Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Karismatiker som du och jag

Typisk karismatiker. Eller hur ser såna ut?

Typisk karismatiker. Eller hur ser såna ut?

 

Så här i pingsttider när den Heliga Anden är i fokus i kyrkorna så är det lätt att tänka fel. Det finns många bilder av hur en ”andefylld” kristen är. En karismatiker med fokus på nådegåvor och starka känslor, så ser i alla fall min bild ut. Och det har alltid varit en jobbig bild att mäta sig mot.

Någon gång under studierna läste jag en bok (glömt vilken) om karismatiska rörelser i kristenheten. Till min stora förvåning så stod det plötsligt om klostret Taizé där. I Taizé är det inga händer i luften eller tungotal (jo det måste förstås finnas där någonstans bland alla som kommer dit men det ingår i alla fall inte i min bild av livet i kommuniteten) utan stillsamma sånger som upprepas meditativt i långa gudstjänster.

Fast när jag tänkte vidare insåg jag att det förstås stämde. de enkla taizégudstjänsterna är på sitt sätt verkligen karismatiska bönemöten. Man upprepar sångerna tills de tränger ner på djupet och in i hjärtat. Karismatik är väl egentligen helt enkelt detta att låta sig uppfyllas av Anden, att öppna sig mot Gud.

För mig är det en viktig insikt att kristna finns av många sorter. Anden talar många apråk som det står i pingstdagstexterna. Det är inte ens säkert att det är just i de glada känslorna av lycka och att vara på rätt väg som Anden talar tydligast. Ibland är det nog snarare i det dåliga samvetet eller känslan av vanmakt (om den får oss att söka tröst hos Gud)?

Om tusentals ungdomar (som ibland har rätt dålig koll på kristen tro) i Taizé kan vara karismatikern så kan du och jag det också. Vi behöver inte mäta oss med varandra, det är inte det som behövs. Bara att vi är öppna för att Gud kan verka i våra liv.

Kommentarer

3 svar till ”Karismatiker som du och jag”

  1. Profilbild för Markku H
    Markku H

    Jag är medlem i Vännernas Samfund Kväkarna. Kväkarnas stilla andakter, för den som vistas regelbundet där, är en riktig andligt reningsbad.
    Den djupa förväntansfulla tystnaden griper tag i en och öppnar inre dörrar till inre dimensioner man inte visste om att man har.
    Detta är besläktad med musikens underbara och magisk effekt på själen.

    Senaste fynd på musikens område för mig är den chassidiska ”nigun” , där man sjunger bara stavelser vars hjälp man gestaltar anden som vill komma fram.

    Jag har lär mig att när själen längtar efter vila att lyssna Taize- musik-

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Kväkarna är förstås också väldigt intressanta som tecken på hur olika det kan se ut. Har ni förresten musik i era gudstjänster eller enbart tystnad?

  2. Profilbild för Markku H
    Markku H

    Musiken är det enda som jag saknar i våran andaktssammanhang. Det är väl därför vi pratar mycket om musiken som vi lyssnat på i andra sammanhang.
    Våran andakter är så pass speciella att dom passar inte för alla. Oftast är besökare tagna av tystnaden ,men det är en annan sak att låta det bli till en permanent gudstjänstform för en.
    Helt tyst blir det bara ibland. Om någon brinner för en insikt och vill dela med sig då ställer hon sig upp och berättar vad hon har på hjärtat. Sådan vittnesbörd varar mellan 1-2 minut eller är bara en mening och sedan är man tyst igen.

    Allt det här liknar gamla pietistiska husandakter minus psalmsång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.