Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Hedareds stavkyrka i bild

img_0717

För en tid sedan besökte jag Hedared tillsammans med arbetslaget för Dalstorp och Länghems församlingar. I Hedared finns Sveriges enda medeltida stavkyrka. Stavkyrkor är byggda med stående brädor (stavar) och det var så man byggde på vikingatiden. När Hedareds kyrka byggdes var byggmetoden redan omodern men av någon anledning byggde alltså så. Här ser vi koret i kyrkan.

img_0708

Jag har ett speciellt förhållande till stavkyrkor efter mina somrar på Skagagården i Tiveden där det finns en nybyggd stavkyrka. Jag har också arbetat i kyrkor där det tidigare legat en stavkyrka på samma plats. I Götene kunde jag också tänka mig att den stenkyrka som sedan byggdes fick samma form som stavkyrkan som stått där förut. Här ser vi en bild på översteprästen Aron (Mose bror) med ett rökelsekar och prästefod.

img_0706

För en tid sedan hade man upptäckt en hemlighet kyrkan bevarade, bakom altartavlan fanns en ANNAN altartavla, prydd med Marias kröning och olika helgonbilder. Ovan ser vi nog st Olof med yxa i handen, nedan har vi en större bit av tavlan.

img_0707

Jag spanade förstås efter st Helena men jag tror inte hon finns med. Däremot heliga Birgitta.

 

img_0712

Bland inventarierna finns mycket fint. Här ett gammalt rökelsekar och så ser vi här sidoaltaret tillägnat Maria. På medeltiden fanns ett sådant i varje kyrka på just detta sätt.

 

img_0702

Mariabilder var fantastisk. Jesus har en tjock bok och vackert huvud. Vecken på kläderna är mycket konstfärdiga. Vackert trähantverk talar alltid starkt till mig.

 

img_0705

Vi fick också höra om processionskorset. Där hade Jesusfiguren saknats sedan länge men så hittade man honom plötsligt i samband med att man grävde någonstans. Undrar hur många århundraden det tog innan han fick komma tillbaka till korset.

 

img_0716

I kyrkan finns också denna vackra staty av den helige Franciskus. Han visar upp sina stigmatiserade händer och hans rep runt midjan har detaljerade knopar för de tre ordenslöftena.

img_0715

Det är bara en gissning från min sida men jag tror att Franciskus en gång kanska kan ha funnits som sidoaltare som Maria fast på andra sidan. Det är ju inte otänkbart att Franciskus som snabbt blev oerhört omtalad, kan ha blivit ”skyddspatron” (helgonet kyrkan är tillägnad) i Hedared!

 

img_0718

En glad Thomas hittade jag också!

 

img_0703

Detta är ett resealtare från tiden då den kristna kyrkan kom till vårt land. I brist på att ha riktigt invigda altaren fick prästerna ha en liten altarsten med när de firade nattvard. Fantastiskt gripande att få se en sådan. Den har en präst i en helt annan tid haft med sig på sina resor.

img_0713Slutligen denna lite lustiga bild där evangelisten ser ut att ha en pannkaka eller pizza flygande bakom huvudet. Jag får aldrig nog av såna här oavsiktligt komiska detaljer.

Har du varit i Hedared? Vad minns du mest därifrån? Skriv en rad!

 

Kommentarer

15 svar till ”Hedareds stavkyrka i bild”

  1. Profilbild för Bengt

    Tack för dessa underbara bilder och den fina beskrivningen.
    Har varit förbi några gånger men den har alltid varit stängd och ingen som kunna/vela öppna.

    Kram och tack!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag har också stått utanför någon gång utan att komma in.

  2. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Fantastisk altarsten, svart (diabas?) med ljusa stora kristaller. Vad kan det vara för bergart?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hmm, den hette ju något fint. Den är grön egentligen och kommer mycket långt bortifrån, guiden trodde att den kommit med romarna till tyskland och sedan efter ytterligare många århundraden blivit resealtare här. Missionsbiskopen skickade med missionärerna sådana.

  3. Profilbild för Rebellas andra

    Används kyrkan? Har den varit i bruk hela tiden? Det var väl för fantastiskt att inga sjuttonhundratalsmänniskor fick för sig att riva. Kanske för fattig bygd, som inte hade råd med ny stenkyrka? Jag får känslan av museum. Men den borde väl inte vara mer så än stenkyrkor från samma tid.

    Vad är en (ett?) prästefod?

    Det där med altartavlan förstår jag inte riktigt. Är det man ser här
    https://commons.wikimedia.org/wiki/File:StabkircheHedared-06.jpg
    den något nyare, som lyfts åt sidan för att visa det äldsta som finns under?

    Det var den minsta altarring jag sett. Finns en lucka närmast altaret där prästen kan kränga sig in? Hen kan väl inte gärna kliva över…

    Oj vilket gammalt rökelsekar.

    Sankt Tomasar fanns det ett gäng.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Thomas
    Om det är en biskopskräkla till vänster – Thomas Becket?

    Sist jag såg en staty i en kyrka där någon hade svärd sades det att det var Paulus. Ska detta vara en evangelist alltså? Den flygande bullen var verkligen mysko. Den målningen måste ju vara restaurerad. Kanske man har åstadkommit något konstigt vid restaureringen.

    Vad är det som står i mitten på altaret, en hus-siluett med ett kors på?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      De har en nyare kyrka ganska nära men som det ofta är i såna här fall så fortsatte församlingsborna att se till den gamla på eget initiativ. Jag har inte helkoll på efoder men det är nån slags term för det offerprästerna i GT har på sig.Det är som du säger att det finns två altartavlor. Nu var det väldigt fiffigt ordnat så att de kan öppna den första som en lucka så att den gamla under kommer fram. Tyvärr var det för sent sen att ta kort på den som man vanligast ser. Präster kan allt få krångla sig in i konstiga altarringar ibland men den här var verkligen väldigt liten.

