Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Salig den som bjuder på kaffe

Rolig bild på Jesu bergspredikan där han sa "ge så ska ni få". Gissar att det är Judas som inte vill lyssna? Eller du och jag?

Rolig bild på Jesu bergspredikan där han sa ”ge så ska ni få”. Gissar att det är Judas som inte vill lyssna? Eller du och jag?

Mitt i läsandet (lyssnandet) på Henrik Fexeus bok ”Konsten att få mentala superkrafter” om psykologi och hur hjärnan fungerar dök det så plötsligt upp ett Jesusord:

”Det är saligare att ge än att få” Apg 20:35*’

Man hade tydligen gjort experiment där man mätt lyckonivåerna bland annat hos människor som fått en summa pengar och sedan kunnat välja att ge dem till något bra eller behålla dem. De som gav bort pengarna var faktiskt de som hade mest glädje av dem, att ge bort gav stor tillfredsställelse.

Slutsatsen är att det sätt man gläder sig själv över en liten slant snarare är att bjuda någon annan på kaffe än att göra något för sig själv. Helt på Jesu linje egentligen om att den som ger ska få, även om det blir sant på ett mer känslomässigt plan.

Det kanske kan framstå som mindre ”ädelt” att ge när man mår bra av det men det är bättre att se det som biologerna ser det; att vi är konstruerade för att hjälpa och ta hand om varandra. Det är då vi mår som bäst. Det visste även Jesus.

 

*När du nu läst det andra kan jag nörda ner mig lite i själva bibelordet. Författaren till apostlagärningarna verkar mena att det är ord som Jesus sagt men det finns ingen exakt sådan utsaga i evangelierna. Det kan antingen vara ett jesusord som är känt från annat håll eller en fri tolkning av sådant Jesus säger till exempel i Luk 6:38 ”Ge, så ska ni få osv. Så kan det vara med en del utsagor från Jesus.

Kommentarer

4 svar till ”Salig den som bjuder på kaffe”

  1. Profilbild för Lena P

    Jesus sa med andra ord precis just det som forskningen säger: ”Ge så ska du få”, dvs ge så ska du få (en kick av att det känns så bra att ge).

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är i alla fall en intressant vinkel.

  2. Profilbild för Rebellas andra

    Frågan är vilket som är saligare: att bjuda på kaffe, eller att samla citron.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.