Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Lingon och döden

Den rike dåren. Han glömde det man måste minnas mitt i rikedomen.

Den rike dåren. Han glömde det man måste minnas mitt i rikedomen.

Tidigare i somras var jag i blåbärsskogen och kom hem med många blåbär och en dikt om girighet. Jag hade tänkt mycket på hur svårt det är att lämna alla dessa bär kvar i skogen och skrev om det. Sen fick jag en kommentar här som jag tänkt mycket på. Det handlade om ifall det verkligen är så bra att hålla på att göra såna kopplingar till den kristna tron hela tiden utifrån sådant man möter i livet. Det kan väl verka ganska depressivt att hela tiden gå och fundera över människans syndfulla tillstånd får man verkligen säga.

Och jag håller med förstås. Det är nog betydligt viktigare att glädja sig över skapelsens skönhet och rikedom än att nagelfara sin egen dålighet.

Nu har jag i alla fall varit i skogen igen och återvänt med lingon som ligger i mina lador… i min frys menar jag förstås. Men mina tankar när jag frös in dem och kände mig rik gick ändå till Jesu liknelse i Lukasevangeliets 12e kapitel. Om mannen som bygger sig större lador och känner att han har koll på livet när han i själva verket inte kan veta om han lever i morgon. Och så muttrade jag något till mig själv om ”din dåre, allt detta kan så snabbt tas ifrån dig, minns det när du fryser in dina bär.

Och man kan tycka att det är deprimerande att tänka så men ändå inte. Jag tänker ändå att det är var just så Jesus tänkte sig att vi skulle göra. Med sin lilla berättelse om mannen med ladorna tror jag att han ville göra en koppling mellan känslan av rikedom och att livet är något omtåligt vi inte kan ta för givet. Så att varje gång vi tänker glädjer oss över det goda ska vi också påminnas om vår sårbarhet.

Lite som det sägs om forna romerska krigsherrar som rullade genom rom på segerparad men som samtidigt hade en slav som stod bredvid och viskade i deras öra ”kom ihåg att du är dödlig”.

Med oss människor är det en gång för alla så att vi är både stora och små på samma gång och det är när vi lyckas komma ihåg det som det goda också kan vändas i tacksamhet och lovsång till Gud.

Så tänker jag. Hur tänker du?

 

 

Kommentarer

8 svar till ”Lingon och döden”

  1. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Hmm det jag blir påmind om varje gång jag fotar http://torslandabibliotek.blogspot.se/
    Och lite extra mycket när jag var på planket. I ett av uppslagen var det en minnestext över en som skulle ha varit men som som råkade ut för en olycka….

    Jag tycker nog det är hemskare att andras liv är lika skört som mitt. Att de så lätt kan tas ifrån mig.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är verkligen väldigt tänkvärt hur det går till att frysa ett ögonblick av tiden som aldrig kommer tillbaka. Det är lätt att få svindel och kanske panik över tiden som hela tiden går.

  2. Profilbild för Rebellas andra

    Jag associerar vilt till en grej Eva Dahlgren berättat, när hon (för ganska länge sedan) blev uppmanad av sitt skivbolag att inte bara skriva så tunga och deppiga saker. Efter någon vecka ringde hon upp och sade ”Hej, nu har jag skrivit en låt som heter Döden”.

  3. Profilbild för Torsten Lundborg
    Torsten Lundborg

    Jag känner mig alltid rik då jag fyller frysen med sommarens gåvor samt fått in veden så att det känns tryggt inför vintern. Det kan inte vara fel om man känner tacksamhet och är medveten om att inget varar för evigt.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Nej det tycker inte jag heller. Tacksamhet är bra. Man kan också känna sig rik när man bakat bröd eller fått undan tvätten tycker jag.

  4. Profilbild för Alma-Lena

    En kristen kan nog inte låta bli att ständigt föra en dialog med den ständigt närvarande, åtminstone kan inte jag det. Nyttigt eller ej, så är det bara.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det stämmer nog. Det är nog bara så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.