Tre kungars grav i Köln

De tre kungarnas grav

Det här är en väldigt fascinerande bild såhär på trettondagen. Det är en 1800talsmålning som föreställer medeltida pilgrimer vid de tre vise männens (de tre kungarna) grav. I Köln, Tyskland.

Jag har inte en aning om hur traditionen kan anse sig veta att det är rimligt att de tre stjärntydarna vid Jesu födelse skulle hamna i samma grav långt borta i Tyskland men det finns förstås en bra anledning får man anta.

Det är också en störande bild för jag kan inte för mitt liv tänka mig att stjärntydarna verkligen är begravda där. Det står ju för sjutton inte ens något i bibeln om att de var tre. Ändå kan det bli ett av Europas viktigaste medeltida pilgrimsmål av en sådan grav.

Mer än såhär blev det inte på bloggen idag. En bild som väcker frågor i mig och kanske i dig? Vad tänker du på när du ser bilden?

Rebella undrar säger
6 januari 2016 – 10:01

"Graven" finns alltså i Köln, på riktigt?

Det måste i så fall handla om att någon relikhandlare haft "de tre vise männens skelett" och eftersom de inte direkt är några helgon bidde det en grav istället för relikgömma. Medeltidens relikhandel är ett *host* intressant område.

19 februari 2019 – 12:21

Grav och grav. Det är säkert ett relikskrin egentligen men på bilden (om det nu ser likadant ut idag) ser det ju rätt gravlikt ut. Tror de har skallarna?

Thorsten Schütte säger
6 januari 2016 – 12:12

Som barn var jag (och är fortfarande) fascinerad av katedraler och vi gjorde en dagsutflykt till Kölndomen som lämnade djupa intryck. Många år senare kom jag fram till Kölns centralstation för att byta tåg, gick under väntetiden ut på plasten framför centralen och tänkte här måste ju domen vara någonstans. Jag var för nära,när jag titta upp mot himlen upptäckte jag hoppsan, här är den ju, nästan groteskt stor och hög.
Nuförtiden nöjer jag med med domkyrkan här i Västerås, en mycket helgjuten pjäs i tegelgotik.

19 februari 2019 – 12:21

Västerås domkyrka är fin. Plötsligt kommer jag ihåg att jag fotobloggat om den. Enda gången jag varit där. http://blogg.svenskakyrkan.se/vandravagen/2013/07/12/vasteras-domkyrka-genom-min-lins/