Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Julen och skammen

 

Nästan en adventsbild, kungen kommer. Med helt skamfritt kroppsspråk.

Nästan en adventsbild, kungen kommer. Med helt skamfritt kroppsspråk.

Det här skulle kunna handla om all skam som hänger ihop med huruvida man lyckas bra med julen eller inte men jag tänkte på något annat.

Jag såg på ”Morgans mission” på svt i höstas och uppskattade det mycket. Framförallt för att det väckte mycket känslominnen av livet i skolan. Och så en hel del tankar om skam.

Jag tänkte på att skam sitter väldigt mycket i kroppen. Kanske framförallt i ansiktet, i om vi kan möta varandras blickar eller vänder oss bort, men också i spända leder. Och i ryggen.

Jag minns att när jag började på universitetet hade jag fortfarande väldigt svårt att gå helt upprätt. Jag hade vuxit i min fulla längd på 192 cm några år tidigare men när jag vandrade genom skolans glaskorridor och såg min spegelbild så var det tydligt att jag hukade. Det tror jag inte jag gör så mycket nuförtiden men jag kan känna igen impulsen att vilja krypa ihop och gömma mig. En skamreaktion. Jag tycker jag ser det hos ganska många andra också. Framförallt ungdomar, som i Morgans mission.

Man kan tänka på detta bibelord:

Herren stöder dem som vacklar,
han rätar krökta ryggar. ps 145:14

Och på en mängd berättelser om hur Jesus upprättar människor. Själv tänker jag på julen.

Jag har nämligen förstått det så att man inte kan råda bot på skam själv. Eftersom det är något som uppstår socialt så behöver vi varandra för att bli kvitt den. Och/eller Gud. Julens budskap är väldigt starkt i sammanhanget. Vi kan tänka utifrån Adam och Eva som gömmer sig för Gud sedan de ätit av frukten. Nu kommer återställandet av relationerna. Gud kommer till oss och vill vara med oss och vill upprätta oss genom att mötas på samma nivå och se oss i ögonen. Gud gör sig lika liten och sårbar som oss för att vi ska få bli upprättade.

Vad tänker du om det här? Jag har skrivit tidigare om att ”korset är en skampåle.” Läs gärna det också men skriv också gärna en kommentar!

Kommentarer

5 svar till ”Julen och skammen”

  1. Profilbild för rosa
    rosa

    Hmm min man brukade säga att jag såg deprimerad ut när jag gick. Det säger han inte längre…

  2. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Skuld är ansvar för något man har gjort fel, synd är när det jag gjort fel står mellan mig och Gud eller min nästa och tarvar förlåtelse. Både skuld och synd är på riktigt, alltså. Men skuldkänslor och skam – då lever skuld man kanske inte ens har och i vilket fall är preskriberad och synd som Gud sedan länge har förlåtit (om det en var en synd) sitt eget liv. Ungefär som fruktan som i regel är välgrundad, rädslan som ofta är överdrivet och ångest som har lösgjort sig från orsaken.

  3. Profilbild för Lena P

    Jag tänker som du där – se min gästbloggpost. Jag pratade om sårbarhet i den predikan, och sårbarheten innehåller ju bl a skam. Den kan vi aldrig bota själva. Vi behöver både varandra och Gud för att den ekvationen ska gå ihop.

    Jag känner igen det där med att gå hukad. Jag är 182 cm lång, och det var inte kul att vara en av de tre enda tjejerna i stan som var över 180. Men det var inte bara den skammen jag bar på; jag bar – och bär fortfarande – så mycket annan skam också så jag hukar mig fortfarande.

  4. Profilbild för +
    +

    Grovarbetare brukar liknas vid apor. De bar skam for sina grova hander och sitt guturala rop.

  5. Profilbild för Tomas Jarvid

    Jag har inte riktigt hunnit med att kommentera tillbaka men tack för tänkvärda inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.