en del av de här Lutherinläggen är verkligen sådana. Det är väl för att det i sig handlar om att återge en annan tids tankar här. Hoppas det ändå är rätt läsbart för många.
Vad tänker du om Google och våra möjligheter att se på livet på rätt sätt? Skriv en kommentar!
Lämna ett svar