Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Petrus och Jesus i kontrast

 

Jesus däruppe och Petrus därnere.

Jesus däruppe och Petrus därnere.

Igår lade jag upp min predikan om hur Petrus blir upprättad och får förnyat förtroende efter att ha förnekat sin mästare då denne blev gripen och dödad. Jag vill gärna fortsätta med Petrus och påpeka en intressant detalj som jag blivit uppmärksam på.

När Petrus förnekar Jesus befinner sig Jesus inne på förhör hos översteprästen. Där sker enligt evangelierna någon slags skenrättegång med falska vittnen men de får ändå inte anklagelserna att gå ihop.

”Då reste sig översteprästen från sin plats och frågade Jesus: ”Skall du inte svara på deras beskyllningar?”  Men han teg och svarade ingenting. Då ställde översteprästen ännu en fråga: ”Är du Messias, den Välsignades son?”  Jesus svarade: ”Det är jag, och ni skall få se Människosonen sitta på Maktens högra sida och komma bland himlens moln.” (Mark 14:60-62)

 

Därefter anser de att Jesus hädat och att de inte behöver något annat bevis än det. Utanför på gården står Petrus och huttrar och där dyker det också upp vittnen. Folk känner igen honom som en av Jesu lärjungar. Framförallt är det en tjänsteflicka som omnämns som en som pekar ut honom.

Det är just denna kontrast jag vill peka på idag.

Jesus vittnar modigt inför de högsta i den religiösa eliten om vem han är utan att vika undan. Petrus förnekar inför den allra lägsta i samma hushåll. En tjänsteflicka. Kontraster av den här typen är viktiga i evangelierna (och i allt berättande givetvis) för de kan framhäva det viktiga som händer i berättelsen så mycket tydligare. Petrus svek blir tydligare när det står i kontrast mot vad Jesus står upp för med fara för sitt liv.

Så vad säger du, vad kan vi lära oss av detta? Skriv gärna en kommentar!

Kommentarer

5 svar till ”Petrus och Jesus i kontrast”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Det jag främst lär mig av Petrus fallerande är att jag faktiskt inte vet i förväg om jag kommer att klara en frestelse/påfrestning eller inte och att det därför är bättre att inte lova för mycket och sedan blir positivt överraskat av vad man klarar ändå än att lova runt och hålla tunt, vilket dock bara är alltför mänskligt, så man trillar dit från och till ändå.
    Men det är just att bibeln är fullt av oss vanliga ynkliga människor, mycket sparsam med riktiga hjältar och ibland tafatt och motsägelsefullt, t ex hur de fyra evangelierna slutar, som gör den så äkta och trovärdig.

    1. Profilbild för Rosa
      Rosa

      Kanse nåt man/jag kan ta med mig från den här historien ”var snäll mot dig själv du är bara människa. Du är älskad ändå”.

  2. Profilbild för Markku Hirn
    Markku Hirn

    Sorry. Petrus blev överraskad av avslöjandet och blev rädd. Alldeles säkert upplevde faran för sitt liv.
    Är det rättvist att jämföra Jesus och Petrus? Deras förutsättningar var så annorlunda. Petrus var ingen skurk i dramat, bara en människa som höll på att förlora allt vad han hade trot på? Hur reagerar människor på ett sådant läge?

    1. Profilbild för Alma-Lena

      Vi kan lära oss att vi alla kan falla och bli upprättade igen. Och jag håller med Markku, det är lite som att jämföra Bamse och Lille Skutt, de har helt olika förutsättningar. Petrus förblir dock i Jesu närhet, han måste vara medveten om sina stora utfästelser och hur långt från dem han hamnar.

      1. Profilbild för Tomas Jarvid

        Jag menar kanske inte att man ska jämföra dem på det sättet för att bedöma vem som är bäst men det är ändå en stark kontrast som det måste vara en poäng med. Att Jesus håller måttet där vi inte ens är i närheten av det typ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.