Istället för ”Carpe Diem” -Vanitas!


 

Foto 2017-03-01 23 03 13

Tavlan ovan föreställer en stor mängd rikedomar samlade på hög. Ägaren syns inte till. Kanske är han eller hon redan död och kan inte längre glädjas över sakerna? Den här sortens motiv inom konsten kallas för ”vanitas” och har faktiskt fått sitt namn efter ett bibelord från predikaren:

”Tomhet, idel tomhet,
säger Predikaren,
tomhet, idel tomhet,
allt är tomhet.” (Pred 1:2)

Andra populära inslag i genren är vissnade blommor eller dödskallar.

I gamla översättningen står det det märgfulla ordet ”fåfänglighet” istället för tomhet och på latin heter alltså samma sak vanitas. Tanken är enkelt sagt att mycket här i livet ser ut att vara fast och pålitligt men i själva verket är det som rök som skingras i intet. Vi är kortlivade och vi strävar med stor möda efter olika saker som också inte har något bestående värde.

Jag roade mig med att göra en liten bild lite i samma stil som det kan se ut på ”inspirationsbilder” eller liknande. På sådana eller på väggar i heminredningen kan man ofta hitta orden ”Carpe Diem” -fånga dagen. Hur skulle det se ut om det istället stod ”vanitas” där? Detta är tomhet och skall förgå?

Vanitas
Vanitas

Carpe Diem och Vanitas står liksom i stark kontrast till varandra som sätt att förhålla sig till tillvaron. Jag tror det finns mycket gott i budskapet om att fånga dagen. Det är många gånger svårt att vara närvarande i nuet och det måste vi kanske alla öva oss i. Samtidigt finns det något slags bismak i detta med ”carpe diem” som säger att vi ska leva för stunden för det är det enda som finns.

Ett förhållningssätt till livet som går mer utifrån ”vanitas” skulle snarare gå ut på att man försöker att leva för evigheten. Göra goda gärningar som lämnar spår och verkligen betyder något. Och att man söker Gud som håller både tid och evighet i sin hand. Ett bibelord från psaltaren kan illustrera detta:

”Äger jag dig i himmelen saknar jag ingenting på jorden”

 

Denna tid på året, fastan, utgår i väldigt hög grad från detta vanitas. Orden under den nedersta bilden sägs i askonsdagsgudstjänsten när man får aska i pannan. ”Kom ihåg människa att du är stoft (omvänd dig och tro evangelium)”.

Det här är långt ifrån något jag själv tänkt färdigt på. Vi får väl tänka tillsammans! Vad skulle du säga är bra med att tänka utifrån ”vanitas” respektive utifrån att snarare försöka ”fånga dagen”? Skriv en kommentar!

Foto 2017-03-08 22 13 02

6 kommentarer

Lena P säger
9 mars 2017 – 05:17

Jag gillar din tanke - och din bild - med vanitas!

Tomas Jarvid svarar
10 mars 2018 – 02:17

Tack!

Rosa säger
9 mars 2017 – 07:48

Jag blir mer lugn och tröstad av Vanitas än Carpe diem. Men jag kan inte sätta fingret på varför....Kanske känslan av att att allt bråk, sjukdom etc ochså kommer försvinna. Samt allt det jobbiga som följer med det goda...

Vissna blommor är så mycket bättre på bild och vackrare än de som står i ful blommor och är perfekta. Carpe dieam har jag bara ett riktigt bra tramskort på....Kanse ska börja göra Vanitasfoton....

Tomas Jarvid svarar
10 mars 2018 – 02:17

Klart du ska ta vanitaskort, det ser jag fram emot! På blommor i ful blomning till exempel 😉

rosa säger
9 mars 2017 – 07:55

Fast skulle man börja skriva vanitas inlägg på de sociala medierna så skule halva bekantskretesen överrösa en med kvävande omtanke" å du är la inte deprimerad"

Tomas Jarvid svarar
10 mars 2018 – 02:17

Det går bara på twitter. det roliga är att jag delade den mellersta bilden i bloggposten på instagram. Nu har den fått någon like men vilken kompakt tystnad det var först…

Simon säger
9 mars 2017 – 10:22

Det kommer inte alltid vara så här!

...är en tröst när det är svårt, och manar till ödmjukhet när det går bra.

Rebellas andra säger
10 mars 2017 – 10:57

Jag har en platta med kroatisk lättsam folkmusik, typ. En av låtarna heter 'Vino veritas" -de hoppade propositionen, tydligen. Det slår mig att man kan sjunga Vino vanitas på melodin istället.

Vino vino vino vino vaaaaaaaanitas

Rebellas andra säger
10 mars 2017 – 11:00

Reagerar dock lite på ditt vanitas-kort med natur. Klassiska vanitas-målningar innehåller väl f.a. mänskligt skapade föremål. Att skogen och sjön skulle vara idel tomhet ... nä.

Stig Walldin svarar
12 mars 2018 – 02:17

”Carpe diem” är väl vår tids slavdrivare. Att. alltid vara nådd, t o m på semestrar och under ledigheter.

Människor som genomgår en hjärtoperation av något slag, brukar upptäcka att, andra kunde göra det, som man själv tänkte, att man måste göra. Och att allt som man tyckte var så viktigt, inte var det.

Fint att bloggaren tog fram ”Vanitas”.

Tomas Jarvid svarar
12 mars 2018 – 02:17

Visst är det så. Naturen består ju och pekar mot evigheten på något sätt. Jag tänkte bara att det är roligt att sätta in Vanitas på ett typiskt ”carpe diem”-sätt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *