Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Luther med fågelbo på huvudet

Luther. Snart med fågelbo i huvudet?

Luther. Snart med fågelbo i huvudet?

Lutheråret har nu officiellt börjat med pompa och ståt och påvebesök. Vandra Vägen kämpar ju en sporadisk kamp för att göra Luther välkänd i vår samtid så jag får allt streta vidare med det, särskilt detta år. Kolla in alla mina gamla bilder om Luthers liv i kategorin Luther i marginalen.

Det här fotot ska försöka gestalta ett berömt citat som tillskrivs Luther. Så här:

”Du kan inte hindra fåglar flyga över ditt huvud men du kan hindra dem från att bygga bo i ditt hår”

 

Ett klokt sätt att säga att vi inte rör för vilka tankar vi får i huvudet eller vilka känslor vi har i kroppen. Vi kan lätt fastna i synder eller destruktiva tankemönster, det gjorde Luther själv som genom åren ofta brottades med depressioner. Men vi får försöka vara så kloka som möjligt och hindra dessa ”fåglar” från att stanna kvar. Luther själv tyckte att man kunde få göra i stort sett vad som helst för att skingra onda tankar. Hjälpte det att tänka på kvinnor eller dricka på krogen så tyckte han att det mådde vara hänt.

Vad säger du om detta? Stämmer det in på något du upplevt? Skriv gärna en rad!

Kommentarer

12 svar till ”Luther med fågelbo på huvudet”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Känner mycket väl igen mig, men min diagnos Aspergers Syndrom är det extralätt att fastnar i tvångstankar som vill bygga bo i huvudet och olika sätt att distrahera mig själv kan ibland vara framgångsrika. Och Luther har en poäng i att skenbart udda andra tankat kan vara mera hjälpsam än ädla sådana…

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej Thorsten. Ja det är nog så med en sådan sjukdomsbild, men kanske ofta även för andra. Jag har ett minne av att jag skrivit något dumt i ämnet här någon gång men det har förhoppningsvis fallit i glömska.

  2. Profilbild för Rebellas andra

    Va? Tillskrivs det Luther? Har hört det som ordspråk många gånger, men hade ingen aning.

    Min Luther-docka hade ingen dryckspokal som tillbehör. Du köpte väl the special edition.

    1. Profilbild för rosa
      rosa

      Är den inte från Kina?

      1. Profilbild för Tomas Jarvid

        Så ni frågar, nu blir jag ju osäker.

    2. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hmm. Det kanske är ett sånt där citat som tillskrivs olika personer. I den upplaga av bordsamtalen som jag läste stod det med ett helt annat uttalande med en liknelse om fåglar och jag vet ju inte alls varifrån det här skulle vara hämtat, så ordet kanske är just ”tillskrivs”. Det verkar åtminstone trovärdigt ur Luthers mun.

      Tss, vad är väl Luther utan sin pokal…

      1. Profilbild för Rebellas andra

        Man hade också kunnat tänka sig att det var en kalk.

        Fast isåf helst utan fågel på huvet.

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Det är en sjörövarbägare tror jag.

  3. Profilbild för Lena P

    Jag känner igen mig i Luthers depressioner och anfäktelser och håller nog med om att man behöver göra någonting för att skingra tankarna, något som kräver ett visst mått av koncentration. Jag brukar försöka ägna mig åt någon skapande verksamhet för att hindra fåglarna att bygga bo.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är bra med lite kroppsarbete också. Det vore bra för prästen att göra sånt lite mer.

  4. Profilbild för Markku
    Markku

    Luther var alltså en tidig anhängare och kunde tillämpa Mindfulness-metoden. Den kommer ifrån buddhismen men förmodligen medeltida munkar hade förstått samma sak.. Man inta en meditativ hållning och låter all mental innehåll passera som om man själv satte i ett tågkupé och beskådade landskapet som far förbi. Det funkar . Man blir lung för stunden.
    En bra terapeut( eller biktfar för den del) gör likadant. Han låter patientens flöde passera utan att onödigt stör den och väntar på att ”tåget” stannar på en station .och då kan man ge feedback i lämplig form.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Att kalla det mindfulness kanske är att ta i, så tydligt uttryckt är det ju inte. Han kanske mer tyckte man ska distrahera sig bort från tankar som inte leder någon vart men jag tror absolut att detta med att låta tankar passera finns i mycket kristen meditation både i väst och i öst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.