11 blandade tankar efter präst och diakonmötet


Vet inte om det här har hänt någon gång men Om det har det är det såna här grejer man kanske berättar för de andra om på präst och diakonmöte?
Vet inte om det här har hänt någon gång men Om det har det är det såna här grejer man kanske berättar för de andra om på präst och diakonmöte?

 

1. Det fick bli en blandade tankar-bloggpost idag fast det inte alls är söndag. Jag har tillbringat några dagar i Göteborg på präst och diakonmöte så jag har en del tankar som jag gärna ger luft åt.

2. På väg till Göteborg greps jag plötsligt av en misstanke. Stiftskansliet i Göteborgs stift är inrymt i det höga rödvita hus som kallas ”läppstiftet” efter sedvanligt vitsigt Göteborgsmönster. Nu gick det upp för mig att det kanske är ett enda stort göteborgsskämt att de lagt kontoret där. ”Klart att ett stiftskansli ska ligga i läppSTIFTET, haha”. Det är verkligen att driva ett skämt långt det….

3. Detta med präst och diakonmöten (förr träffades prästerna för sig) är en lång tradition som nog hållit i sig ända sedan landet kristnades mer eller mindre. På medeltiden blev prästerna också kallade till biskopen med några års mellanrum för att få lite fortbildning om vad som gällde framöver och så. Det fanns ju inte så mycket annan kommunikation så lite briefing varannat år eller så var nog välkommet.

4. Det finns ett roligt citat av någon gammal skarabiskop (kanske Helge Brattgård?). Han ska ha sagt ungefär att

Präster är som skit, samlas det för mycket på samma ställe så stinker det men om man sprider ut det noga över jorden så kan det göra god nytta”

En drastisk bild får man säga. Och folklig på landsbygden. Kanske lite hård men han tyckte visst att det var bättre präster var ute i församlingarna än intrigerade och bråkade på något möte.

5. Det var i alla fall väldigt roligt att träffa på en del gamla studiebekanta och andra. Eftersom jag är ny i stiftet så kände jag annars just inte så många men det ska väl ändras över tid.

6. Det är lite kluvet det där med att samla så många präster och diakoner på en och samma plats. Det är ju mäktigt och fint och pampig psalmsång blir det onekligen men lite lätt overkligt blir det också. Det känns lätt som att gudstjänsterna inte riktigt är på riktigt när det inte är någon vanlig församling med. En god påminnelse om att präster och diakoner nog är viktiga för kyrkan men vi ÄR sannerligen inte Kyrkan. Den är vi alla tillsammans.

7. Jag hälsade också på minst två personer som jag bara känt från twitter tidigare. Det var roligt att se att de finns på riktigt. Däremot har jag inte träffat dig Rosa om du läser detta. Det hade varit roligt att träffa min bästa göteborgska bloggföljeslagare men det kommer kanske bättre tillfällen.

8. Vi hade också ett tema för föredrag och annat. Det handlade om det väldigt centrala kristna begreppet ”nåd”. Det var ett bra tema och mycket tänkvärt sades. Jag ska försöka klämma fram några bloggposter med tankar i dagarna (men ni vet ju att det inte alltid har så lätt att bli av nuförtiden).

9. Till slut, efter hemkomsten igår så nåddes jag av budet att Torgny Lindgren har dött. Vi har faktiskt läst en rätt stor del av det han skrivit och hans språk har smugit sig in i en del uttryck i min familj. Läs Torgny Lindgren om du inte gjort det. Gärna ”pölsan” eller ”Ormens väg på hälleberget”. Det är också en fördel att vara hemmastadd i bibeln när man läser honom och det gör det ju ännu roligare.

10. Apropå döden så har jag nåtts av flera ovanligt tråkiga dödsbud den senaste tiden. Ta du och gör som jag brukar göra varje gång jag haft en begravning. Krama om dina närmaste och berätta att de betyder mycket för dig.

11. Frågor på det?

En kommentar

rosa säger
17 mars 2017 – 08:21

Jo jag läser! *vinkar*

Tomas Jarvid svarar
20 mars 2017 – 02:17

Fint! Vad vore jag utan er trogna?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *