Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Vad betyder egentligen apokalyps?

 

Bakom kulisserna. Vid tidens slut dras slöjan mot himlen bort.

Bakom kulisserna. Vid tidens slut dras slöjan mot himlen bort.

Jag tänkte ta tillfället såhär i veckan mellan domsöndag och advent att lära ut några svåra ord som kan vara bra att ha koll på i den teologiska svängen när det gäller domsöndagen.

Apokalyps

Ordet apokalyps är för många starkt förknippat med jordens undergång på ett katastrofalt sätt. Som zombieapokalypsen efter kärnvapenkriget till exempel. Ordet är (förstås) grekiskt från början och betyder ungefär ”avtäcka” eller ”avslöja” (jämför reveal på engelska som ju är båda ”uppenbara” och ”ta bort”). Ordets stora genomslag i vår kultur kommer förstås från bibeln där ”Apokalypsis” helt enkelt är det grekiska namnet på bibelns sista bok, uppenbarelseboken. Det finns för övrigt liknande apokalyptiska texter på andra ställen i bibeln.

Det apokalyptiska har med tidens slut att göra och det kan vara våldsamma och ibland skrämmande texter men samtidigt så är poängen med bibliska apokalypser att ”slöjan tas bort” (=avslöja, eller hur) mellan himmel och jord. Vi får se världen ur Guds perspektiv vid tidens slut och det som är ont går under. Uppenbarelseboken är inte alls skriven för att vara en otäck bok utan för att sprida hopp till kämpande människor som lider under det onda.

Eskatologi

Ett annat bra ord att kunna är eskatologi som är ”läran om det yttersta” (Eschaton), eller med andra ord sånt som handlar om den yttersta, eller sista, tiden. Mycket av nya testamentet och Jesu undervisning har ett sådant perspektiv, att tiden en gång ska ta slut och det onda besegras. Jag minns att det stod väldigt mycket om ”eskatologiska perspektiv” i nån bok jag läste i 20årsåldern men inte fattade nåt av för de svåra ordens skull. Varsågod, nu slipper du samma nesa.

Funderingar på det?

Kommentarer

7 svar till ”Vad betyder egentligen apokalyps?”

  1. Profilbild för Lena P

    Jag måste lägga in en liten protest. Inte när det gäller den teologiska biten utan den språkliga biten med engelskans ’reveal’. Ordet betyder ’uppenbara’ men inte i något lexikon finns betydelsen ’ta bort’. Den är i så fall helt underförstådd i sammanhanget, typ ’allting blev avslöjat (revealed) därför att slöjan togs bort (was removed)’.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Säger du det? Så har jag bara uppfattat det i så fall? Jag var helt säker på att ordet används så men jag har förstås aldrig kolla upp det.

  2. Profilbild för Rebella

    Jag tänker att de där två begreppen, eskatologi och apokalyptik, på nåt sätt är insnurrade i varandra och liksom samma sak, fast inte riktigt.

    Apopocalyps på dig.
    https://www.youtube.com/watch?v=6D6uPa-BIIc

  3. Profilbild för Tomas Jarvid

    Bokstavligen ”avslöja” alltså. Jmf ”Book of revelation”.

  4. Profilbild för Lena P

    Just det, ’avslöja’, ’uppenbara’. Men fokus i betydelsen ligger på det man avslöjar eller uppenbarar, aldrig på borttagandet.

  5. Profilbild för Josefin ganbat

    När upptaderades den här sidan senaste svara snabbt jag behöver det till min svenska uppgift,

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej Josefin! Jag skrev visst detta om apokalypser 2015 men det har inte förändrats sedan dess och jag kan gott stå för det nu. Bloggen lever och uppdateras åtminstone varje vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.