Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Stålflickan och julens budskap

 

Jobbigt för Stålflickan.

Jobbigt för Stålflickan.

Jag tycker det här är en intressant bild från ett gammalt nummer från supergirl. Jag vet inte så mycket om seriens innehåll men vi ser ju helt klart att hon har kärleksproblem . ”Vad är det för bra att vara stålkvinnan om man inte ens kan få en träff”. Ur feministisk synvinkel finns det nog mycket att vara tveksam till här. Själv tänker jag på en sann historia som Tim Keller brukar berätta.

Det var en tonårstjej som pratade med honom och sa nåt i den här stilen.

”Jag vet att jag är Guds älskade barn och att han gett sitt liv för att vinna mig för sig och så men vad tjänar det till när jag inte ens kan få nån date med någon kille?”

 

Teologiskt sett är julen vi just firar ett viktigt svar på våra mänskliga frågor om vi är älskade och viktiga eller inte. Svaret är att vi är så älskade att Gud steg ner till jorden för att förklara sin kärlek till oss och reparera relationen mellan sig och oss. Sen kanske det ändå är svårt att ta till sig det så att det blir verkligt för oss.

Jag undrar om en medeltida människa hade kunnat säga som tonårstjejen? Som jag förstått det var religionen i högsta grad något verkligt och påtagligt för mindre sekulariserade människor än vi. Nu kan det lätt bli att religion kanske i och för sig är bra men det är ändå något som ligger vid sidan av det riktiga livet och det som är viktigt på riktigt.

Jag vet inte vad jag ska säga om det här mer än att det är tankar som bilden drog igång. Vad tänker du om det jag skrivit? Fundera lite och skriv sedan en kommentar!

Kommentarer

22 svar till ”Stålflickan och julens budskap”

  1. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Ja ibland känns Guds kärlek lite väl abstrakt. Gud är ju inte så duktig på att kramas…
    Jesus var kanse bättre på det.

  2. Profilbild för Lena P

    Jag vet inte, men jag kommer att tänka på Maria när jag tänker på Stålkvinnan. För tänk vilken superkraft den kvinnan måste ha haft. Hon sa ja till att bli gravid trots att hon var inte gift. Tänk att hon vågade det i den kulturen och på den tiden – vilken kvinna!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är absolut så. Det är lätt att glömma hur tufft det måste varit.

  3. Profilbild för Rebella undrar

    Förutom förändringar i synen på religionen så har vi drastiskt förändrat vår syn på och våra förväntningar på romantiska relationer. Om din gud är det du sätter din lit och dina förhoppningar till, eller hur det nu var han Martin sade, är den romantiska kärleken förmodligen vår tids största avgud.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Amen, säger jag till det. Preach it sister!

  4. Profilbild för Rebella undrar

    Off topic är det självklart att det är Stålflickan men inte Stålmannen som känner ”ingen vill ha mig”. Alla kvinnor vill ha Stålmannen ju men hur många män klarar av en Stålflicka?

    1. Profilbild för Rosa
      Rosa

      Det är det som gör spindelmannen mer intressant än superman. Han ska visst ha en del trassel med relationen till sin flickvän.

      1. Profilbild för Rebella undrar

        Här vill jag trycka ”gillar”. Men det torde hur som helst vara synnerligen ont om superhjältinnor i harmoniska relationer, såvida inte pojkvännen också är superhjälte.

        1. Profilbild för rosa
          rosa

          hmm kan inte komma på någon. Kanse Modesty Blaise…fast hon är la ingen superhjälte.

          1. Profilbild för Rebella undrar

            …och har heller ingen fast relation. Willie Garvin har tillfälliga ligg men jag tror inte Modesty har? Hon står liksom över sånt, eller nåt?

  5. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Willie Garvin har typ en massa tillfälliga relationer med massa kvinnor som är dundersvartsjuka på Modesty, men Modesty och Willies realtion är en kärleksrelation utan sex…men är det kärlek då?

    Och har plöjt för många äventyr med Modesty i jul? Går det?

    1. Profilbild för Rebella undrar

      Är det en kärleksrelation? Jag har inte uppfattat det så. Iofs är sånt definitionsfrågor… det är inte romantisk kärlek iaf.

      1. Profilbild för Rosa
        Rosa

        Hmm jag tänker att det måste vara nån form av kärlek när de slänga allt åt sidan ifall en av dem är i fara…

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Modesty Blaise och Willie är väl moderna och tänker att pojkvänner kommer och går men vänner består så det är bättre att satsa långsiktigt på dem?

          Kommer inte för mitt liv på särskilt många gifta kvinnliga superhjältar. Invisible girl i fantastic four i så fall men hon får ju hela tiden stå i skuggan av sin man mr fantastic (hennes förmåga är ju till och med att bli osynlig!).

          1. Profilbild för Rosa
            Rosa

            fantastic four har jag inte läst…Nåt du rekommenderar?

          2. Profilbild för Tomas Jarvid

            Jag läste allt John Byrne skrivit på 80talet eller så och tyckte om det men jag tror allmänt att ff är känt som en ganska tråkig serie.

          3. Profilbild för Simon
            Simon

            Utom i filmen Incredibles då…

          4. Profilbild för Tomas Jarvid

            Just det ja. Den har jag sett.

        2. Profilbild för Rebella undrar

          Såg väl nån episod av Fantastiska fyran i nån serietidning men tyckte den var just tråkig. Tror att fyra superhjältar är minst två för mycket. De blir bara pappdockor, snarare än personer.

          Men FF är inblandad i min favvo-episod av Spindelmannen. Hans svarta dräkt är nåt mysko med och han lämnar in den till någon på FF (jag minns inte ens vad figurerna heter) för analys. För att slippa ta sig hem näck får han låna en avlagd dräkt av en av FF. Den har dock ingen huva, för den superhjälten har inte hemlig identitet. Så han sätter en papperspåse på huvet med hål för ögonen och smyger sig hem över taken. Till råga på allt har en i FF behagat skämta genom att nåla fast en lapp på hans rygg: ”Kick me”…

          1. Profilbild för Tomas Jarvid

            Härliga tider när den ene efter den andre kommer ut som seriefantast här!

          2. Profilbild för Rebella undrar

            Njaej, inte jättemycket faktiskt. Det bästa jag läst senaste tio åren – av inte jättemycket alls – är nog Preacher. Men den minns jag att du bloggat om så jag kommenterar där istället. Här säger jag bara kort att den nog inte kan rekommenderas till kristna…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.