Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

9 blandade tankar på söndagen

"Vägen till korset". Här testar de olika former och hoppas hitta nån riktigt bra?

”Vägen till korset”. Här testar de olika former och hoppas hitta nån riktigt bra?

1. Idag drar det ihop sig mot påsk på allvar. Palmsöndagen. Jag ska fira den på gudstjänster i Ölsremma (9.00) och i Ljungsarps missionskyrka (11.00, ekumenisk). Det ska bli fint det.

2. Jag har en hel del gudstjänster ihop med våra lokala missionskyrkor de kommande veckorna. Det känns väldigt roligt. I de här tiderna när inget av våra samfund står så starkt behöver vi varandra desto mer.

3. Det kan hända att våren har anlänt till våra trakter. Än så länge ligger det en hel del snö här och där men igår var det riktigt soligt. Vår är väldigt fint.

4. En rolig sak som hände förra veckan var att jag var på en liturgisk klädaffär och köpte in nya röcklin och albor (de där långa vita kläderna som prästen har i kyrkan). Nu ska jag sluta ha för korta grejer på mig i våra olika kyrkor. Gäller att jag inte börjar snubbla på kläderna bara.

5. Dagens tema för söndagen är ”vägen till korset”. Av alla teologiska storord så är nog ”korset” det svårgenomträngligaste. Det är verkligen ett kompakt mysterium att försöka förstå det som hände där.

6. Jag är verkligen inte bra på hur man firar påsk på ett rent ickekyrkligt sätt. Får väl försöka måla lite ägg och ordna ett ris så barnen blir glada. Själv får jag ju vara på så många gudstjänster så det blir nog helt tillräckligt mycket påskfirande ändå.

7. Jag har börjat lyssna på ljudböcker igen istället för en massa tramsiga poddar. Det känns lite vettigare faktiskt.

8. Fast man kunde tycka att mitt lokala bibliotek hade kunnat ha lite mer teologiska böcker som ljudböcker. Så hade det blivit mer sånt läst.

9. Vad gör du idag? Skriv gärna en rad och berätta!

Kommentarer

17 svar till ”9 blandade tankar på söndagen”

  1. Profilbild för Bengt Larsson

    1. Jag skall fira gudstjänst i Fors kyrka som börjar på kyrkbacken med välsignande av palmkvistar.

    2. Kul att kyrkorna samarbetar mer, även om jag upplever att det är fler och fler som vågar komma ut som troende.

    3. Våren har anlänt, även om påsken skall få ett bakslag. Snön är nästan borta överallt och jag letar vårblommor. En härlig tid vi går till mötes.

    4. Jag har också köpt nya kläder både till mig och bror, och denna gång skall jag fålla upp dem så vi inte snubblar i kyrkan eller på andra ställen.

    5. Där blir det nog en bild för mitt inre, då det är svårt att sätta ord på.

    6. Vi har ett ”ris” med små dioder i som vi brukar pynta efter högtiderna.
    Vi dricker även ägglikör med ”snuskaffe”.

    7. Jag har svårt att lyssna på längre texter även om det handlar om ljudböcker. Tappar gärna koncentrationen 🙁

    8. Själv använder jag Storytel för mina ljudböcker…

    9. I o m att fastan fortfarande pågår, så avstår jag de sociala medierna, nästan totalt denna helg. Annars har jag under fastan varit mindre aktiv där och mer aktiv med att försöka vara ute, vilket även speglar sig idag. Sedan är det gudstjänst.
    Och inte mist att jag ägnar mer tid åt min broder när han är ledig…

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Kul att du delar vidare kring punkterna. Hoppas det gått bra med de nya kläderna hittios 🙂

      1. Profilbild för Bengt Larsson

        Det gick bra både med och utan kläder…
        Fyllde på min lista helt spontant med att ta årets första dopp i sjön… (se min blogg)

  2. Profilbild för Bengt Larsson

    Angående påskägg.

    Själv är det mycket sällan vi målar ägg. Däremot brukar jag slänga i något som färgar av sig i vattnet. Det kan vara de gulbruna översta delarna av en lök, kan vara en rödbeta eller ibland karamellfärg. Olika delar av äggen är mer och mindre mottagliga för färgen, så det kan bli otroligt vackra konstverk av det, om naturen själv får välja…

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Bra grej, det tar vi!

