Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En präst läser om HSP

"Det högkänsliga barnet" av  Elaine Aron.

”Det högkänsliga barnet” av Elaine Aron.

Nu har jag läst ut boken på bilden: ”Det högkänsliga barnet” av Elaine N. Aron. Jag har läst den av privata skäl men det finns lärdomar att dra här för flera. Boken var ok men kanske väl tjock för att få så mycket sagt. Det är dock den första bok jag läser om ”HSP” (Highly Sensitive Persons, eller högkänsliga personer) så jag har lärt mig mycket.

Som jag förstått det har Aron och andra forskare belagt med solid vetenskap att ungefär 20% av människor har en så kallat högkänslig personlighet. Det är en minoritet men det är en stor minoritet. Dessa personer, som jag nog inte tillhör själv, utmärks av extra starka känselspröt, både vad det gäller sinnesintryck och känslighet för egna inre processer. Det kan yttra sig i allt ifrån att störas mer av bakgrundsljud eller lappar i kläderna till att ”känna på sig” vad som pågår på insidan av andra människor.

Tanken författaren framför är att det säkert funnits en evolutionär fördel med lite olika temperament i en människoflock: en del som tar risker och testar innan chansen gått förbi, och andra som har som grundstrategi att kolla av allt väldigt noga innan de skrider till handling.

Jag vet att jag känner flera personer som det här stämmer in på och liksom i boken innebär detta personlighetsdrag att vara något av en avvikare. Man inser ganska tidigt att man fungerar på ett annat sätt än de flesta andra och det kan förstås vara en källa till skam i ett samhälle som inte förmår värdesätta olika sorters personligheter. Som vårt. Samma sak kunde sägas om introverta personer men det är faktiskt olika fenomen.

Som präst (eller som medmänniska eller vad som helst) är det alltid bra att öka på förståelsen för hur olika människor fungerar så jag har som sagt fått ut mycket av läsningen. Det är en skön påminnelse om hur olika vi människor kan fungera och vikten av att få leva sitt liv så mycket som möjligt på sina egna villkor istället för att behöva bedömas utifrån någon annan. Som Einstein (enligt internet) lär ha sagt:

”Alla är genier men om du dömer en fisk utifrån dess förmåga att klättra i träd kommer den leva hela sitt liv i tron att den är dum”

 

Så nu är jag nyfiken på hur välkänd beteckningen HSP är? Har du stött på den tidigare? Skriv en kommentar!

Kommentarer

12 svar till ”En präst läser om HSP”

  1. Profilbild för Alexandra
    Alexandra

    Ja, jag är bekant med beteckningen från min egen närmsta omkrets och har pratat mycket om hur HSP tar sig uttryck på olika sätt. Elaine Arons och andras böcker/bloggar/Facebookgrupper har hjälpt personen i fråga oerhört mycket i att förstå sig själv på ett grundläggande plan.

    Jag är glad och tacksam över att du skriver om det här. Stycket innan Einsteincitatet är särskilt viktigt!

    ”Det är en skön påminnelse om hur olika vi människor kan fungera och vikten av att få leva sitt liv så mycket som möjligt på sina egna villkor istället för att behöva bedömas utifrån någon annan.”

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Roligt att läsa om vilken betydelse det kan få att få en bra beskrivning på hur man fungerar!

  2. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Min man är HSP. Kan vara lite jobbigt, mest för honom för han känner tex smaker starkare än andra. Jag kanse ska läsa den där boken…

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det finns säkert bättre böcker att välja för den här handlar ju mest om barn.

  3. Profilbild för Katarina
    Katarina

    Känner väl till den då jag själv är stolt HSP.

    Anledningen till att jag kommenterar är att jag just nu läser till församlingspedagog på utbildningsinstitutet i Lund på distans. Blev väldig glad när jag läste denna artikel. Precis som Alexandra beskriver så hjälper böcker om HSP att förstå sig själv om man är HSP. Har inte läst just denna boken men den har hamnat på min inköpslista.

    Som du beskriver tror jag att det är viktigt som kyrka att förstå hur personer som är högkänsliga fungerar då mötet med människor är en del av kyrkans vardag. Om den är bra så kommer jag rekommendera den som litteratur till utbildningsinstitutets bibliotek.

    Vill också dela lite av min vandring i att förstå mig själv och var den vandringen har gett mig. Denna typ av personlighet har ju inte varit ur mitt perspektiv så känd under tiden jag växt upp, är 40 år idag. Men till slutkläm för att inte bli så långrandig. Idag med hjälp av att förstå min personlighet så känner jag att det är ett viktigt verktyg numera i mitt liv. Min superkraft kallar jag den då den många gånger hjälpt andra personer som jag jobbat/jobbar med samt i den vardag där möten med andra. Det kan fortfarande vara jobbigt med min HSP och måste återhämta mig i hemmets lugna vrå. Men det har blivit lättare att hantera och det gör så mycket att förståelsen för HSP börjar bli större och att man kan sätta ord på vem man är.

    Viktigt för mig är att, HSP är något man är, inte någon (diagnos/sjukdom) man har.

    Tack för en intressant artikel!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för det du delat här Katarina! Och roligt att du hittat hit!

  4. Profilbild för Rose Marie
    Rose Marie

    Jag tillhör de högkänsliga och är väldigt glad att jag kommit i kontakt med Elaine N Arons forskning. Den har förklarat mycket för mig. I våras deltog jag i en konferens/workshop med henne som var mycket givande.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Roligt att höra om hur betydelsefulla insikter du fått från Aron!

  5. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Jag har Aspergers Syndrom och då är man högkänsligt i kvadrat! Vid treriksröset mellan högkänsliga, högbegåvade och Aspergers flockas många specialister, vetenskapsmän mm.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Också en aspekt!

  6. Profilbild för Rebella undrar

    Skeptisk. Litegrann som INTJ och de där personlighetstyperna. Vår tids astrologi?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag har stött på några som presenterade sig med fyra bokstäver sådär men förstod inte riktigt. Det blir ju också lätt väldigt reduktionistiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.