Vad är egentligen dyrbar äkta nardusbalsam?


 

Nardostachys jatamansi
Nardostachys jatamansi

I evangelietexten någon söndag tillbaka står det om kvinnan som bryter upp en flaska dyrbar äkta nardusbalsam för att sedan hälla den över Jesu hår. En helhjärtad kärlekshandling som stack i ögonen på de andra närvarande genom sitt överdådiga slöseri. Jesus gav henne rätt och det finns mycket att säga om detta men nu undrar du säkert som jag:

Vad ÄR egentligen nardusbalsam?

Efter lite eftersökningar på internettet har jag hittat en del spännande. Framförallt har jag förstått varför den där balsamen var så dyr.

Nardusolja var väldigt populärt i antiken och man verkar ha haft lite olika stil på oljan i olika delar av världen. Råvaran var då (som nu för den delen) rotdelen till växten Nardostachys jatamansi. Du ser den på bilden ovan. Man kan ju tänka sig att det går åt ganska många sådana rötter (de är 4-10 cm långa) och dessutom växer de på mellan 3000 och 5000 meters höjd på klippväggarna i Himalaya. Att det kom långväga ifrån borde inte behöva vara en överraskning för handeln var väldigt utvecklad och välfungerande under romartiden.

Nardusen kan ha varit så populär att även andra parfymer kan ha kallats nardus för att de skulle sälja bättre. Det sägs ju också rakt ut att den kvinnan gjuter över Jesus är äkta. Nardusen kunde fungera både som parfym, rökelse och som bedövningsmedel. Det finns också de som hävdar att den är bra mot sömnbesvär och vid barnafödsel.

Man kan alltså möjligen läsa in en del symbolik i den där nardusbalsamen i evangeliet grundat på de användningsområden den hade i vanliga fall.

I bibeln nämns nardus även på några ställen i den erotiskt laddade kärleksdikten höga visan. Det kanske är en ännu bättre ledtråd om hur vi ska förstå evangeliestycket? Att detta med att slösa med nardus har med kärlek och hängivenhet att göra?

Det är annars en enkel men vacker betraktelse att hos Jesus finns det en himmelsk doft mitt på jorden.

Vad säger du om detta med nardus? Vet du något ytterligare?

3 kommentarer

Lena P säger
20 mars 2017 – 10:13

Tusen tack för informationen! Kände inte till detta sedan tidigare.

Tomas Jarvid svarar
21 mars 2017 – 02:17

Roligt att det var uppskattat!

Rebellas andra säger
20 mars 2017 – 12:06

http://www.shenet.se/vaxter/nard.html
http://www.shenet.se/ravaror/eonard.html

Den som använder nardusolja idag, exv i parfym, har troligen en eterisk olja som framställs genom torrdestillation. Det är extremt koncentrerat. 10 ml kostar 100-250 kr säger Shenet och då är den sajtens prisuppskattningar ändå rätt gamla.

"Balsam" är ett sånt där gammalt ord vars betydelse för oss är lite oklar. SAOB säger

"starkt välluktande kådig saft l. ett slags flytande harts som afsöndras af vissa träd o. buskar, särsk. arter af släktet Balsamodendron, i sht B. gileadense Lin.; äfv. benämning på en mängd olikartade farmaceutiska beredningar i flytande form o. med mer l. mindre stark lukt."

Shenet menar att biblisk nardusolja troligen är oljeutdrag, dvs du finfördelar roten och lägger den i någon hållbar vegetabilisk olja. Sen får det ligga länge. Med tiden dras doften ut i oljan. Det tar allra minst några månader. Det låter rimligt att det som åsyftas är oljeutdrag, jag förstår inte hur man annars skulle ha gjort. Mao kan du plocka en nardusrot, finfördela, lägga i olja (inget av växten får sticka upp, det kan mögla) och om ett halvår har du ditt alldeles eget nardusbalsam. Det låter orimligt att det skulle vara SÅ dyrbart, när växten enligt Shenet på många håll växer som ogräs. Finaste, mest koncentrerade sorten, men ändå.

Tomas Jarvid svarar
21 mars 2017 – 02:17

Jag kan ha varit på samma sida för jag läste något liknande. jag blev riktigt sugen på att köpa hem lite så att man får känna hur det luktar men så blev jag osugen när det mest var på väldigt new-ageiga ställen de sålde sånt.

Det är intressant som du skriver om priset. Det är ju också fullt möjligt att författaren till evangeliet har lagt på lite på priset för att bättra på sin poäng, det kan man ju inte utesluta.

Stig Walldin säger
21 mars 2017 – 11:15

Diskussionen kan väl vara intressant, men den förtar inte poängen: hon gav i hänförelse allt.
Vad ger jag - vi?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *