Petrus och Jesus i kontrast


 

Jesus däruppe och Petrus därnere.
Jesus däruppe och Petrus därnere.

Igår lade jag upp min predikan om hur Petrus blir upprättad och får förnyat förtroende efter att ha förnekat sin mästare då denne blev gripen och dödad. Jag vill gärna fortsätta med Petrus och påpeka en intressant detalj som jag blivit uppmärksam på.

När Petrus förnekar Jesus befinner sig Jesus inne på förhör hos översteprästen. Där sker enligt evangelierna någon slags skenrättegång med falska vittnen men de får ändå inte anklagelserna att gå ihop.

”Då reste sig översteprästen från sin plats och frågade Jesus: ”Skall du inte svara på deras beskyllningar?”  Men han teg och svarade ingenting. Då ställde översteprästen ännu en fråga: ”Är du Messias, den Välsignades son?”  Jesus svarade: ”Det är jag, och ni skall få se Människosonen sitta på Maktens högra sida och komma bland himlens moln.” (Mark 14:60-62)

 

Därefter anser de att Jesus hädat och att de inte behöver något annat bevis än det. Utanför på gården står Petrus och huttrar och där dyker det också upp vittnen. Folk känner igen honom som en av Jesu lärjungar. Framförallt är det en tjänsteflicka som omnämns som en som pekar ut honom.

Det är just denna kontrast jag vill peka på idag.

Jesus vittnar modigt inför de högsta i den religiösa eliten om vem han är utan att vika undan. Petrus förnekar inför den allra lägsta i samma hushåll. En tjänsteflicka. Kontraster av den här typen är viktiga i evangelierna (och i allt berättande givetvis) för de kan framhäva det viktiga som händer i berättelsen så mycket tydligare. Petrus svek blir tydligare när det står i kontrast mot vad Jesus står upp för med fara för sitt liv.

Så vad säger du, vad kan vi lära oss av detta? Skriv gärna en kommentar!

2 kommentarer

Thorsten Schütte säger
5 april 2016 – 08:24

Det jag främst lär mig av Petrus fallerande är att jag faktiskt inte vet i förväg om jag kommer att klara en frestelse/påfrestning eller inte och att det därför är bättre att inte lova för mycket och sedan blir positivt överraskat av vad man klarar ändå än att lova runt och hålla tunt, vilket dock bara är alltför mänskligt, så man trillar dit från och till ändå.
Men det är just att bibeln är fullt av oss vanliga ynkliga människor, mycket sparsam med riktiga hjältar och ibland tafatt och motsägelsefullt, t ex hur de fyra evangelierna slutar, som gör den så äkta och trovärdig.

Rosa svarar
5 april 2019 – 08:16

Kanse nåt man/jag kan ta med mig från den här historien ”var snäll mot dig själv du är bara människa. Du är älskad ändå”.

Markku Hirn säger
5 april 2016 – 09:39

Sorry. Petrus blev överraskad av avslöjandet och blev rädd. Alldeles säkert upplevde faran för sitt liv.
Är det rättvist att jämföra Jesus och Petrus? Deras förutsättningar var så annorlunda. Petrus var ingen skurk i dramat, bara en människa som höll på att förlora allt vad han hade trot på? Hur reagerar människor på ett sådant läge?

Alma-Lena svarar
5 april 2019 – 08:16

Vi kan lära oss att vi alla kan falla och bli upprättade igen. Och jag håller med Markku, det är lite som att jämföra Bamse och Lille Skutt, de har helt olika förutsättningar. Petrus förblir dock i Jesu närhet, han måste vara medveten om sina stora utfästelser och hur långt från dem han hamnar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.