      Tomasfiguren måste rimligen varit lärjungen Tomas för den fanns på balustraden till läktaren och där brukar apostlarna vara, pizzamannen skulle nog kunna vara Paulus, jag tänkte det var en evangelist för att han fanns på predikstolen men det kan ju hända att de gör lite på sitt eget sätt i Hedared 🙂
      Det på altaret är en liten låda med det processionskorset på.

      1. Profilbild för Rebellas andra

        Jag är uppvuxen i norra Sverige, och där är det inte gott om medeltidskyrkor. Några kilometer bort låg dock en kyrkoruin efter en medeltidskyrka, som fått förfalla sedan man på 1700-talet byggt sig nåt nytt, vräkigt och mycket hippare \o/ bedrövelse. Så det är min bild av hur det brukat gå till.

        Fint att folket underhållit den här gamla stavkyrkan. Något måste man väl ändå ha använt den till under århundradena, tänker jag, eftersom man reparerat den. En träkyrka torde kräva väldigt regelbundet underhåll, jämfört med stenen som inte börjar rasa i brådrasket.

        Kan man tänka sig att man efter reformationen småningom täckte över Marias kröning till himladrottning, och annat olutherskt, med Jesus Mose och Aron? (Ovanligt mycket GT i den altartavlan.) Eller har det hela tiden varit ett altarskåp, med olika bilder inuti och utanpå, och man hade bara glömt bort att det går att öppna? Jag kan ju tycka att det är ganska fantastiskt att exv. Mariakyrkan i Sigtuna har haft kvar sin altartavla med denna kröning av Maria precis hela tiden. Idag skulle ingen rycka ut ett medeltida altarskåp, oavsett motiv som är lutherskt mindre kosher men så har det ju inte alltid varit.

        Ang. pizzamannen fick du inte med texten under.
        http://www.kyrkokartan.se/056531/images/56531_57466899
        Det var ett ohyggligt långt svärd! Paulus måtte vara superstark, som orkar svinga det. En riktig superman.

        Om vi tänker oss att målningarna vid något tillfälle varit i riktigt dåligt skick och någon har restaurerat som inte hade full koll – exv. i början av 1900-talet var sånt inte ovanligt. Då skulle man kunna tänka sig att ”pizzan” är resterna av en gloria.

        Aaaah, så det lilla korset som är monterat på den lådan är det du har närbild på, och det har suttit på en processionsstav. Rätt litet processionskors! men det är klart, kyrkan är inte stor – hur många människor rymmer den?

        Antar att den lilla kyrkan inte har någon orgel. Där får man sjunga a capella eller släpa in en gitarr, om det inte känns som totalkrock med själva lokalen.

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Jag vet ju inte riktigt men jag antar att de också använt den regelbundet.Med altartavlan är det precis som du trodde, att de täckt över den gamla med en som var mindre teologiskt stötande. Pizzan är helt klart en gloria men inte särskilt vacker, kvaliten kan verkligen skifta i den folkliga kyrkokonsten och det är en stor del av charmen. Kyrkan rymmer nog ändå 40 pers eller nåt och den har en läktare, inte med någon riktig orgel men de har satt dit nån slags elorgel så att den kan användas för gudstjänster (säkert mycket dop och små vigslar men de firade nog också gudstjänst åtminstone varje månad).

          1. Profilbild för Rebellas andra

            40 pers är ju verkligen inte mycket.

            Tittar man på Paulus fingrar är det anatomiskt omöjligt hur han håller i svärdet. Handtaget går isåf rakt genom handryggen.

            Håller med om att modonnastatyn är väldigt fin.

    2. Profilbild för Mirjam Hedman
      Mirjam Hedman

      Det är ingen bulle eller pizza… det är ju glorian, ser nonintervention det?

  4. Profilbild för Alma-Lena

    Jag har faktiskt besökt denna söta kyrka. Hade en föreställning om stavkyrkor som betydligt större. Tänkte mycket på denna konservativa bygd som mitt i värsta protestantismen behöll det gamla så intakt. Var de smygkatoliker, de som behöll denna kyrka? Det måste ju ha varit en religiöst tolerant bygd som höll sig med två kyrkor där den ena var så katolskt influerad.

    Jag tycker så mycket om gamla kyrkor där de människor som använt den har lämnat spår, generation efter generation. Därför är det tråkigt att man rev bort vapenhuset från 1700-talet i nationalromantisk yra. Tydligen lyckades folket i bygden rädda läktaren som nog kan komma till pass i denna lilla byggnad.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Kanske hade det varit kört om kyrkan varit av sten som man behövt för den nya, vem vet?

    2. Profilbild för Rebellas andra

      I och för sig kan målningarna ha varit väldigt urblekta så man inte såg så mycket av vad de föreställde. Helgonstatyerna kan ha varit undanstoppade och senare framtagna, åtminstone Franciskus kanske? och smågrejerna, processionskorset altarstenen och rökelsekaret, har väl inte stått framme till beskådan. Så jag tror nog att kyrkan upplevs som mer katolsk nu än exv. 1850.

  5. Profilbild för Mirjam Hedman
    Mirjam Hedman

    Det är ingen pizza eller bulle markerad vid huvudet…Ser ni inte det? Det är en Gloria markerad vid huvudet!🌟

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Vi skojar bara 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.