Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Nåden att sluta utvecklas?

Mycket möda.

Mycket möda.

Minnesmästaren Mattias Ribbing återkommer i böcker och podd och annat till något som rör till det för den som vill fräna och förbättra sig på saker. Detta att när man övar på en sak så blir man i regel bara bra på just den saken. Man blir inte intelligent på något allroundsätt av att spela mycket schack, man blir bara bra på just att spela schack. Ribbing ser det som ett skäl att från början öva framförallt på sådant man har direkt nytta av.

Jag tänker på denna pilgrimsblogg att vi kanske kan tänka liknande om att utvecklas som människa. Jag har skrivit för ett tag sedan att kristen tro nog alltför lätt blir hopblandat med vår tids självförbättringsprojekt av olika slag och det ska man vara försiktig med. Särskilt om det handlar om att bli bättre i allmänhet för det finns så otroligt många områden att förbättra. Och framförallt att de inte hänger ihop. Bara för att jag kan fler teologiska termer är jag inte bättre på att be. Bara för att jag övar på att vara modig är det inte säkert att jag blir mindre egofixerad. Generös blir man av att öva generositet, modig av att öva mod och så vidare.

Eller så finns det mer som hänger ihop i den ”andliga” världen? Dygder kanske speglar av sig i varandra på ett annat sätt än färdigheter gör? Vad tror du?

Det här är något jag ska tänka mycket på framöver tror jag. Det är lätt att antingen bli övermodig och tro sig ha kommit längre än man har bara för att man till exempel som präst blivit bra på att snacka snyggt om andliga frågor och bön och så. Eller så blir man onödigt nedstämd över brist på framsteg när man kanske faktiskt gör dem på mindre synliga områden. Är det bäst att släppa självförbättringstanken så mycket det går? I alla fall inför Gud borde vi sänka garden?

Vad ska vi dra för slutsatser av det här? Skriv en kommentar?

Kommentarer

7 svar till ”Nåden att sluta utvecklas?”

  1. Profilbild för Lena P

    Jag tror att vi gör väl i att släppa självförbättringstanken. Den gör oss så lätt egofixerade. Jag tror att vi ska våga lita på att livet och Gud lär oss det vi behöver förbättra. Vi lär oss så mycket mer i interaktionen med varandra än vad vi kan lära oss genom egen träning enligt självförbättringsböcker. Jag tror att vi kan lita på att Gud sänder rätt människor i vår väg, dvs dem vi behöver för att förbättra oss. Alltvi behöver göra är egentligen att vara medvetna när vi interagerar med andra.

    1. Profilbild för Alma-Lena

      Ja, allt är ju givet av Gud även detta. Du har så rätt, Ska vi gå helgelsens väg måste vi gå med Jesus som är vägen.

  2. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Med självförbättringen är det väl så att den ej går att forcera fram, men händer längs vägen när man är fullt sysselsatt med att vara människa. Ungefär som min inlärning fungerar, omvänd tunnelseende. Jag lär mig nästan bara ”i förbifarten”: allt intressant fastnar. Plugga i ordets snävare mening kan jag inte och därmed inte förbättra mig själv på kommando. Lika svårt som att kissa när någon står bakom och ber mig att skynda på…

    1. Profilbild för Rebella undrar

      Vissa saker går i baklås om man försöker för mycket. Självförbättring tillhör de områdena, det blir på nåt sätt bara krystat och onaturligt och livslögner.

  3. Profilbild för Torsten Lundborg
    Torsten Lundborg

    Eftertanke och självinsikt är för mig ett sätt att försöka utvecklas som människa

  4. Profilbild för Alma-Lena

    Klokt och nödvändigt att invända mot detta idag då den rådande tidsandan är djupt lagisk och krävande på detta område. Visst ska vi kristna bli mer helgade men den där självförbättringskrampen som fyller magasinsidorna och självhjälpscoachernas kasssor gör ju oss bara självupptagna och antingen knäckta eller högmodiga.

  5. Profilbild för Tomas Jarvid

    Roligt att få så mycket gensvar här. Det här är saker att fundera mycket på. Är det vår tids individualistiska religion att förbättra oss själva så mycket som möjligt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.