Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Den förlorade sonens återvunna anknytning

 

IMG_8148

 

Jag såg den här tweeten från twitterkontot ”alla överens” som arbetar för enighet i vuxenvärlden mot ungas drickande. ”Låt hemkomsten vara positiv, spar rättegången till i morgon”. När jag läste det tänkte jag på den förlorade Sonens hemkomst i Jesu liknelse. Det står ju inget om det i själva liknelsen men man får anta att Fadern gärna tog ett samtal med sonen någon gång efter hemkomsten för att reda ut allt mellan dem. Men hemkomsten var bara fest. Glädjen över att han var tillbaka välbehållen!

Jag tror att det där är något ”alla överens” hämtat från anknytningsteorin. Det är en god ordning vid konflikter att alltid först skapa trygghet kring relationen, att den andra inte behöver vara orolig att jag tänker ”göra slut” eller att relationen är hotad utan att man i grunden är trygga med varandra innan man börjar reda ut saker och ting. Det gäller för barn men det gäller nog för väldigt många vuxna också när man blir osams i olika relationer.

Jag tyckte det var roligt att fadern i Jesu liknelse i sin spontana glädje handlar efter detta. Det viktigaste för framtiden är att kärleken är orubbad och ohotad. Där finns en bra grund att också reda ut allt annat.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.