Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Evangeliet enligt ”Mammas Nya Kille”

 

Bagare under antiken. Dum i huvve nå djävulskt?

Bagare under antiken. Dum i huvve nå djävulskt?

Jag är ett av många fans av humorgruppen klungan och radioprogrammet ”Mammas Nya Kille”. En av deras ”figurer” är folklivsfanatikern Job Andersson som brukar dyka upp och tala om olika traditioner och varifrån de härstammar. Här är han från en av Klungans föreställningar:

Job Andersson fäller ständigt omdömet om folk förr att de var, citat:

”Förr i tidn var man ju dum i huvve, nå djävulskt!”

 

Och det är just det jag tänkt utgå från här idag. Du slarvar väl förresten inte med att titta på klippet? Det är ju jätteroligt ju! Bonuspoäng till den som minns förra gången klungan figurerade på Vandra Vägen (”Klungans perfekta tonalitet”).

Jag tror att vi väldigt ofta tänker så om gamla tiders människor på riktigt. Att de var rätt dumma. Vi kan till exempel tro att de var lättlurade och trodde på konstiga saker som att döda kunde uppstå eller sånt. I själva verket hade de förstås på ett sätt en liknande vardagserfarenhet som du och jag. De visste i alla fall från praktiken att tyngdlagen verkade och att döda förblir döda.

En god regel jag lärt mig när man ska kommunicera med andra människor är att man ska utgå från att de är smarta men att de nästan inte har några förkunskaper alls. Då hamnar man ganska rätt och man slipper ha en nedvärderande attityd utan kan bara konstatera att man själv hunnit läsa på mer. Och det kanske också är en väldigt bra tanke för hur det var med människorna i bibelns värld och i vår egen svenska historia för den delen. Man hade dåliga kunskaper, man hade inte den vetenskapliga metoden och så vidare. Men utifrån sina förutsättningar var man inte dum. Man var smart men saknade kunskaper.

Vad säger du? Ska du tänka så när du läser historia (till exempel i bibeln) framöver? Skriv en kommentar!

Kommentarer

4 svar till ”Evangeliet enligt ”Mammas Nya Kille””

  1. Profilbild för Sanna
    Sanna

    Älskar Job Andersson! Med det sagt, och när det gäller Bibeln… jag ska nog helt enkelt fortsätta tänka som 2 Timoteus 3:16 säger, att ”hela Skriften är inspirerad av Gud, och nyttig till undervisning, till tillrättavisning, till korrigering” osv. Och vara ödmjuk nog att inse att Gud har ett bättre perspektiv än vi människor har, även om vi gärna verkar tro motsatsen ibland. Dessutom är han ju kärleken personifierad. Och om jag hittar nåt i texten som är svårt att förstå, så gör jag helst efterforskningar för att förstå sambandet och andemeningen bättre. (Då kommer som en bonus små godbitar – insikten att Bibeln är korrekt när det gäller vetenskapligt fastställda fakta, till exempel.) Tack för mig!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej Sanna och välkommen till Vandra Vägen! Paulus ord är förstås lite mer att hålla i handen än Job Anderssons när det kommer till bibelsyn men jag var glad att kunna göra en hänvisning till honom på något sätt ändå.

  2. Profilbild för Rebella undrar

    Menar du att västerbottniska släpps fram i riksradio nuförtiden? Och att sörlänningarna förstår det?

    Undrens tid är inte förbi. Visserligen är syftet komisk effekt, men ändå.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Klungan kör visserligen med många dialekter men mycket norr är det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.