Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Läget i Svenska Kyrkan

Den allra, allra första församlingen med bara Adam och Eva. Gud: "Tänk att ni inte ens kan hålla sams ni två?!"

Den allra, allra första församlingen med bara Adam och Eva. Gud: ”Tänk att ni inte ens kan hålla sams ni två?!”

Det rasar i media igen kring min kyrka, Svenska Kyrkan. Det påstås allt möjligt om min kyrka, dess präster (som jag då alltså) och om att det är ont om ”riktiga kristna” där. Vandra Vägen är en fridens plats där jag inte brukar skriva om kyrkliga bråk och det tänker jag inte göra nu heller (typ, nu har jag ju nästan gjort det men jag kommer inte gå långt på det spåret). Sanningen att säga brukar jag faktiskt så långt det är möjligt låta bli att läsa om såna här debatter om jag kan låta bli. Jag tror jag fick rådet från en bok av Owe Wikström. Läs inte om inomkyrkligt käbbel, fördjupa dig i tron istället. Gott råd för fler att följa.

Så jag vill bara påminna om att i vardagsslitet så traskar Svenska Kyrkan på som vanligt. Vi firar gudstjänster, undervisar konfirmander, döper barn, begraver avlidna och tröstar sörjande, studerar bibeln, ber och sjunger lovsång till Kristus. Inget som har något nyhetsvärde för så är det alltid i Kyrkan. Det finns förstås mycket som kunde vara bättre i Svenska Kyrkan men i en syndafallen värld får vi nog räkna med det. Och det finns ju goda sidor med det, hade Svenska Kyrkan varit perfekt hade de väl haft goda skäl att inte låta mig vara medlem där. Då vore den ju inte perfekt längre.

Det viktiga livet i Kyrkan är alltid det som sker i det vanliga församlingslivet. I vardagen och i ditt och mitt hjärta. Det ska man alltid påminna sig när det hettar till.

Kommentarer

15 svar till ”Läget i Svenska Kyrkan”

  1. Profilbild för Lena P

    Bra att du kommenterar det här! Jag är ju inte anställd i kyrkan så jag får yttra mig. Har hamnat i hätska diskussioner på Facebook om detta. Folk blir helt rabiata, och många riktar sin ilska mot såväl Svenska Kyrkans ledning som mot islam. Stämningen i diskussionerna skrämmer mig, och jag blir mörkrädd av folks åsikter. Kyrkan är inte perfekt, det tillstår jag. De anställda är självklar inte heller perfekta; de är ju inte mer än människor. Men det svåra är att de som gör hätska, på gränsen till hatiska, inlägg om Svenska Kyrkans ledning och islam, som tror att de är perfekta och vet Sanningen, de är inte heller perfekta. En liten titt i spegeln skulle inte skada innan de börjar gapa om ditten och datten. Ja, alla har rätt att kritisera Svenska Kyrkan och dess ledning, om man tycker att något är fel, men kritik kan framföras på så många olika sätt. För hur kristet – och hur vuxet och moget – är det att fördöma sina kristna bröder och systrar?

    1. Profilbild för StaffanW
      StaffanW

      Förvisso finns en massa överdrifter och otrevligheter bland alla blogg kommentarer. Som alltid, vilket man kan beklaga. Men detta förtar väl inte allvaret i den kritik som riktats mot Svk den senaste tiden. Bl.a formulerad av Håkan Lindberg i Kyrkans Tidning. Detta bör nog kyrkans anställda fundera en hel del över, istället för ett introvert tycka-synd-om-agerande. Ni är viktiga för kristendomen i detta land.

      1. Profilbild för Lena P

        Jag instämmer inte i Håkan Lindbergs kritik. Jag har större problem med dem som ilsket och högljutt kritiserar Svenska Kyrkans ledning.

  2. Profilbild för Rebellas andra

    Bra kommentar. Har du något emot att jag lägger till dig i min ”mitt kors-bråket-länklista” här?
    https://rebellasandra.wordpress.com/2016/08/04/visad-medkansla-inom-en-grupp-eller-familj-ar-inte-ett-angrepp-pa-utomstaende/
    För att komplettera bilden, tänkte jag. (Brukar inte fråga, men det här är ett litet specialfall tycker jag.)

    Bilden. Eh. Har inte Adam valt ett väldigt lustigt utseende på Adams val av skylande grönska…?

    Orm med kvinnoansikte vet jag inte att jag sett förut.

    1. Profilbild för Rebellas andra

      Tänkte isåf citera

      jag vill bara påminna om att i vardagsslitet så traskar Svenska Kyrkan på som vanligt. Vi firar gudstjänster, undervisar konfirmander, döper barn, begraver avlidna och tröstar sörjande, studerar bibeln, ber och sjunger lovsång till Kristus. Inget som har något nyhetsvärde för så är det alltid i Kyrkan. Det finns förstås mycket som kunde vara bättre i Svenska Kyrkan men i en syndafallen värld får vi nog räkna med det.

    2. Profilbild för Tomas Jarvid

      Äh, kör på du.

  3. Profilbild för Rebellas andra

    har inte _konstnären_ valt

  4. Profilbild för Alexandra
    Alexandra

    Tack! Skönt med en fristad från allt tyckande och debatterande.

  5. Profilbild för einar askestad
    einar askestad

    men… diskussionen handlar ju inte om huruvida präster osv gör sitt arbete… den handlar om den svenska kyrkans ledning, dess policy, dess ideologiska ställningstaganden, om huruvida de är rimliga eller lämpliga. denna fråga besvaras knappast med att göra frågan till en individuell sak, liksom för var och en att meditera över. hur kristet är det att jämställa jesus – guds son – med mohammed? hur klokt är det att signera artiklar med en representant som har kopplingar till en global terrorgrupp? hur hållbart är det att relativisera den kristna tron?

    en kyrka är sin församling. vilken är den svenska kyrkans församling? är den hela världen? knappast. dess främsta ansvar är mot de människor och det samhälle som bär upp den.

    svenska kyrkan har förlorat sig i det blå. tyvärr. allt gudomligt är inkarnerat – här på jorden. det innebär att mångfalden av kulturer har ett värde. och den svenska kyrkans arbete måste vända sig till den kultur som den lever i. och av. svenska kyrkans plats är bland svenskarna i den gemensamma historia och framtid som vi delar. i sverige.

  6. Profilbild för Staffanw
    Staffanw

    Hej igen,
    Blev min lilla kommentar censurerad, eller?
    /Staffan

  7. Profilbild för Simon
    Simon

    Problemet med Svenska kyrkan är vi tillåter syndare att vara medlemmar, och till och med att bli anställda, och till och med att bli präster. Då blir det som det blir.
    Men för min personliga del tycker jag det är värt det. Annars hade man ju varit utestängd.

    1. Profilbild för Lena P

      Alla människor är syndare!

  8. […] Jomenvisst. Själv tycker jag ju att pågående bråk – som jag kanske hellre borde kalla för polariseringsbråket än mitt kors-bråket – är intressant, på många plan. Det säger mycket, både om Svenska kyrkan och om andra. Men det är inte vad Svenska kyrkan är. http://blogg.svenskakyrkan.se/vandravagen/2016/08/10/laget-i-svenska-kyrkan/ […]

  9. Profilbild för Deist
    Deist

    Det finns ett problem med uppenbarelsereligionerna och det är att ingen inriktning är för religionsfrihet. Det är inget tvivel om den saken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.