Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Det är bra att älta

Man kan inte rå för att man blir ledsen när det är jobbigt i livet. Man måste få  älta.

Man kan inte rå för att man blir ledsen när det är jobbigt i livet. Man måste få älta.

Jag vill fortsätta på gårdagens tema om klagan och skriva något om att älta. Älta problem eller motgångar eller liknande.

En lärare under min studietid förvånade mig väldigt mycket när han talade om ältande som något positivt. I linje med hur det brukar framställas i vår kultur brukade jag tänka att ältande är något dåligt.

Enligt min lärare finns ordet ibland med i bakningssammanhang. Man kan ”älta en deg”, det vill säga bearbeta den tills den är helt smidig och blank, vilket tar en bra stund om man gör det för hand. Analogin är tydlig här. Att älta är att bearbeta sina erfarenheter, inför sig själv eller genom att berätta för någon annan.

Läraren berättade också om någon han kände som förlorat sin fru i sjukdom och som brukade komma hem till dem på lunch varje vecka. Varje gång pratade han oavbrutet om hur det gått till från början till slut med hustruns sjukdom, fast de hört hans berättelse en massa gånger. Och de lyssnade varje gång. Och så plötsligt en dag behövde han inte berätta om det mer utan var klar. Han hade bearbetat färdigt.

Man kan också tänka på hur det tydligen går till i en del kulturer där hela bön i tur och ordning hälsar på den som drabbats av en olycka och så får den drabbade berätta sin berättelse igen och igen för alla han eller hon känner, och det gör gott för den som får berätta.

Slutligen tänker jag på barn som leker. Där ser vi samma mönster. Ett litet barn kan återupprepa samma lilla fragment av en saga om och om igen i leken hur länge som helst. Och sen plötsligt är det tydligen klart och barnet leker något annat och leker kanske aldrig just samma sak igen. Det var något där som behövde bearbetas. Ältas om du vill, fast det säger man ju inte om lek.

Poängen är att detta med att bearbeta upplevelser och tankar måste få ta tid. Jag undrar om det inte är så att vi ser ältande som farligt eftersom vi egentligen tycker det är jobbigt med människor som går igenom svårigheter. Det kanske snarare är ett problem att ingen orkar lyssna så mycket som egentligen vore bra? Har vi tålamod med varandra? Många människor i sorg tycker att de ganska snart får förväntningar på sig att de ”borde kommit över det nu”.

Det är möjligt att det också finns risker att ”köra fast” i bitterhet eller något sådant men vi får ändra inställning till ältandet i sig. Att ha ett behov av att bearbeta och berätta är inget tecken på svaghet, det är bara så vi fungerar som människor.

Vad tänker du som läser om detta? Blir du också förvånad över det här sättet att tänka eller tänker du likadant? Skriv en kommentar!

Kommentarer

21 svar till ”Det är bra att älta”

  1. Profilbild för Lena P

    Jag tänker precis likadant som du! Jag har i många, många år fört en väldigt ensam kamp FÖR människors rätt att få älta. Jag tror, precis som du, att man behöver få älta tills man är klar, för jag är övertygad om att om man har någon/några som verkligen lyssnar så blir man klar en dag. Det som kan te sig som ett evigt ältande tror jag kommer sig av att man inte känner sig lyssnad på. Då måste man börja om från början igen – varje gång. I vår tid och i vår kultur finns en rädsla för att möta människor som de verkligen är, och rädslan för att möta människor i deras sårbarhet är än större. De flesta gör sitt yttersta för att fly från sin egen sårbarhet och skyr därför andras, för de är rädda att andras sår ska trigga deras egna. Men det är helt bakvänt, tänker jag, för jag tror att det mest helande som finns av allt är att få berätta sin historia för någon som VERKLIGEN lyssnar, och min dröm är att starta samtalsgrupper där man gör just det: Berättar för och lyssnar på varandra. Jag tror att det är det som har den allra mest helande kapaciteten av allt.

    1. Profilbild för Lena P

      Så tack, tack, TACK för ditt mycket viktiga inlägg!!!

      1. Profilbild för Tomas Jarvid

        Tack Själv Lena. Jag trodde nog att vi tänkte lika här.

  2. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Rätt, man kan inte ”rationalisera bort” ältandet, men man måste finna en väg ut när det bara blir rundgång i hjärnan. En annan klyscha från optimistkonsulternas sida är ”att man inte ska vara ett offer”. Fel, när jag hade petats ut från jobbet var det först insikten att jag faktiskt var ett oskyldigt offer, att situationen var helt och hållet arbetsgivarens fel, som gjorde att jag kunde gå vidare och komma igen.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det ligger mycket befrielse i det!

  3. Profilbild för Rebella

    Bra text. Frågan är vad som gör så folk fastnar i t.ex. en sorg och inte kommer vidare, men nog inte ältandet i sig.

    (Jag har börjat använda typ en RSS-läsare som erbjuder prenumeration på bloggkommentarer. Alltså kan jag numera lägga en kommentar och se om det dräller in svar på den. Hurra, hurra, hurra! En mer riktad funktion att bara få avisering om kommentarer på specifika blogginlägg vore förstås ändå bättre, men det funkar. Tro alltså inte längre att du kommer undan!)

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Du är skicklig på det tekniska Rebella, jag har saknat dig som kommentator här och välkomnar dig tillbaka!

  4. Profilbild för Alma-Lena

    Du har helt rätt. Jag tror vi är många som försvarar oss mot det där ältandet genom att försöka strypa och hitta på ”lösningar” på problemet för att få tyst på den som måste få älta. Men när vi lägger locket på dövar vi bara vår egen ångest och får den ältande att tappa modet. Jag försöker lära mig att bara lyssna och ge talstöd, inte komma med praktiska råd.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det stämmer helt klart till eftertanke om hur mycket jag orkar med min nästa och hur mycket jag önskar att de bara ska ”funka”.

  5. Profilbild för Torsten Lundborg
    Torsten Lundborg

    Jo visst måste man få älta och bearbeta för att sen gå vidare. Det jobbiga är ju att hela tiden gå igenom den smärtsamma processen innan man blir klar. Bra då om det finns människor som står ut med en under tiden.

  6. Profilbild för Simon

    Sett (hört) den här? ↑

    1. Profilbild för Simon

      Dvs. länken: http://t.sr.se/1GE9GmO (hamnade på mitt förnamn; det är en länk till P1:s Tankar för dagen).

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Det var ju jätteintressant!

          1. Profilbild för Alma-Lena

            Ja, tänkte på detta när jag hörde programmet, eller var programmet först, hur som är det nog en viktig sanning detta med ältande som vi bör ta till oss.

  7. Profilbild för Alma-Lena

    Tänkte på ett annat ältande som vi måste hålla på med länge till tror jag; hela vår civilisations ältande av förintelsen. Det bästa Göran Persson gjort tror jag är att lyfta upp kunskapen om förintelsen i skolans läroplaner.

  8. Profilbild för Christer Brodén

    En bra text. Bilden också. Den ger tankar.

  9. Profilbild för Jessica
    Jessica

    Jag tror på ältande som rensning och bearbetning … något en behöver göra för att komma vidare 🙏🏻🌏❤️

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      I vår tid är det ju rätt ovanligt att vi får gå och idissla tankar över lång tid utan att bli avbrutna och det är förstås alltid viktigt med bearbetning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.