Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Likheten mellan Bibeln och populärkulturen

Fotnoterna!

Fotnoterna!

För flera år sen hade jag en av mina första ambitiösare följetänger här på Vandra Vägen som jag kallade ”bibelläsningsskolan” med bloggposter om sådant som är viktigt att ha med sig när man försöker förstå bibeltexter. Här är något i samma stil.

Det här är sådant som förhoppningsvis är lite nytt och okänt för hälften av er och alldeles för basic för andra hälften, om jag har så brett spann på läsare som jag hoppas. Det handlar i alla fall om de där konstiga siffrorna och fotnoterna längst ner på sidorna i bibeln.

Dagens populärkultur bygger emellanåt väldigt mycket på referenser till annan populärkultur. Små blinkningar som far förbi i en replik eller svischar förbi i bild för att visa att man är del av samma kulturella sfär, har läst och sett samma saker och därför förstår varandra. Lite så är det med Bibeln.

Bibeln har tillkommit under väldigt lång tid och dess olika delar har också mycket länge betraktats som helig skrift. Det i sig gör det väldigt intressant att fundera på hur dess olika delar hänger ihop med varandra. När Jesus till exempel talar om herdar så finns det genast hänvisningar i noterna till sådant som dök upp i huvudet på de första läsarna automatiskt eftersom de var väl hemmastadda i sina gamla skrifter, som till exempel texter om herdar i profetböckerna eller i psaltaren. Letar man vidare dit får man genast lite med bakgrund och förstår lite mer av vad Jesus far efter när han talar om den gode herden.

I takt med att text lagts till text och nya testamentet till gamla så har man hela tiden knutit an till den tradition man redan står i och de befintliga texterna. Det är det som är grejen med fotnoterna och referenserna.

Det där gick förstås överstyr ibland redan då. Även en hel mängd böcker som inte platsade bland de heliga skrifterna försöker hänvisa till äldre skrifter. Till exempel har den gammaltestamentliga figuren Henok ägnats flera märkliga skrifter som ett sätt att räta ur frågetecknen kring hans mystiska död i bibeltexten. En slags antik fanfiction kan man säga.

Kommentarer

7 svar till ”Likheten mellan Bibeln och populärkulturen”

  1. Profilbild för Lena P

    Intressant det där om Henok. Det kände jag inte till.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jaja, siffrorna då. Har ändrat.

  2. Profilbild för Simon
    Simon

    Men Henoksboken var väl rätt känd och delvis accepterad som helig skrift vid Jesu tid? Hänvisar inte Jakobsbrevet i Nya testamentet till någon vers från Henoksboken?

    1. Profilbild för Rebella undrar

      Vill trycka ”gillar” på den. Det finns iaf någon kanonisk bok som anses syfta på en icke-kanonisk och där börjar dina formuleringar, vördade bloggare, att kännas en smula förenklade.

      1. Profilbild för Tomas Jarvid

        Ajdå, det stämmer nog som Simon skriver. Gränserna har inte alltid jätteklara mellan vad som räknas med och inte. Det här får förstås gälla från vår nutida synpunkt för Henok klarade sig ju aldrig in i kanon just för att den bedömdes inte platsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.