  3. Profilbild för Rebella undrar

    6. Icke-kyrklig påsk firas enligt min mening inte alls. Den vanligaste sekulära påskriten torde idag vara utförsåkning. Möjligen målar och äter man ägg och har påskris samt strör gula kycklingar omkring sig – det är väl ungefär allt?

    7. Har inte mycket koll på poddande. Tycker att det mesta är för pladdrigt, de babblar på i en och en halv timme där professionell radio förbereder så de kan få lika mycket sagt på 30 minuter. Undantaget Läsarpodden, som skulle platsa i P1 i befintligt skick. Läsarpoddspojkarna förbereder sig förstås genom att i förväg se till att veta ungefär vad de ska prata om men jag skulle också tro att de spelar in väsentligt mycket mer tid än de sänder, och redigerar ihop en sändning på ungefär samma sätt som professionell radio gör.

    Ljudböcker har jag å andra sidan aldrig förstått mig på. Kanske bara aldrig börjat.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det kanske är så. Den sekulära påsken är väl i stort sett att äta mat och äta lösgodis. Håller med dig om poddarna och märker att jag blivit rätt kräsen med tiden. Jag tror också att många insett vikten av klippandet men det kräver ju ytterligare kompetens också.

      1. Profilbild för Rebella undrar

        Påskkärringar, är ett sekulärt påskfirande som var mycket levande när jag var barn. Tror att det minskat väsentligt i städerna, kanske finns mer kvar på små orter?

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Jag tror inte det lever så mycket här heller. Men när jag var liten tyckte jag det var roligt.

  4. Profilbild för Malin
    Malin

    Ju mer engagerad jag blivit i kyrkan desto mindre firar jag ickekyrklig påsk. Det känns konstigt att ha det påskpyntat på långfredagen så pyntet kommer fram tidigast på påskafton och sedan är ju den ickekyrkliga påsken över typ tre dagar senare. Som tur är håller den kyrkliga påsken på lite längre, så det gör inte så mycket att pyntet står kvar.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Man får tänka som kring julen att pyntet kan stå framme till pingst eller så 🙂 Detta med att fira på påskafton tycker jag ofta känns väldigt bakvänt också. Helst vill man ju börja påsken med en rejäl midnattsmässa. Någon sådan har vi dock inte i Dalstorp.

      1. Profilbild för Rebella undrar

        Vilken dag ska då den där midnattsmässan vara?

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Bästa är väl om den kan sträcka sig över midnatt till påskdagen. Sen märker jag mer och mer att kyrkor världen runt ofta startar ganska tidigt. ”Är väl inget konstigt med midnattsmässa klockan 21, det vore ju jobbigt att vara uppe senare?”

    2. Profilbild för Bengt Larsson

      Undrar om det ena måste utesluta det andra.
      När jag binder fjädrarna i riset påminner det mig om påsken och det som hände då. Så för mig blir den på något sätt en helig stund.
      Långfredagen ärter vi inga köttprodukter, så när jag går i affären och handlar, så måste jag vara mer uppmärksam vad jag handlar och som hela veckan påminner mig om vad som hände på långfredagen.
      I år jobbar jag påskafton men sedan blir det säkert en påskeld (om vädret tillåter). Sedan blir det ett par glas ägglikör med snuskaffe, vilket också är en tradition, för oss innan vi vid 22 tiden klär på oss för att promenera 3 km till kyrkan och midnattsmässan.

      Långfredagen eller påskafton blir det en tur till Uddevalla (om vädret tillåter) för att på torget titta på Passionsspelen.
      Just nu tycker jag verkligen synd om ”Jesus” som spelar i höftskynke om det blir snöfall mitt i allt.

      När jag var liten satt mormor och lästa (på tyska) något ur evangeliet, medan vi barn pysslade med påskägg. Ett mycket bra sätt att hålla oss lugna, tysta och lyssna.

      Så vad jag än sysslar med under påsk, så blir det ju en påminnelse om Kristus lidande och död, och sedan uppståndelsen.

      1. Profilbild för Tomas Jarvid

        Det är nog alltid så att det blir en blandning av traditioner kring stora helger. Det har jag inga invändningar mot så länge vi inte inbillar oss att vi är mindre konstiga än de är i andra länder. ”eh, in sweden we have these traditions with… witches and fires and stuff”.

        1. Profilbild för Bengt Larsson

          Det var skönt att höra!
          Trodde nästan att jag var på väg att bli ”extrem” i mina åsikter 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.