Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En brokig orkester är Kyrkan

IMG_7072Det här kortet är ett av mina absoluta favoriter. Det griper tag i mig på något sätt genom att det är så brokigt och vilt och kaotiskt. Och glatt (om man nu inte tycker clownerna ser för läskiga ut för det). En cirkusorkester någonstans och vid någon tidpunkt i historien som jag inte vet mer än så om.

Men för mig är det också en tänkvärd bild av Kyrkan. Vi är sannerligen också en brokig skara med de mest omaka personer sida vid sida. Ändå har vi var och en vår del att spela. Varsin stämma som ska vara med och skapa helheten i lovsången till Gud och vittnesbördet i världen. Drivna av den Heliga Anden (det är ju en blåsorkester det här).

Det är en utmaning att lyckas med det här i praktiken. Att uppskatta mångfalden av uttryck och se att det som förenar oss ju faktiskt inte är några stilideal eller något annat utan bara det att vi hör ihop med Jesus själv.

Vad tycker du om bilden och om Kyrkan som en orkester?

 

Kommentarer

13 svar till ”En brokig orkester är Kyrkan”

 1. Profilbild för Rosa
  Rosa

  Hmm bilden fick mig att tänka på matteus 21:1-11 som jag hörde en predikan om. Skickligt av Jesus att rida på två åsnor….lite som gycklare/clown….vilket kan stämma för gycklaren har ju alltid varit längst ner i hierarkin…..Eller vad tänker ni andra?

  1. Profilbild för Tomas Jarvid

   Det är ju omvittnat svårt att ens sitta på två stolar samtidigt så åsnor är nog en bragd. Men klarar man att vara både Gud och människa kanske det är enkelt i jämförelse.

   1. Profilbild för Rebellas andra

    Hmm rida på två åsnor samtidigt? Så ser det ut i Bibel 2000, ja. Men 1917 års översättning har valt

    Och lärjungarna gingo åstad och gjorde såsom Jesus hade befallt dem och ledde till honom åsninnan och fålen; och de lade sina mantlar på denne, och han satte sig därovanpå.

    Syftningen är lite oklar – med flit? – men ger väl mest intryck av att han rider på fölet. Låt oss hoppas att det var ett nästan vuxet föl. Låter lite som djurplågeri annars – åsnor är väl inte jättestora hursom. Och hoppas Jesus var kort och spinkig.

    Noten i Bibel 2000 menar att profeten Sakarja bara nämnde ett djur, men upprepade sig som stilmedel. Matteus däremot, menar översättarna, pratar om två olika djur. Man kan undra om evangelisten Matteus inte fattade att Sakarja bara gjorde en poetisk upprepning. Var Matteus lite korkad och/eller obildad? eller var det kanske vanligt att uppfatta profeten Sakarja som att det skulle vara två djur?

    Hur som helst blir det ganska svårt att hävda att Matteus evangelium ska vara en ögonvittnesskildring, om texten säger att Jesus red på två djur. Då låter det verkligen som en helt annan genre.

    Det vore intressant att höra mer om den där predikan, Rosa. Så mycket som du nu minns av den.

    1. Profilbild för Simon
     Simon

     Matteus är noga med att lyfta fram att Jesus uppfyller löftena och profetiorna från Gamla testamentet. Matteus kanske tog i lite väl mycket i det här fallet.

     1. Profilbild för Rebellas andra

      …en logisk slutsats blir att undra: hur mycket har han förbättrat i andra fall.

      Frågar man JD Crossan är nog typ allt av det där profetie-uppfyllandet efterhandskonstruktioner. Och det gör inget, tycker han, för budskapet är ”Jesus är Messias” och i sammanhanget är det det som är viktigt. Enligt Crossan.

    2. Profilbild för Rosa
     Rosa

     Ja det här var då en vardagsmässa där prästen var lite mer personlig och tog upp en fundering om den här texten hon har predikat så många gånger men aldrig fick ihop….och inte har kunnat ta upp i den fina söndagsgudstjänsten.
     1. varför släppte ägaren sin åsna så lätt? Var det moraliskt av Jesus att göra så här?
     2. Hur rider man på två åsnor samtidigt…

     Vi började prata om den här igår med på vardagsgudstjänsten och troligtvis så red han på den stora åsnan…men det hade varit roligare om gjorde narr av alla kungar med att rida damsadel med fölet som fotpall. eller gyckla sig.. .

     1. Profilbild för Rosa
      Rosa

      Innan gudstjänsten.
      Igår tog vi upp den underbara liknelsen om bön där man ska bete sig rätt otrevligt mot Gud…(vännen som stör mitt i natten) oj vad skrattade på vardagsmässan…

     2. Profilbild för Rebellas andra

      Har ni nån liksom samtalsgrupp före vardagsgudstjänsten? *nyfiken*

 2. Profilbild för Thorsten Schütte
  Thorsten Schütte

  Hyfsat liknelse och bild. Den jobbiga associationen är att utan dirigent riskerar de olika instrumenten hamna i mål vid olika tidpunkter…

  1. Profilbild för Tomas Jarvid

   Jo men det stämmer väl ganska bra med hur det blir i Kyrkan utan han som är huvudet?

 3. Profilbild för Alma-Lena

  Åh, vilken bild och bloggpost. Exakt vad jag behövde prick nu!

 4. Profilbild för Rosa
  Rosa

  Till Rebellas andra En informell samtalsgrupp. Vi är några som alltid kommer en kvart före….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.