Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Josua och den felställda frågan

Jerikos murar i månskenet.

Jerikos murar i månskenet.

Josuas bok i gamla testamentet hör till de böcker jag inte läser så ofta ur. Men jag blev påmind om den här passagen. Josua förbereder sig för att erövra Jeriko då han plötsligt möter en märklig man. Så här står det.

”En gång vid Jeriko fick Josua se en man som stod framför honom med draget svärd. Josua gick fram till honom och frågade: ”Hör du till oss eller till våra fiender?”  Han svarade: ”Nej, jag är anförare för Herrens här. Nu har jag kommit.” Då föll Josua ner med ansiktet mot marken och hälsade underdånigt. Han frågade: ”Herre, vad har du att säga till din tjänare?”  Anföraren för Herrens här svarade: ”Ta av dig dina skor, du står på helig mark.” Josua gjorde så.” (Josua 5:13-15)

 

Tim Keller som talade om detta påpekade det lustiga i hur ängeln (?) svarar på frågan. ”Är du med oss eller dem?” ”Nej”. Ängeln kanske kunde ha sagt

”Jag är inte på er sida, frågan är om ni är på Guds sida”

Och så är det plötsligt Josua som får underkasta sig och böja sig till marken och ansluta sig till ängeln och inte tvärtom.

Jag ska försöka komma ihåg den här replikväxlingen framöver. Det är ofta vi utgår från att Gud är på vår sida mot ”dem”. Den jobbiga men viktiga frågan är förstås om vi ställer oss på Guds sida eller om vi bara vill ha hjälp med våra egna planer.

Vad säger du om detta?

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.