Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

De vise männen och kamelen från Saba

De ser lite lustiga ut men som det sägs är de väldigt visa, dessa tre stjärntydare som kommit till Jesus och Maria.

De ser lite lustiga ut men som det sägs är de väldigt visa, dessa tre stjärntydare som kommit till Jesus och Maria.

Glad fjortondag jul kära bloggläsare. Igår hade jag en späckad dag med tre gudstjänster på tre olika platser med tre olika körledare och kantorer. Predikan var däremot mer eller mindre samma. Den är lite kortare än jag brukar göra dem för att gudstjänsterna inte skulle bli alltför långa. Jag tycker själv att jag hittat något nytt i denna koppling till kamelen och drottningen av Saba, en del poänger fick jag nog fram bättre i talad form om det brukar vara men hur som helst; hoppas det här ska kunna vara till glädje för dig!

Predikan trettondag jul 2017

Jag har hittat var kamelen i julkrubban kommer ifrån! Från Saba! Det är mycket som ska med i krubban som det inte står något om. Kameler till exempel. Men det står faktiskt om drottningen av Saba att hon kom med lastade kameler. Man kan undra vad hon har med något av det här att göra men bibeln funkar så att den liksom är full med länkar och hänvisningar och dolda samband.

Drottningen kom också med 1000 frågor till Salomo eftersom hon hört att han var så vis. Och han kunde svara på dem alla. Det står då att

”han gav henne svar på alla hennes frågor”

Och om hon varit det minsta skeptisk annars till vad det var för ställe hon kommit till så blev hon nu helt övertygad. Hon såg Salomos vishet, hans hus, hans hov, hans julbord, offren i templet i Jerusalem och så blev hon så imponerad att hon gav rikeligen av de gåvor hon hade med sig på kamelerna.

Våra visa stjärntydare är som en repris av detta. Även de från fjärran land. Även de på jakt efter vishet och svar. Men det skiljer sig åt också. När de kommer till kungapalatset i Jerusalem får de INTE svar på sina frågor. Det finns ingen vishet hos Herodes. Han vet inte ens själv var Messias ska födas och när han får veta det vill han inte alls dit för att tillbe. Men så kommer de vise fram till barnet hos Maria och de förstår att de hittat rätt. De öppnar sina kistor. De har gåvor att ge. Det är inte särskilt lutherskt men så är det. Vi har alla gåvor att ge. Och jag tror man kan säga som om drottningen.

Han gav dem svaret på alla deras frågor. De kanske fick märkliga svar men de visste att de hittat honom.

Nu är alla samlade vid krubban. Himmel och jord (människor och änglar), där finns de enkla herdarna som aldrig gått i någon skola, och deras motsats de vise männen som aldrig gjort något annat än att gå i skola. Man kan tycka att det vore omöjligt och att det där barnet inte kan ha svaren för dem alla när de är så olika men han har det. Han har svaren på alla frågor.

Han kommer sedan att visa svaret med sitt sätt att leva och lära. Och med sitt sätt att dö och uppstå. Det är inte smarta svar kunde man säga. Till och med Paulus skriver att det är dåraktiga saker han skriver om. Men Guds dårskap är större än människors vishet. Här finns en annan väg.

Några pilar pekar mot sådant som ska komma också: Vi har fått höra om Jerusalem och att den staden oroar sig tillsammans med Herodes. Redan så här i början av evangeliet hamras det in i berättelsen att Jesus en dag ska dö där. Det blir inte än men det kunde det ha blivit om inte de visa männen för en gångs skull betett sig lite vist.

En pil pekar ännu längre framåt. Det är den som pekar på oss. De vise männen är hedningar från ett fjärran land och det påminner också om hur hela matteus berättelse ska sluta så småningom. Det här är för alla. Ingen är utanför. Inte folk från andra länder. Berätta det för alla folk. Till och med för barbarerna längst uppe i norr där det är snö och kallt. Han har svaren på deras frågor med så ni måste berätta det. Han vill ha deras gåvor också så ni måste berätta.

 

Kommentarer

2 svar till ”De vise männen och kamelen från Saba”

  1. Profilbild för Rebellas andra

    Vad är det som är så olutherskt?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      I en del tider har lutheraner nästan tävlat om att säga hur lite gott det finns i människan. Hennes totala syndafördärv. Jag tror inte det håller och Luther själv var nog inte lika hårddragen som en del efterträdare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.